Hirdetés

Áruhitel vagy személyi kölcsön? Előnyök és hátrányok a döntéshez

2019. július 07., 14:12

“0% THM-mel elvihető” műszaki cikkek? Vajon megéri áruhitellel vásárolni vagy inkább a személyi kölcsönök jöhetnek jól? A Bank360 segít eligazodni a következő költséges bevásárlás előtt.

Nem csökken 2019-ben sem a magyarok hiteléhsége, hatalmas összegben vesszük fel hónapról hónapra a személyi kölcsönöket és sokan fordulnak áruhitelekért is, ha vásárlásról van szó. Idén áprilisig 174,24 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettünk fel, míg áruhitelből 3,5 milliárd forintnyit. A személyi hiteleknél ez 35 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, míg áruhitelből 24 százalékkal fogyott több.

Látható tehát, hogy egyre szívesebben és magabiztosabban töltjük az időt személyi kölcsön igényléssel vagy áruhitel felvételével. De vajon melyiket mikor érdemes igényelni?

Hirdetés

Ha tudjuk, mit szeretnénk, nekünk szólhat az áruhitel

Áruhitellel leginkább vásárláskor, az üzletben találkozunk és ott helyben fel is vehetjük. Ha tönkrement a hűtő vagy le kell cserélni a mobilt, áruhitellel tudjuk megvenni, amelyet kamattal terhelten fizetünk vissza havi törlesztőrészletek formájában.

Persze az igénylésnek vannak feltételei, mint például a legalább 3 hónapos munkaviszony és bizonyos mértékű havi elvárt nettó jövedelem. Ha viszont megfelelünk az igénylési feltételeknek, már vihetjük is a terméket és csak törlesztenünk kell a hitelt.

Kifejezetten csábítóak az úgynevezett “0 százalékos THM-mel elvihető” termékek, amelyek azt ígérik, hogy még kamatot és más költséget sem kell fizetni, azaz kvázi részletre veszünk terméket. A Bank360 ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ez nem mindig jelenti a kölcsön ingyenességét. A költségek beépülhetnek a termék árába, ezért jó, ha összehasonlítjuk más boltok áraival a kiszemelt árucikket.

De mennyibe kerül, ha nincs 0-ás akció? A Bank360 tájékoztatása szerint az egyik legdrágább kölcsön az áruhitel 35-40 százalékos hiteldíjmutatóval, ami egy 300 000 forintos termék esetében 120 000 forint kamatot jelenthet, azaz összesen 420 000 forintot fizetnénk ki az adott árucikkért a futamidő végére.

Egy nem várt társ: hitelkártya

Szintén bevett szokás, hogy a nulla százalékos áruhitelt hitelkártya-szerződéshez kötik, tehát egy kis plasztikot is kapunk az áruhitel mellé. Ennek viszont már rendszeres költségei lehetnek havonta, ha pedig rosszul használjuk és nem töltjük vissza az elhasznált összeget a kamatmentes időszakban, magas kamatot kell fizetnünk a fennálló tartozás után, a THM akár  38-40 százalék is lehet.

Olcsó és gyors: személyi kölcsön

Az áruhitel tehát kétesélyes: vagy kifogunk egy tényleg jó 0 százalékos ajánlatot vagy nagyon drágán adósítjuk el magunkat. Ehhez képest arany középút lehet a személyi kölcsön.

Pont olyan egyszerű az igénylése, mint az áruhitelé, ezt viszont akár online, egy órán belül is megkaphatjuk. Nem kell ráadásul a hitelösszegnek megegyeznie az áru értékével: személyi kölcsönből akár 10 millió forintot is felvehetünk, ha éppen ennyire van szükségünk. Szabad felhasználású, ami azt jelenti, hogy bármire fordíthatjuk, így műszaki cikket is vehetünk belőle (ráadásul ott, ahol a legkedvezőbb az ára).

De mennyi az annyi? A Bank360 számításai szerint az áruhitelek akár 40 százalékos THM-e helyett a személyi kölcsönöknél idén júliusban akár 8 százalék alatti THM-mel is vehetünk fel nagyobb összegű kölcsönt a megfelelően magas jövedelem igazolása mellett (nettó 250 000 Ft felett).

A 300 000 forintos terméknél maradva ez azt jelenti, hogy például az UniCredit Bank kölcsönével 36 hónapos futamidővel számolva 338 940 forintot fizetünk majd vissza 9 415 forintos törlesztőrészlet mellett, de például a Sberbanknál is 339 023 forint lesz a teljes visszafizetendő összeg. Még jobb a helyzet, ha csak egy éves futamidőt választunk, ekkor összesen 313 332 forintot fizetünk vissza az UniCredit Bankot választva és 316 871 forintot a Sberbankot választva, míg a törlesztőrészlet 26 000 forint havonta.

A személyi kölcsönök ráadásul manapság már végig fix kamatozásúak, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő végéig nem változik.

Kis összegű vásárlás: áruhitel vagy személyi kölcsön?

Mit érdemes választani tehát, ha sürgősen cserélni kell a hűtőt? Az áruhitel igen kedvező lehet, ha a 0 százalékos THM tényleg ingyenhitelt jelent és nincs beépítve a hitel költsége az árba.

Más esetben viszont érdemes a személyi kölcsönt választani, hiszen sokkal olcsóbb ez a kölcsönfajta, ráadásul online is igényelhető néhány pénzintézetnél, plusz ott vásárolhatunk vele, ahol a legolcsóbban találjuk meg az árucikket. Persze személyi kölcsönök között is vannak jelentős eltérések. Éppen ezért érdemes minden választás előtt személyi kölcsön kalkulátorral megvizsgálni, hogy hol kapjuk a legkedvezőbb ajánlatot.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?