4p
A kínaiak két éve elvesztették az irányítást első űrállomásuk fölött - a legfrissebb becslések szerint a Tienkung-1 pár napon belül belép a Föld légkörébe és darabjaira hullik. Van rá esély, hogy nem ég el teljesen a légkörben - de mekkora a valószínűsége annak, hogy a fejünkre esik? Ha reggel a kertben találjuk egy darabját, mit tegyünk, hogy ne kerüljünk börtönbe?

Néhány nap, és irányíthatatlanul lezuhan egy űrállomás

2016-ban vesztették el a kínaiak az irányítást első űrállomásuk, a Tienkung-1 feletti irányítást. Az ázsiai szuperhatalom tudományos-technológiai kudarca és anyagi vesztesége számunkra nem túl érdekes kérdés, az viszont sokkal inkább, hogy az űrállomás folyamatosan veszít magasságából, és hamarosan belép a Föld légkörébe - bármiféle földi kontroll nélkül.

A műholdakat követő profik és amatőrök már régóta találgatják, mikor érkezhet el a belépés időpontja, de meglehetősen bonyolult kiszámítani a pályát és a várható történések idejét. Az biztos, hogy még fent van a Tienkung - annak ellenére, hogy az első jóslatok 2017 utolsó hónapjairól szóltak. Az Európai Űrügynökség (ESA) a március 24. és április 19. közötti időintervallumra tudta szűkíteni az idősávot - azaz mától kezdve bármikor megjelenhet valahol az égbolton a tűzgolyó. A legfrissebb jóslatuk szerint viszont úgy számolnak, hogy az űrállomás valamivel később, március 30. és április 6. között lép be a légkörbe.

Mekkora az esélye, hogy a fejünkre esik?

Mivel a folyamatra semmilyen ráhatása nincs a földieknek, ez kissé félelmetesen hangzik - bár az űrállomás garantáltan darabjaira hullik majd, mégis előfordulhat, hogy akár 100 kilót is elérő tömegű darabok érik el a felszínt. Annak azonban mindenesetre nagyon alacsony az esélye, hogy valakit fejbe talál: nagyjából 1 a 292 billióhoz a becslések szerint.

A livescience.com összeállítása szerint a mostani állás alapján a lehetséges becsapódási terület most a földfelszín egyharmadát fedi le, aminek döntő többségét víz borítja.

Akárhogy is lesz: ne nyúlj hozzá!

Ha viszont mégis beüt a kozmikus véletlen, és a közelünkbe pottyan az űreszköz egy darabja, a portál egyetlen jó tanácsot ad a földlakónak: ne nyúljatok hozzá!

Ennek két oka van. Az egyik az egészségügyi kockázat: az űrállomás dugig van olyan veszélyes anyagokkal, amelyek biztosan károsak az egészségre - például az üzemanyagtartályok tartalma is ilyen, Másrészt pedig a légkörben szétesett, földbe csapódott darabok biztosan tele lesznek rendkívül éles szélekkel - ahogy a portálnak nyilakozó szakértő fogalmazott, ez biztosan nem olyasmi, amit a gyerekeinknek kellene kézbe venniük.

A másik ok jogi természetű: egy 1967-es űregyezmény miatt a szabály az, hogy egy űreszköz mindaddig a felbocsátó ország tulajdona, amíg nem mond le róla. Ez független attól, hogy hol ér földet - az óceán mélyén, saját országuk területén vagy idegen földön: a tulajdonjog marad az eredeti országnál. Cserébe ha az űreszköz bármilyen kárt okoz a házunkban, autónkban, testünkben, azért - jelen esetben - Kína tartozik anyagilag is helyt állni (de mint írtuk, ennek az esélye szinte nulla).

Volt, aki már megégette magát ilyesmivel

Viszont aki talál egy darab Tienkungot a kertben, és elteszi, az lopásnak minősül. Volt, aki majdnem börtönbüntetést kapott hasonló ügyben: egy férfi 25 évig őrizgette a felrobbant Challenger űrsikló egy darabját, majd feltette az eBayre, hogy eladja. Amikor a NASA ezt kiszúrta, a férfit letartóztatták, kormányzati tulajdon ellopásáért két év próbaidőre bocsátották. Olcsón megúszta: kaphatott volna 10 ezer dolláros büntetést vagy akár 10 év börtönre is ítélhették volna.

Megcsinálta az emberiség: óriási veszély leselkedik ránk az űrben

Évente több száz új műholdat és eszközt juttat az emberiség az űrbe, nem is beszélve az adott esetben félresikerülő kísérletekről. Ezekből azonban előbb-utóbb szemét lesz, ami utána évszázadokig kering őrült sebességgel a bolygó körül. Az, hogy a fejünkre eshet valami, csak egy dolog: ha azonban eltrafálják a még működő műholdakat, úgy búcsút mondhatunk a telefonnak, internetnek és GPS-nek is. Korábbi összeállításunk >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG