Hirdetés
Hirdetés

Black Friday: lehetne még ügyesebben csinálni

Valkai Nikoletta, 2018. november 22., 06:02

Az elmúlt években Magyarországra is begyűrűzött az Amerikában évtizedes hagyománynak számító Black Friday, azaz a fekete péntek. Az akciók nagy ünnepén az üzletek, webáruházak komoly árengedményekkel próbálják vásárlásra ösztönözni az embereket, bár meglehet, nem a legjobb eszközökkel csinálják az online és a hagyományos kereskedelem szereplői. Papp-Váry Árpádot, a Budapesti Metropolitan Egyetem marketing mesterszakának vezetőjét, a Magyar Marketing Szövetség alelnökét kérdeztük. Interjú.

Papp-Váry Árpád
Papp-Váry Árpád

Privátbankár.hu (Pb.): Mennyire kezdik felismerni a hazai kereskedelemben ennek a napnak a fontosságát?

Papp-Váry Árpád (P-V. Á.): Nagyon terjed Magyarországon is. Minden tekintetben egyre jobban látszik, hogy erre a napra akciókat hirdetnek a cégek, évről-évre növekszik ezeknek a száma. A kérdés inkább az, hogy jól csinálják-e, az üzletnek jót tesz-e? A márkaépítéssel ugyanis ellentétes az akció. Ettől függetlenül nagy szükség van a marketingben akcióra, csak azt ügyesen kell csinálni.

Hirdetés

Pb: Hol hibáznak a kereskedők?

P-V. Á.: Olyat nem nagyon szabad csinálni, hogyha van egy termékújdonságunk, azzal a Black Friday-en jövünk ki. Ha van egy vadonatúj termékünk, azt ne rögtön akciósan vezessük be, hanem próbáljuk normál áron adni. Netán még magasabb áron is lehet, hiszen mindig vannak innovátorok, akik így is megveszik. Később aztán lehet akciózni a terméket.

Pb: Milyen árukat ajánlott ilyenkor akciózni?

P-V. Á.: Készlet- és raktárkisöprésre kifejezetten jó a Black Friday. Olyan terméket adni kedvezményes áron, amely nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre, amikből hónapok óta beragadt, eladhatatlan készletekeink vannak. Ha ezekre adunk egy komolyabb árkedvezményt, teljesen működő út a Black Friday.

Pb: Van különbség a magyar és amerikai fekete péntek között?

P-V. Á.: Az amerikairól lehet látni olyan videókat, ahol a vásárlók a boltokban tolonganak, lökik, tapossák, egymást. Magyarországon nem mondom, hogy ne lettek volna ilyen kampányok, ha nem is ehhez a naphoz kötődően. Gondoljunk csak az Electro World áruházának megnyitójára 2002-ben. Egy jó ajánlattal, nagyon nagy árkedvezménnyel mindig lehet vevőket bevonzani. Látni kell, hogy most már a Black Friday nem csak a boltokban jelent kedvezményeket, hanem online is, ahol szintén beindul az őrület és a tolongás. Megnyílik az akció éjfélkor vagy kicsit később, reggel 6, 8 órakor, az emberek a számítógép előtt ülnek és kattintanak, amilyen gyorsan csak tudnak. Gyakran előfordul, hogy a legkedvezőbb ár-érték arányú termékből viszonylag kevés van, és nagyon hamar elfogy.

Pb: Az utóbbi időben nem is egy napra korlátozódik, az akcióhullám akár 1-2 hétig is tart.

P-V. Á.: Klasszikusan egy nap. Furcsán is néz ki, hogy valaminek az a neve, hogy Black Friday, mégis van már belőle Black Saturday, Black Sunday. Bár például a kedvezményes utazási csomagoknál előfordulhat, hogy nem csak pénteken lehet foglalni, hanem még a hétvégén is, hogy együtt tudja meghozni a döntést a család. Fontos alapszabály minden akciónál: nem szabad határidőt meghosszabbítani! Annál rosszabb nincs, minthogy az mondani "A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítjuk az akciónkat". Ilyen esetben mindenki tudja, hogy az nem volt sikeres. Ezt semmiképpen sem javasolnám. Mint ahogy azt sem, hogy az akciókat elhúzzák több napra, több hétre. Ez sem egy jó eszköz. Talán fel lehet csigázni a vásárlókat egy elő Black Friday-jel, de ezt is röviden használjuk, amivel inkább ráterelhetjük az embereket az igazi Black Friday-re.

Pb: Mik azok a jó marketing eszközök, amelyeket érdemes bevetnie az üzleteknek, webáruházaknak?

P-V. Á.: Lehet külön termékkategóriákban és idősávokban akciókat hirdetni. Sokszor előfordul, hogy a napnak már a legelején elviszik a legjobb, legizgalmasabb termékeket és aztán nincs már igazán forgalom. Ez ellensúlyozható főleg online, de akár a hagyományos üzletek esetében is, ha óránként más-más akciók vannak. Akár előre is meg mondhatjuk, mi lesz, akár nem áruljuk el, a vevők várni fogják. De ilyenkor tényleg olyan kedvezménnyel kell előállni, ami új, ami más, és semmiképp sem rosszabb annál, mint ami volt már a nap során.

Itt ki lehet még emelni az árukapcsolást. Alapszabály, hogy a legkönnyebb annak eladni, aki éppen vásárol. Ekkor a vásárló benne van egyfajta fizikai, érzelmi állapotban. Betett valamit a webáruházban a kosarába, legyen az például egy laptop. Ezután megjelennek a vásárolni kívánt áruhoz kapcsolódva újabb termékek, az egértől kezdve a hangfalig. Ez a marketing eszköz normál esetben is fontos, hogy működjön, de egy Black Friday-nél még inkább az lehet.

Vásárlók a fekete péntek napján az egyik elektronikai áruházban (Forrás: MTI Fotó, Balázs Attila)
Vásárlók a fekete péntek napján az egyik elektronikai áruházban (Forrás: MTI Fotó, Balázs Attila)

Hogy még egy példát hozzak, ha a vásárlás meghalad egy összeget, különböző ajándékokat lehet adni a kedvezményes termék mellé. Minél magasabb a vásárolt összeg, lehet nagyobb az ajándék értéke is. Ezeket a meglepetéseket szintén szeretni szokták. 

Pb: Mi az emberek fő motivációja fekete pénteken? Mi hajtja a vásárlókat a számítógép előtt ülve vagy a boltokat járva?

P-V. Á.: Többféle szegmenst különböztetünk meg. Vannak a tudatos vásárlók. Vannak, akik csak azt mondják, körülnéznek a webáruházban. Ne csak abban gondolkodjuk, hogy kizárólag a fogyasztói piac létezik. Vannak olyan fogyasztók, akik már a karácsonyi bevásárlásra készülnek, és van egy olyan csoport is, akik azt mondják, a Black Friday a legjobb árakció, ahol jó ár-érték arányban tudnak vásárolni. Megjelennek a céges vásárlók is, akik ilyenkor szerzik be például az informatikai eszközeiket. Ezek a cégek nagyobb mennyiségben vásárolnak, ugyanakkor nekik is fontos, hogy jó áron szerezzék be a termékeket.

Pb: Mennyire márkahűek a vásárlók? Vagy egyetlen cél létezik, a vásárlás, legyen az bármelyik akciós márka?

P-V. Á.: Van egy márkatudatosság, de van márkaváltási szándék, hajlandóság is a vásárlókban. Van, aki direkt egy adott márkát keres, és csak azt nézi, hogy annál a márkánál milyen akciók vannak. Van ez a fajta tudatosság. Van olyan is, aki például egy mobiltelefon vásárlásnál meghúzza azt az összeget, amit a telefonra hajlandó áldozni, és akkor azt mondja, az a kategóriájú telefon mondjuk 20 ezer forinttal olcsóbb fog lenni az akcióban, és ahhoz képest nézi az árakat, márkákat.

Pb: Mire figyeljenek a vásárlók a Black Friday alatt?

P-V. Á.: Megbízhatatlan forrásból normál esetben sem érdemes vásárolni, ez igaz a Black Friday idején is. Ha egyébként is problémásnak érezzük a céget, korábban rossz tapasztalatunk volt, valószínűleg most sem lesz másként. Esetleg kisebb áruházaknál előfordulhat, hogy míg máskor adtak ingyenes házhozszállítást, most nem adnak. Azok a cégek, akik egyébként is megbízhatóak, azok ilyenkor is tisztességesen csinálják az akciókat.

Pénteken tényleg itt van a Black Friday – eddig megjelent cikkeink a témában:

- A fekete péntek története: Jön a pénzszórás nagy ünnepe - nem akármilyen történet rejtőzik mögötte>>>

- A webáruházak forgalmáról: Gyújtják az akcióbombákat – négy nap múlva jön az igazi robbanás>>>

- Mire figyeljenek a vásárlók és a kereskedők? A Gazdasági Versenyhivatal eljárásai és tanácsai: Nyakunkon a Black Friday: nem árt résen lennie mindenkinek!>>>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?