3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörben végzett, 1000 fős magyarországi kutatása szerint kétszer annyian nyaralnak belföldön idén nyáron, mint két évvel ezelőtt, és a külföldi utazást választók aránya is emelkedett.

Az ehhez szükséges pénzt, amely jellemzően kevesebb, mint kétszázezer forint, év közben teszik félre. A kutatásából az is kiderült, hogy a nyaralni indulók 13 százaléka évente többször is el tud utazni.

Így nyaral az ország

A felmérés arra kereste a választ, hogyan és hol terveznek nyaralni idén a megkérdezettek, és az utazásra szánt összeg mennyire terheli meg a pénztárcájukat.

Az eredmények szerint a kutatásban résztvevők csaknem kétharmada jár rendszeresen nyaralni. Ezen válaszadók 13 százaléka akár évente többször is el tud utazni kikapcsolódás céljából. A 2016-ban végzett felméréshez képest javult az arány, akkor csupán minden második megkérdezett tervezett nyaralást.

A nyilatkozók 46 százaléka beföldi úticélt választott magának az idei nyaralásához, ez az eredmény majdnem duplája a két évvel korábbi 26 százalékos aránynak. Közel 17 százalék utazik külföldre, amely érték 2016-hoz képest 5 százalékkal nőtt. 3 százalék azon válaszadók aránya, akik akár mindkettőt, a külföldi és belföldi célpontot is megengedhetik maguknak idén.

A kutatásból kiderült, hogy az utazók előre felkészülnek a kiadásokra. A megkérdezettek fele a nyaralás anyagi fedezetét kisebb részletekben teszi félre. A válaszadók 21 százaléka csupán 2-3 hónapot spórol, minden ötödik kutatásban résztvevőnek fél évbe telik a nyaralásra szánt összeget előteremteni.

Az idén nyaralásra készülők negyede kevesebb, mint 100 000 forintot költ az üdülésre, ötödük pedig 200 000 forintig áldoz a nyári kikapcsolódásra. Olyan megkérdezettek is akadtak, akik több mint 300 000 forintos kerettel gondolkodnak idei nyaralásukról, az ő arányuk a mintában 6 százalék. A nyaralások költségét a családok 52 százaléka megérzi, de ki tudja gazdálkodni. Közel 26 százalékuknak nem okoz gondot fedezni a költségeket.

A kutatás arra is kitért, hogy a nyaralás összköltségét alkotó tételekre milyen arányban költenek a megkérdezettek. Az eredmények szerint a legtöbb pénzt élelmiszerre fordítják az utazók (5-ös skálán 3,4 pont), ezt követi a szállás (2,9 pont), közlekedés és belépőjegyek (2,6 pont), majd a felszerelések (2,1 pont) és a szuvenír (1,7 pont).

A gyerek táborba megy

A családok számára nem csak a közös vakáció, de a gyermekek nyári táborai is anyagi terhet jelentenek. A családos válaszadók több mint fele (56%) beíratja gyermekét valamilyen táborba a szünidő alatt. 47 százalékuknak nem okoznak anyagi problémát a táborköltségek, míg 45 százalékuk spórolva ugyan, de szintén elő tudja teremteni a szükséges összeget. Ez a megkérdezett családok 47 százaléka esetében 20.000 - 30.000 forint közé tehető, de 19 százalék esetében meghaladja az 50.000 forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG