Hirdetés
Hirdetés

Feltámadt az infláció: még sose került ennyibe a nagybevásárlás

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. március 07., 14:01

Áremeléssel indították a tavaszt a hazai hipermarketek: az éledező infláció már tetten érhető az áruházláncok áraiban is, amit az is mutat, hogy mind éves szinten, mind előző hónaphoz képes is drágulást tapasztaltunk havi Privátbankár-Árkosár felmérésünkben. De annak is utánajártunk, mi a helyzet mogyorókrém-fronton.

Hajszállal olcsóbb az Auchan

Hirdetés

Március 6-án újra meglátogattuk három hazai üzletlánc egy-egy hipermarketjét, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat használtuk, amit már 10 éve, 2007 februárja óta minden egyes hónapban.

Februári felmérésünkben 3 százalékkal fizettünk többet a boltokban, mint egy hónappal korábban. Úgy látszik, az akkor jelentkező áremelkedés ezúttal is folytatódott. Sajnos most nem csak az előző évhez, de még februárhoz viszonyítva is egy magasabb lett a számla végösszege: előző bevásárlásunkhoz képest 3,1 százalékkal fizettünk többet. Éves távlatban is hasonló drágulást mértünk: 3,2 százalékkal emelkedtek az árak tavaly márciushoz képest.

Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe
Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest - azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

A három hipermarket közül kettőben mértünk drágulást, egyben viszont lejjebb mentek az árak az előző hónaphoz viszonyítva. Bár nem sokkal, de az Auchanban 0,7 százalékkal kevesebbe került a bevásárlás, mint egy hónappal ezelőtt. Ezt leszámítva komolyabb drágulás történt a Tesco és az Interspar esetében. Előbbinél 5,6 százalékkal, utóbbinál 4,3 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

Éves távlatban már mindhárom láncnál drágulást mértünk. Az Auchanban 2,4, az Intersparban 3,5 százalékkal, a Tescóban pedig 3,7 százalékkal volt magasabb számla vége, mint tavaly ilyenkor. Így jött ki élelmiszerkosarunk valaha mért legmagasabb átlagára márciusban: 18 963 forint.

Ezzel együtt az Auchan most is megőrizte az első helyét, itt fizettünk a legkevesebbet, 18 261 forintot a nagybevásárlásért.

De mint ahogy mindig, most is elmondjuk: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez lényegében kivitelezhetetlen, de ha nem sajnálnánk rá az időt és az energiát, akkor 17 267 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1700 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Havi átlagban a legnagyobb áremelkedést (29 százalék) az almánál találtuk. De sokat drágult az UHT tej (21 százalék) és a liszt (19 százalék), a krumpli (16 százalék) is februárhoz képest. Éves távlatban még ennél is több élelmiszerért kellett 10 százaléknál többet adnunk. A legnagyobb drágulást a sajtnál mértük (34 százalék), de sokat drágult a tej (23 százalék) és a kóla (18 százalék) is. 10 százaléknál is többet kell adnunk még a pezsgőért, a tésztáért és a cukorért is.

Kevesebbet kellett adnunk viszont a chipsért (-14 százalék), a banánért (-13 százalék), a kávéért és a teáért (-11 százalék) mint előző hónapban. Ha a tavaly márciusi árakat nézzük, olcsóbb lett a csirkemell (-11 százalék), a banán, a chips és a narancslé.

Havi legolcsóbbak

Szokás szerint most is kiválasztottunk három terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Ezúttal a választásunk:

  • a mogyorókrémre,
  • a tengeri sóra,
  • és a paradicsomra esett.

Óriási botrányt kavart nemrég a Nébih ellenőrzésének eredménye, amelyből kiderült, a magyarok gyakran rosszabb minőségű termékeket kapnak a nagy, multinacionális élelmiszergyártóktól, mint a nyugati országok. Ennek kapcsán Lázár János is szót emelt, a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el, de az ügyben csúcstalálkozót is összehívtak a visegrádi országok.

A Nébih vizsgálatból kiderült például, hogy a magyarországi Nutella is egészen másmilyen, mint Ausztriában. Felmérésünkben mi nem a Nutella minőségére voltunk kíváncsiak, hanem megnéztük, melyik a legolcsóbb „mogyorókrém”, amit a hazai hiperek polcain találni.

Az Auchan saját márkás Tuti Tipp, 400 grammos mogyorókrémje 465 forintba került, a címke szerint 2 százalék mogyoró- és 5 százalék kakaótartalommal.

A KSH szerdán közli az infláció februári alakulásáról szóló adatait.

Az Intersparban és a Tescóban is a Miss Nuss mogyorókrémet találtuk a legolcsóbbnak. Előbbiben 949, utóbbiban 1025 forintot kóstált a kilós kiszerelés. Egyébként ennél a terméknél is 2 százalék a mogyoró- , 5 százalék a kakaótartalom. (Összehasonlításképpen a Nutella kilónkénti ára 3 ezer forint körül van és 13 százalék benne a mogyoró.)

Második termékünk ezúttal a tengeri só lett. Ennek apropóját az adta, hogy nemrég gabonamagvakkal szennyezett olasz tengeri sót hívtak vissza, a kifogásolt termékből pedig Magyarországra is jutott néhány kiló. Tengeri sót legolcsóbban a Tescóban találtunk, 139 forint kilós áron kínálták a származási országa szerint az EU-ból jövő, Compex márkájú sót. Az Auchanban 199 forintért adták a Földközi-tengerből származó, jódozott, durva szemű sót. Az Intersparban szintén ennyiért vehetünk tengeri sót. Itt két terméket is találtunk, a Nike görög, illetve a Margherita, durva szemű, ugyancsak a Földközi-tengerből származó sót.

Harmadik vizsgált termékünk a paradicsomra esett. Hazait még nem kapni a boltokban, ezért megnéztük, mennyiért és milyen import paradicsomot árulnak most az üzeltekben. Az Auchan 589 forint kilós áron adta az I. osztályú, spanyol fürtös paradicsomot, és szintén a Spanyolországból származó, de már II. osztályú, hagyományos paradicsomot is. Az Intersparban a fürtös, Törökországból jövő paradicsom kilója 649 forint volt, a Tescóban 698 forintért találtunk legolcsóbban szilvaparadicsomot.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?