Hirdetés

Vége az évtizedes szárnyalásnak - nehezebb lesz pénzt keresni

Fellegi Tamás, 2019. január 24., 10:30
Cimkék
OTP
, Mol
, Brexit
, Equilor Zrt

Vége a tíz éves tőzsdei szárnyalásnak, nehezebb lesz a részvénypiacokon pénzt keresni, miközben az alacsony kamatszint sem kedvez a brókercégeknek. A helyzethez jól alkalmazkodott az Equilor Zrt, amely az idei évben heves piaci mozgásokra, nagy volatilitásra számít, amire a Brexit és az amerikai-kínai vámháború jócskán rátesznek egy lapáttal.

Változó piaci környezet

Nehéz környezetben kell dolgozni a cégnek: jutalékokat erodáló piac alacsony kamatokkal és magas tőzsdei árakkal. Nagy dolog, ha egy szolgáltató így is sikeres, hisz különösen jól működhet majd, ha jön a volatilisabb, nagyobb árfolyammozgást hozó időszak. A csökkenő jutalékbevételeket az Equilor a vállalati tanácsadás, vállalati finanszírozás (corporate finance) üzletágban kompenzálta, és ezt az irányt tovább szeretné erősíteni a cég.

Hirdetés

Nem elég a részvényeken ülni

2019 a fordulat éve lehet a piacokon, már a január is mozgalmas volt. Az első negyedévben a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború lesz a döntő, két szélsőséges megoldás lehet mindkettőben, amit a piac nem is tud árazni. A kockázatok emiatt megnőttek a korábbi évekhez képest, így az a stratégia nem működik, ami az elmúlt 10 évben, hogy megvesszük az amerikai vagy a német piacot, és ülünk rajta. Most már szelektíven kell befektetést választani, illetőleg érdemes opciókkal is foglalkozni.

Kína

A kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban a piacok erős reakciókat mutatnak, a konfliktusnak mindkét oldalon nagy a tétje, Kínának Amerika a legnagyobb kereskedelmi partnere, az amerikai elnöknek viszont a kérdés megoldása lesz az egyik újraválasztási ígérete. Kína mindazonáltal nem fél: komolyabb mennyiségű amerikai államkötvényt is eladott, hogy csökkentse függőségét.

Amerikában a kormányzati leállás is egyre több gondot okoz, már a cégek profitjában is jelentkeznek a hatások. Márciusban az adósságplafon ügyében is meg kell egyezni Trumpnak és a demokratáknak, ha ez nem sikerül, teljes kormányzati leállás jöhet, ez már drámai lenne mind a gazdaság, mind a piacok szempontjából.

Amerika és Európa

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője két amerikai kamatemelést vár még az idei évre, miközben a piac egy emelést áraz. A várakozásokat nagyban befolyásolja az is, hogy a piac milyen ütemre számít a Fed jegybanki mérlegének leépítésében (a pénznyomtatási program során vett kötvények kifuttatása), jelenleg havi 50 milliárd dollárt vonnak ki a piacról.

Európában persze a Brexit döntő, részben ennek nyomán felerősödik az európai parlamenti választások szerepe is, hisz ott már vélhetően nem lesznek jelen a brit képviselők, így néhány kérdésben, amelyben ők nem akartak változást, most előrelépés következhet. Ha esetleg mégis visszalépne Nagy-Britannia a távozástól és benn maradna az Unióban, akkor a választási folyamat bonyolódik, ugyanakkor a piacok egy ilyen forgatókönyvet is egyre inkább áraznak, ennek köszönhető a font erősödése.

Hazai helyzet

A hazai növekedés magas maradhat, ennek motorja a belső fogyasztás, az infláció eléri a célszintet, 3 százalékot, így a monetáris politika extrém lazasága is mérséklődhet. Ami a BÉT blue chipjeit illeti, az OTP-tél újabb jó évet várnak, a bank tovább terjeszkedik, bevételének egyre nagyobb hányadát adják a külföldi leánybankok: az elemző tovább növekvő árfolyamot vár.

A Magyar Telekomot az elemző alulsúlyozza, mivel a cég alacsony árréssel dolgozik a kiélezett versenyben, miközben változatlan, 25 forintos osztalékra számítanak. A Richtert illetően semleges a cég, a Mol esetében viszont optimista: az olajcég növeli szerepét a petrolkémiában, ezáltal csökkenti függőségét a gazdasági kilengésektől, melyek az üzemanyagok iránti keresletben is ingadozásokat okoz.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél