Hirdetés

Történelmi csúcson a ródium ára

Csabai Károly, 2020. február 14., 19:03

Az autógyártók hirtelen megnőtt kereslete miatt két év alatt megtízszereződött a Platina-csoportba tartozó fém jegyzése. Mivel pedig a kínálata az idén sem fedezheti teljes mértékben a vele szembeni igényeket, nem kizárt, hogy még a mostaninál is drágább lehet a szürke fém. Kivéve, ha a koronavírust nem, vagy csak minél később sikerül megfékezni, az ugyanis a ródiumot messze a legnagyobb arányban felhasználó autógyártást visszavetheti.

Ródiumot tartalmazó autókatalizátor. Fotó: Mining Journal
Ródiumot tartalmazó autókatalizátor. Fotó: Mining Journal
A ródium a vele egy csoportba tartozó platinával és a palládiummal szemben sokkal kevésbé helyettesíthető fém, és nélkülözhetetlen abban, hogy a robbanómotoros autók kipufogógázát a mérgező nitrogénoxidoktól megtisztítsák – állapítja meg a Conclude Befektetési Zrt. friss ródium elemzése. A globálisan kibányászott ródium 88 százalékát az autóipar használja fel. A környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak, különösen a nitrogén-oxidokra vonatkozók, ami azt jelenti, hogy amíg az elektromos autók nem váltják ki teljesen a hagyományosakat, addig szükség lesz a ródiumkatalizátorokra.

Ez magyarázhatja az autókatalizátor-gyártók tavaly növekvő ródiumkeresletét, amely valamivel több mint 1 millió unciát ért el, ez 14,3 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A benzinüzemű négykerekűekbe 2019-ben átlagosan 20 százalékkal több ródiumot építettek be, mint egy évvel korábban. Ez alapvetően egyrészt arra vezethető vissza, hogy életbe lépett az Euro-6d-TEMP szabályozás, másrészt arra, hogy a forgalomban mért kibocsátási tesztek kötelezővé tétele miatt nem lehet csökkenteni a ródiumtartalmat, hiába is emelkedik annak az ára.

Hirdetés

A hirtelen keresletbővüléssel nem tudtak lépést tartani a platinafémeket felszínre hozó dél-afrikai bányacégek, amelyek egyébként az úgynevezett elsődleges – az újrahasznosítás nélkül számított – kínálat 83 százalékáért felelnek. A világ második legnagyobb ródiumbányászati kapacitásával rendelkező Oroszország pedig még 10 ezer unciával kevesebbet is termelt ki 2019-ben a tavalyelőtthöz képest, aminek következtében részesedése az elsődleges kínálatból 9,1-ről 7,9 százalékra csökkent.

Árukapcsolás

Azért sem bányásszék a ródiumot önállóan, hanem csak a Platina-csoportba tartozó többi fémmel együtt, mert azok előfordulása csekély. Például az 1,8 millió unciás (1 uncia=31,1035 gramm) ródiumkészlettel rendelkező dél-afrikai Ivanhoe cég Platreef nevű bányájának kőzeteiben tonnánként mindössze 0,14 gramm ródium található, miközben a palládiumból 2 grammnyi. Más kérdés, hogy a ródium kiugró drágulásának hatására az azt is bányászó társaságok árbevételének egyre nagyobb hányadát adja e szürke fém.

Nagyon kevés olyan ércesedés van, amely olyan gazdag ródiumban, hogy csak amiatt érdemes legyen bányát nyitni.  Ágazati elemzők szerint a nagyobb ródiumfelhasználók hosszútávú szerződéseket szoktak kötni, s ezeket gyakran a palládium árfolyamához viszonyítják. Eszerint a felhasználóknak legfeljebb a palládium árának az ötszörösét kell leszurkolniuk, még akkor is, ha a ródium jegyzése ennél fajlagosan nagyobbat emelkedik. Mivel a palládium jelenleg unciánként 2390 dollárba kerül, a február 11-ei 10 800 dolláros ródiumár már elég közel van az ötszörös elméleti felső plafonhoz.

Kérdés, ha a bányászati kapacitást már nem lehet tovább növelni, akkor honnan lehet a hiányzó ródiumot előteremteni? E kínálat második legnagyobb eleme az újrahasznosítás, amely a teljes kínálaton belül tavaly 32 százalékot ért el. A rakétaszerűen emelkedő árfolyamok ellenére a használt katalizátorok felvásárlása 2019-re az előző évhez képest mindössze 11 százalékkal, 372 ezer unciára nőtt, miközben a ródium és más Platina-csoportba tartozó nemesfémek miatt egyre több a katalizátor-lopás.

Idei kilátások

A ródium üvegipari felhasználása közel 50 százalékkal csökkent 2019-ben, és a magas árak miatt ebben a szegmensben ez a tendencia akár folytatódhat is, mivel az üvegiparban némileg jobban tudják helyettesíteni a ródiumot, mint az autógyártásban. A mintegy 50 ezer uncia körüli üvegipari felhasználás elhanyagolható az autóiparhoz képest.

A ródium árfolyamának alakulása
A ródium árfolyamának alakulása

Ám ha a koronavírust nem tudják megfékezni, akkor az a világ autógyártásának visszaesésén keresztül a ródium keresletét is visszafoghatja. Ha viszont az élet visszatér a normális kerékvágásba, és Kínában folytatódik az 5-ös előírásról a szigorúbb 6-osra való áttérés (amelynek határideje a 6a szabvány esetén 2020. július, a 6b-nél 2023. július), akkor az a szürke fém iránti igényeket tovább srófolhatja, igaz, kisebb mértékben, mint 2019-ben.

A kínálati oldalon a dél-afrikai bányászati kapacitás az alacsony tőkebefektetési hajlandóság, valamint a gazdaság működési zavarai (például rendszeres áramkimaradás) miatt nem növelhető jelentősen, miközben az újrahasznosítás drasztikus emelkedése sem várható.

Mindezen hatások eredőjeként 2020-ban nagy valószínűséggel folytatódni fog a strukturális deficit a ródium piacán és ez a további áremelkedés mellett szól – állapítja meg a befektetési ródium adásvételével is foglalkozó Conclude elemzése. Hozzátéve: „azért ne feledjük, mi történt 2008 őszén, azaz egy újbóli recesszió felbukkanása esetén a ródium árfolyama kártyavárként omolhatna össze”.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Érdemes magyar részvényekbe fektetni? Elég megnézni a hozamokat

Érdemes magyar részvényekbe fektetni? Elég megnézni a hozamokat

A magyar BUX index hozama 29 év alatt évi 14 százalék körül volt, ami vetekszik a külföldi tőzsdeindexek teljesítményével. Ha akkor jól feltöltötte volna portfólióját részvényekkel valaki, most 46-szor annyi pénze lenne. Ehhez még ráadásul különböző adókedvezmények is járulnak. Interjú Végh Richárddal, a BÉT vezérigazgatójával.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?