Hirdetés
Hirdetés

Most dől el, mennyit kell fizetni a tankolásért jövőre

Eidenpenz József, 2017. november 29., 16:53

Nagy változások lehetnek az olajpiacon az OPEC találkozója nyomán, de sokak szerint a helyzet kulcsa valójában Vlagyimir Putyin kezében van. Oroszország ugyanis sokkal kevésbé függ az olaj árától, mint közel-keleti riválisai, és még az is lehet, hogy már nem érdekelt a túl magas árfolyamban. Túl sokan játszanak emelkedő olajárra, meglepetés készül?

EPA/STR
A tavaszi találkozó (EPA/STR)

Harmadik napja eseget a kőolaj árfolyama, pedig ennek a hétnek a nagy eseménye az OPEC találkozója lesz. De a süllyedés egyelőre csak szolid, inkább kivárás jellemzi a piacot. Egy évvel ezelőtt jól megdobta az olaj árát az akkori kitermelés-korlátozási megállapodás, majd az első félévben annak a meghosszabbítása is.

Jót tett az árnak az utóbbi időben, hogy az amerikai termelés nem nőtt meg túlzottan a magasabb olajárak következtében annyira, mint sokan várták. Az USA olajkútjai számának növekedése hónapokkal ezelőtt leállt. A feszült közel-keleti helyzet, főleg a szaúdi-iráni ellentét, a szaúdi trónörökös meredek lépései is közrejátszottak, hogy az olaj ára az utóbbi időben két éves csúcs körül ingadozott.

Hirdetés

Mi lehet meglepetés?

Mit lehet várni az OPEC-től? Azt már megszellőztették, hogy a kitermelés-korlátozást újabb kilenc hónappal meghosszabbítják, így az meglepetést nem okozna. Váratlannak az számítana, ha ennél rövidebb, vagy hosszabb időre szóló korlátozást fogadnának el. Vagy pedig változna a szereplők köre, például be lehetne vonni Líbiát, Nigériát, esetleg kimaradna valaki az eddig szereplők közül.

Az energiacár

Ám az OPEC-en kívül álló Oroszország, az egyik legnagyobb szereplő még nem fedte fel teljesen a lapjait. Az Oilprice.com szerint igazából rajta, illetve Vlagyimir Putyin elnökön áll vagy bukik a kitermelési megállapodás, egy elemzőt idézve (RBC Capital) egyenesen a “világ energiacárjának” nevezik. Oroszország az amerikai termelőkkel együtt a mérleg nyelveként működik, rugalmas kiegyenlítőként a termelés és kereslet közötti egyensúly kiegyensúlyozásáért felelős.

A cikk nem kevesebbet állít, mint hogy Oroszország már nem érdekelt annyira a magasabb olajárban, mint korábban, sőt számos előnye származhat az ellenkezőjéből. Az alacsonyabb olajár elriasztja az amerikai palaolaj-termelőket tevékenységük bővítésétől. Az alacsonyabb ár gyengébb rubelt is jelent, ami Oroszországnak az export ösztönzése miatt nagyon kedvező.

Túlságosan egy oldalon a spekulánsok

Harmadszor, az orosz gazdaság meglepően rugalmasan volt képes alkalmazkodni az alacsonyabb olajárhoz. Ha Oroszország bele is megy az újabb kilenc hónapos kitermelési korlátozásba, lehet, hogy külön feltételeket fog szabni, amikhez a többi termelő kénytelen lesz alkalmazkodni.

Egy másik cikk a Goldman Sachs szakértőit idézi, akik szerint az olajár évek óta nem látott magas szinten van, ami kétségessé teszi, kell-e kitermelési korlátozás. A spekulatív szereplők, mint hedge fund-ok jelentős long (vételi, emelkedésre játszó) pozíciót halmoztak fel az olajpiacon, ami, ha leépítik, hirtelen árzuhanáshoz vezethet. (Ilyesmit láttunk tavasszal-nyár elején többször is – a szerk.) Ezt mutatja a COT adatai alapján két grafikonunk is.

Ki kell belőle végre hátrálni

A Goldman szerint a különböző lejáratú határidős árak struktúrájából is az következik, hogy a piac már beárazott egy kilenc hónapos hosszabbítást. Nő a valószínűsége annak, hogy meglepetés éri a piacot. Ők is említik, hogy Oroszországnak kevésbé van szüksége a megállapodásra, mint az OPEC-tagoknak. Ugyanakkor hirtelen árösszeomlást nem várnak.

Nem túl jól hangzik az olaj emelkedésére játszóknak az Bloomberg összefoglalója sem. Ebben azt írják, hogy az OPEC és Oroszország érdekei alapvetően megegyeznek, és inkább taktikai, mint stratégiai nézeteltéréseik vannak. Utána azonban arról értekeznek, hogy az oroszok erősen aggódnak az amerikai palaolaj-termelők esetleges aktivizálódása miatt. Ezért nem akarják túl szűkre szabni a kínálatot.

Két multi is figyelmeztet

Ez után pedig sűrűn emlegetik, hogy az OPEC-nek előbb-utóbb ki kell majd vonulnia a mesterséges kínálat-szűkítésből. (“Exit”-et kell csinálnia.)

A Bloomberg szerint a csütörtöki OPEC–tanácskozásra készülve a Citigroup és a Goldman Sachs Group is a kellemetlen meglepetések lehetőségére figyelmeztette a befektetőket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?