4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Microsoft Magyarország hatodik alkalommal rendezte meg a jövő technológiáiról szóló konferenciáját vállalati és közigazgatási ügyfeleinek, ahol főként a mesterséges intelligencia üzleti életre, a pénzintézeti szektorra, valamint a munka világára gyakorolt hatását boncolgatták. Lassan mindenki használja majd ezeket a technológiákat, ám súlyos kérdések merülnek fel.
(Fotó: Microsoft)

Mátrai Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója arról beszélt, hogy az AI 2030-ig 13 300 milliárd euróval növelheti a globális gazdasági teljesítményt. Magyarország, különösen a magyar vállalkozások digitalizációja pedig már rövid távon is 200 milliárd forinttal gyarapíthatja a nemzeti összterméket.

Ezen a téren máris láthatók biztató kezdeményezések: a Waberer’s International például több mint évi 500 millió kilométert futó kamionflottájának fuvartervezését bízta a mesterséges intelligenciára, az OTP Bank pedig Hololens alapú intelligens banki szolgáltatást fejlesztett. Utóbbival a pénzintézet ügyfelei hamarosan emberi közreműködés nélkül is ugyanolyan szintű kiszolgálásban részesülhetnek, mintha a bankfiók ügyintézőjével vagy a privátbanki tanácsadójukkal konzultálnának.

A Digitális Európa Program 2021 és 2027 között a szupergyors számítógépek, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, digitális képességek fejlesztésére teszi a hangsúlyt – mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Emberséges intelligencia

Magyarországon megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amelynek célja, hogy Magyarország az MI fejlesztések terén mihamarabb az élvonalba kerüljön, erősödjön a magyar vállalatok versenyképessége.

A mesterséges intelligencia az emberi képességek és kreativitás kiterjesztéséhez járul hozzá. Így inkább emberséges intelligenciáról kéne beszélnünk, de ehhez a technológiát helyesen kell alkalmazni – mondta Mátrai Zsuzsanna.

Hippokratész és kompjúter

A cég etikai alapelveket hozott létre, meggyőzése, hogy minden MI-megoldásnak társadalmilag igazságosnak, biztonságosnak és megbízhatónak, mindenki számára hozzáférhetőnek, átláthatónak, felelősnek kell lennie.

A Microsoft elsőként csatlakozott a magyar Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz és zászlóshajó-szerepet szeretne ott betölteni. A mesterséges intelligenciához az orvosok hippokratészi esküjéhez hasonló alapelveket szeretnének kidolgozni. “Mindent elhárítok, ami árt” (do not harm) – ez lehetne az alapelv.

Gondolkodj, mielőtt cselekszel

A Microsoft éves szinten több mint egymilliárd dollárt költ biztonsággal kapcsolatos kutatás-fejlesztésre. A magánszféra védelmét nem áldozza fel a technológiai fejlődés oltárán – mondta Mátrai Zsuzsanna.

A mesterséges intelligencia a közjó szolgálatában is nagy jövő előtt áll, a bolygó védelmében, a fogyatékossággal élők segítésében, a humanitárius segítségnyújtásban is nagy szerepe lehet. “Pause. Think. Act.” – Tarts szünetet, ne siess. Gondolkodj, utána cselekedj – mondta az előadó.

Sohasem lesz vége

A cégek többsége az előrejelzések szerint nemsokára a felhőbe költözik, amihez digitális stratégiát készítenek. Ilyen például a Praktiker – hangzott el. Chatbot-szolgáltatáson dolgoznak, ami nemsokára a Viber-en és a Facebook Messengeren keresztül is elérhető lesz. A tapasztalatok szerint az emberek nem szeretnek várni az ügyfélszolgálatokra, inkább maguk intézik, amit lehet – hangzott el.

A bankokra referenciaként néznek az ügyfelek, nyomukban mások is könnyebben lépnek a digitalizálás útjára. Ám ez nem olyan művelet, amelynek eleje és vége van, folyamatosan fejleszteni kell. A digitalizálás kitört az informatika területéről, már minden területen használják.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG