Hirdetés
Hirdetés

Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre

2016. október 01., 16:59

Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.

Az üzemanyagárak e hét második felében az olajpiaci változásokra reagálva jelentősen megemelkedtek, eltüntetve a hét eleji csökkenést. A hét második felének árváltozása miatt október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet – írja a GKI Energia. De elképzelhető, hogy a heti változtatást péntekre tolják ki.

Reggel számoltunk be arról, hogy a mától érdemes jövedékiadó-emelés miatt (amely akkor lép életbe, ha a Brent olaj világpiaci átlagára 50 dollár alatt marad) a benzin átlagára 339-340 forintra, a gázolajé 345-346 forintra nő az MTI szerint.

Hirdetés

A GKI azt írja, Reuters szerint a szeptember 26-30-i héten a benzin a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5%-kal lett drágább, a gázolaj 3,5%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. (A hazai üzemanyagárakat normál esetben az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyam alakítja.)

Az olajár-emelkedést egyértelműen az OPEC országok szerdai termelés-korlátozási döntése okozta, ennek nyomán ugrott meg jelentősen az olajár. Bár csak az OPEC november végi értekezletén döntenek az egyes országok kitermelési kvótáiról. Az amerikai palaolaj-termelők pedig tovább növelték a kőolajfúrások számát, ezen a héten 7 darabbal, s várhatóan az USA-ban a negyedik negyedévben már nem csökken az olajtermelés.

A határidős Brent-árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így lehet, hogy január elejétől ismét csökkentik a magyarországi jövedéki adó megemelt mértékét. Ha nem csak az átlagot figyeljük, a benzin a hét második felében 4-5%-kal emelkedett az európai piacokon forintban mérve. A gázolajnál a hét második felében ez 5% körüli szinten volt.

Az e hét második felében megugró árak 5-7 forint körüli áremelkedést okozhatnak a benzinnél, és akár 6-7 forintos emelés is lehetséges a gázolajnál. Így a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szintre is emelkedhet – írja a GKI Energia.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 11 százalékkal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Tavaly december végén közel 45 milliárd forint volt a hitelállomány.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?