Hirdetés

Trump tartja izgalomban a befektetőket

Király Béla, 2019. szeptember 27., 11:20

A Trump elleni eljárás ismét a bizonytalanságot erősítette a tőzsdéken. Pozitív hír viszont, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban a felek álláspontja minimális közeledést mutat. Európában továbbra is a Brexit című tragikomédia az egyik legerősebb hírértékkel bíró történés.

Csütörtökön az európai piacokon mérsékelt optimizmust láthattunk, a főbb indexek felfele mozdultak. Nem volt ilyen jó a hangulat a tengerentúlon, hiszen a Wall Streeten az S&P és a Dow 0,3 százalék körüli mínusszal zárt, a Nasdaq pedig fél százalék feletti gyengülést szenvedett el.

Péntek reggel az ázsiai piacok közül Japánban láthattunk nagyobb esést, az index 1,3 százalékkal csökkent.

Hirdetés

1; Megint Trump körül forr a levegő

Noha a szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a most induló impeachment eljárás végén aligha fog megbukni Donaldt Trump, az amerikai elnök körüli bizonytalanság nem tesz jót az egyébként is törékeny hangulatnak.

Az Egyesült Államokban a képviselőház elindította az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálatot, amely azt hivatott kideríteni, hogy Donald Trump elnök valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa.

A nyilvánosság előtt ismeretlen amerikai hírszerzési kiszivárogtató csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében azt állította, Trump elnök

visszaélt hatalmával, hogy egy külföldi ország beavatkozását kérje a 2020-as amerikai elnökválasztásba,

a Fehér Ház pedig megpróbálta

zároltatni az információt, hogy elsimítsa az ügyet.

2; Az USA és Kína között nem feszül tovább a húr

A CNBC beszámolója szerint október 10-11-én magas szintű tárgyalást tartanak a kereskedelmi háborúban érintett felek. Nagy kérdés, hogy Donald Trump szerdai megnyilvánulása, amely szerint közel a megállapodás, csak a szokásos parasztvakítás volt, amelyet az elmúlt egy évben már annyiszor eljátszott az amerikai elnök, vagy valóban célegyenesben vannak a tárgyalások.

Mindenesetre az a kínaiak részéről gesztusértékűnek tűnik, hogy a beszámolók szerint Peking hajlandó több amerikai terméket vásárolni. Ezt Vang Ji kínai külügyminiszter mondta, aki azt is jelezte, hogy ő is úgy látja, a kereskedelmi tárgyalások eredményesek lehetnek, ehhez arra van szükség, hogy mindkét fél rugalmasan álljon hozzá.

3; Recesszió várható az Egyesült Királyságban megállapodás nélküli kilépés esetén

A Fitch Ratings friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben megállapodás nélkül lépne ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, jelentősen gyengülne a font, a gazdaság recesszióba kerülne, és komoly zavarok támadnának a határon, írták reggeli hírlevelükben az Equilor elemzői.

A brit vállalatok jövedelmezősége is nyomás alá kerülne, különösen az autóipari szereplőké, illetve a nagyrészt importtermékeket árusító kereskedelmi láncoké. Már csak egy hónap van hátra a jelenleg érvényes határidőig, és a patthelyzet továbbra is fennáll.

4; Remekelt az Appeninn

A Mészáros Lőrinchez és Tiborc Istvánhoz is köthető ingatlanpiacon aktív vállalat pénteken reggel tette közzé legfrissebb számait. A vállalat impozáns növekedést mutatott a bevételi soron, és a jövedelmezősége is megugrott.

Az első félévben az ingatlan-bérbeadásból származó bevételük éves bázison 79 százalékkal nőtt, és 4,7 millió eurót tett ki. Az EBITDA tavalyhoz képest megháromszorozódott, és 3 millió euró lett, a profit pedig 10,1 millió euróra nőtt.

5; A műhúsos cég már a McDonald's-nak is szállít

Csütörtökön a nagyvállalatok között a nap egyik nyertese a Beyond Meat volt csaknem 12 százalékos nyereséggel.

A meglehetősen nagy áremelkedést annak köszönhette, hogy a növényi alapú húshelyettesítő termékeket gyártó vállalat ügyfelei között tudhatja a McDonald's gyorsétterem-láncot is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél