7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Van még tér a hozamok csökkenésére a Generali Alapkezelő szerint, idén az első három hónapban három százalékot hoztak a magyar kötvények. Magasabb hozamot leginkább abszolút hozamú alapokkal lehet elérni, alulértékelt részvény- és árupiaci befektetések, kötvények, devizák mixével. Interjú a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Schuszter Péter

Privátbankár (P.): A Privátbankár Klasszis 2016 díjkiosztón a Generali Hazai Kötvény Alap díjat nyert. Minek köszönhető ez?

Schuszter Péter (S. P.): Hittünk abban, hogy a hozamok tovább csökkenhetnek 2015-ben is, ennek megfelelően fektettünk be. Viszont nem vállaltunk extrém kockázatokat sem, egyszerűen kihasználtuk a piac optimizmusát, és amikor úgy ítéltük meg, hogy már kedvezőtlenebbek a piaci viszonyok, akkor csökkentettük a kockázatokat és igyekeztünk egy semlegesebb portfóliót kialakítani.

Jelenleg is 77 százalékban állampapírok vannak az alapban, ezen kívül jelzáloglevelek és vállalati kötvények színesítik az összetételt, amelyekkel hozamprémium érhető el az állampapírokhoz képest.

P.: Az alap nevéből ítélve csak hazai kötvények vannak az alapban?

S. P.: Igen, az alap neve jól tükrözi a befektetési politikát, forintban és más devizában denominált hazai kötvények fordulnak elő az alapban. Amennyiben devizás értékpapírok kerülnek be az alapba, abban az esetben a devizakockázat túlnyomó részét kiszűrjük, lefedezzük.

P.: A szkeptikus hangokra rácáfolva már évek óta mennek lefelé az állampapírjaink hozamai, meddig mehet ez még így tovább?

S. P.: Valóban, korábban senki nem hitt ilyen mértékű hozamcsökkenésben, azonban a jegybank által bevezetett nem konvencionális eszközök, az EKB lazítása, a Fed késleltetett kamatemelése mind segítette a hazai hozamok mérséklődését, és továbbra is támogatja azt.

P.: Ezek szerint még egy jó év lesz a hazai állampapír-piacon?

S. P.: Nyilván a hozamcsökkenés véges, meg kell nézni a régiós országok kötvénypiacát is, de úgy látjuk, van még tér lefelé. Az év első három hónapjában már három százalékot hoztak a magyar kötvények, ez nagyon szép, főleg ebben a kamatszegény környezetben.

P.: Egyre többször merül fel a kérdés, hogy lehetnek-e Magyarországon negatív kamatok.

S. P.: A jegybanki kamatfolyosó egyik széle már így is mínusz tartományba csúszott és van még tér a további csökkenésre. Egy-másfél évig még valószínűleg fennmaradnak a jelenlegi folyamatok.

P.: A Generali IC Ázsiai Részvény Alap is díjat nyert, mivel foglalkozik, hogyan ért el jó hozamot?

S. P.: Az IC Indiát és Kínát jelöli. Az alapot az utóbbi időben óvatos kockázatvállalás jellemezte, ez mindenképpen segített abban, hogy jó teljesítményt érjen el, felülteljesítse a benchmarkját, (irányadó indexét, indexkosarát – a szerk.) hiszen a 2015-ös év nyarától komoly esésen vannak túl az ázsiai részvénypiacok. Emellett volt számos taktikai fogadás is, amelyek szintén javították a teljesítményt.

Továbbá alapok alapjáról van szó, és a mögöttes alapok benchmark feletti teljesítménye is hozzájárult az eredményhez. A mögöttes alapok bekerülését is átfogó elemzés előzi meg, valamint folyamatosan figyeljük a teljesítményüket. Tehát egy relatíve aktívan menedzselt alapról van szó.

P.: A kínai piacról rengeteg szó esett tavaly nálunk is, de Indiából alig jutottak el ide a hírek. Mit érdemes róla tudni?

S. P.: India kedvezőbb kilátásokkal rendelkezik jelenleg, mint Kína, a következő három évben itt évi hét százalék feletti gazdasági növekedést várunk. Az alacsonyabb inflációs környezet következtében rendkívül támogató az indiai monetáris és fiskális politika. A demográfiai folyamatok is nagyon pozitívak. Mindez az indiai részvénypiac felülteljesítését indokolhatja az elkövetkezendő években.

Ami azonban óvatosságra int, hogy ezek nem váratlan, hanem többnyire jól ismert információk, így a részvények árazása ezt részben már tükrözi. A többi feltörekvő országhoz képest a részvények prémiummal forognak, drágábbak, a hozam/kockázat arány nem olyan kedvező. Ennek fényében inkább a részvénypiaci korrekciókat érdemes kihasználni indiai részvények nagyobb mértékű vásárlására.

P.: Kínánál is pozitívak a kilátások?

S. P.: Kínánál árnyaltabb a kép, a makrogazdasági kockázatok jelentősek, de ez fokozatosan lecsapódik az árazásban, így sokkal olcsóbbak a kínai részvénypiacok. Pozitívum, hogy a kínai kormány elkötelezett a növekedési célok teljesítése iránt, és a kínai jegybanknak is van még bőven mozgástere.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a Generali IC Ázsiai Részvény Alapnál fontos a hosszú távú szemlélet. Bár vannak kockázatok, de az indiai és a kínai régió egyaránt kedvezőbb növekedési potenciállal rendelkezik hosszabb távon, mint a fejlett országok többsége. Az alacsonyabb inflációs pálya és a globális kockázatok tükrében a Fed is óvatosabbá vált, ez mindenképpen fellélegzést jelent az egész feltörekvő régiónak, támogató a részvénypiacaik számára.

P.: A jelenlegi helyzetben, kamatkörnyezetben milyen befektetéseket javasolnának a magánbefektetőknek, milyen alapokat érdemes vásárolni, milyen alapok lehetnek divatosak?

S. P.: Az utóbbi időben a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok voltak leginkább népszerűek, szerintünk az idén továbbra is ezek a befektetések lehetnek érdekesek, miután a pénzpiaci alapok szinte semmilyen hozamot nem tudnak termelni, a részvényalapoktól pedig sokan tartanak.

Az abszolút hozamú, azon belül is a származtatott alapoknak megvan az a hozampotenciálja, amely az infláció és a betéti hozamok feletti, mégis valamelyest biztosra vehető eredményt érjen el.

P.: Az abszolút hozamú alapok milyen eszközökön tudnak hozamot elérni?

S. P.: Egyrészt a magyar kötvénypiacon még mindig vannak olyan papírok, amelyekkel hozamprémiumot lehet elérni. Ezek száma az idén még növekedhet is, például jönnek majd az új jelzáloglevél-kibocsátók. Másrészt egyedi instrumentumokkal próbáljuk meg kitermelni a versenyképes hozamot, ami rövid és hosszú távú befektetéseket egyaránt jelent. Ahogy eddig, úgy a jövőben sem szeretnénk kihegyezni az abszolút hozamú alapjaink teljesítményét a magyar makrogazdasági kockázatokra.

Például külföldön is találni eléggé komoly osztalékhozammal rendelkező értékpapírokat, nem csak az árfolyamnyereségre, hanem az osztalékra fókuszálva is lehet komoly nyereséget elérni. Korábban az évi 3-4 százalékos osztalékhozamú részvényekkel a legtöbben nem foglalkoztak, a mai kamatviszonyok mellett azonban ezek figyelemre méltóak.

Ezen befektetések mixével, és a meghatározó devizapárok intenzív mozgásainak kihasználásával úgy gondolom, eléggé széles tárháza van az eszközöknek. A megfelelő diverzifikáltság mellett a kockázatkezelésre is egyre nagyobb hangsúly helyeződik. A jó hozamok elérése érdekében nagyon szigorú stop-limit stratégiával és a kockázatok folyamatos monitorozásával kell eljárnunk.

P.: Hol forgalmazzák az alapcsaládot a kisbefektetőknek, a privátbanki ügyfeleknek?

S. P.: Jelenleg 11 forgalmazó partnerünk van, legtöbbjüknél elérhetők az alapjaink a privátbanki kínálatban is. Ebből a szempontból a Concorde Értékpapír, az Erste, a Raiffeisen, és az UniCredit Bank a főbb forgalmazási helyek. Az említett kötvényalapunk például több partnerünknél is benne van a privátbanki modellportfólióban. A retail szegmensben a bankok elsősorban a saját termékeiket preferálják a kisügyfelek irányába, de azért van forgalmunk ott is. A Generali Biztosító tanácsadói hálózata is értékesíti az alapjainkat.

Az intézményi ügyfeleinkkel is folyamatosan közvetlen kapcsolatban vagyunk, az ő arányuk az alapok tőkéjén belül jóval nagyobb.

P.: Az alacsony kamatszint, az állampapírok versenye mit okoz az alappiacon? Elfordulnak a befektetők az alapoktól?

S. P.: Szerintem az alapoktól nem fordulnak el, legfeljebb a pénzpiaci alapok vagy egyes kötvényalapok helyett vesznek majd mást, közvetlenül állampapírt például. De nem hiszem, hogy ez az állapot örökké fog tartani. Nemrég például egyes lakossági állampapírok kamatai is csökkentek.

P.: A hazai kisbefektetők hajlamosak a rövid távú, maximum egy éves befektetéseket előnyben részesíteni. Megváltozhat ez a tendencia?

S. P.: Lassan kiárazódik a válság hatása, a devizahitelek sokkja, a háztartások előbb-utóbb a megtakarításaikat be merik majd fektetni és vélhetően hosszabb távon fognak gondolkodni, akár öngondoskodás céljából, de addig még nekünk is, a befektetői szakma képviselőinek is sokat kell tenni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16960 16895 17050 +0,38% 16965 16975 1 025 197 490 HUF 2024-03-19 12:19:33
MOL 2970 2952 2978 -0,07% 2968 2970 199 184 954 HUF 2024-03-19 12:17:45
MTELEKOM 896 893 898 -0,22% 894 896 12 597 042 HUF 2024-03-19 12:19:21
RICHTER 9320 9310 9375 +0,27% 9315 9320 814 570 535 HUF 2024-03-19 12:20:28
OPUS 395 395 398 -0,75% 395 395 17 132 773 HUF 2024-03-19 11:53:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG