3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyre több ötlet lát napvilágot, hogyan lehetne csökkenteni a hazai építőiparban az áfa-terhelést. Az ÉVOSZ és a Bankszövetség is alternatív megoldásokban gondolkodik - javaslataik szerint nem "direktbe" csökkenne az áfakulcs.

Jelzálogjog-bejegyzést, előlegfizetést és áfacsökkentést is tartalmaz több más javaslattal együtt az a csomag, amit az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) állított össze és juttatott el a pártok képviselőihez. Mint azt az Azénpénzem.hu megírta, az anyag az építési ágazat 2014. évi súlyponti problémáit és ezek megoldására irányuló javaslatokat tartalmazza.

Komoly problémák

Az építőiparból az elmúlt hét évben 85 ezer munkavállalót bocsátottak el, a lánctartozás 2013 végén becslésük szerint több százmilliárd forintra rúgott, aminek felét soha senki sem fizeti ki, mert az adós azóta tönkrement, eltűnt. Az országos építés-szerelési tevékenység 2013. I. negyedév végén érte el mélypontját, majd a múlt év közepétől növekedésnek indult. A nagyon alacsony bázishoz viszonyítva, ugyanakkor a 2013. év egészében mért 9,6 százalékos növekedés alapvetően az Unióból finanszírozott állami, önkormányzati  megrendeléseknek  köszönhető. Ezzel összhangban szerepeltetik javaslataik között például az energiahatékonyságot szolgáló programok elindítását, az uniós pályázatok felpörgetését.

A megoldási javaslatok között szerepel, hogy a magánmegrendelők által kiköthető garanciát a szerződés értékének öt százalékában maximálják. Szeretnék elérni, hogy követelésüket jelzálogjog-bejegyzési lehetőséggel biztosíthassák. Állami tulajdonban levő faktorcéget állítanának fel, a közbeszerzéseknél pedig 20-40 százalékos előlegfizetési kötelezettséget vezetnének be.

A lakásépítés visszaesése a hét év alatt elérte a 80 százalékot, 2013-ban még 7,3 ezer új lakást sem adtak át, a felújítások száma pedig évente 110 ezer körüli, noha 400 ezerre lenne szükség. Az ÉVOSZ szerint bármilyen programot is indít a kormány lakástémában, az csak akkor hatásos, ha legalább 8-10 éves időtávon kiszámítható, és elegendő forrás van mögötte.

Hogyan lehet áfát csökkenteni?

Az áfacsökkentésre az ÉVOSZ úgy oldaná meg, hogy az áfa-kedvezményt szociális alapon visszaigényelhető konstrukcióban lehetne igénybe venni: a 27 százalékból 20 százalékot lehetne visszakérni. Ez szerintük az új építések mellett „a meglévő épületek fenntartására, korszerűsítésre is ösztönözné a magánmegrendelői kört”. Érdekes, hogy néhány nappal korábban, a Privátbankár.hu-nak nyilatkozó Becsei András, a Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója is úgy vélte: a direkt áfacsökkentés helyett - amely eddig lepattant a kormányról - más irányt kell használni. Ő a szociálpolitikai kedvezményen (szocpolon) keresztül adná vissza a magasabb áfát a fiatal, gyermeket vállaló és új otthont szerezni kívánó polgároknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG