5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A biztosítók megítélésük szerint sikerrel vették az új Polgári Törvénykönyv bevezetésével kapcsolatos feltételek átültetését. A társaságok szinte mindenhol módosították az értékesített termékek feltételeit és üzleti nyomtatványokat. Vannak azért húzósabb területek, és néhány pontosítást is szeretnének a társaságok.

Két Ptk. egy csárdában

Mit hozott az új Ptk. a bankszektornak?

Ahogy az várható volt, elsősorban a hitelbiztosítéki nyilvántartáshoz kapcsolódó szabályozási csúszás miatt éreznek bizonytalanságot a hazai hitelintézetek az új Ptk. szabályozásával, ezen felül úgy érzik, zökkenőmentesen sikerült az új szabályozás átvétele. Részletek >>

Ahogy azt a K&H Biztosítónál a Privátbankár.hu érdeklődésére elmondták, 2014.03.15-től már az új Ptk. szabályainak megfelelő szerződést köthetnek csak az ügyfelekkel, ugyanakkor a korábbi, a régi Ptk. hatálya alatt létrejött szerződésekre továbbra is a korábbi szabályok maradnak hatályban. Ez Szabó Linda, az Allianz Hungária Zrt. PR és rendezvény osztályának vezetője szerint a napi munka során mind a biztosításközvetítőknek, mind a biztosítók munkatársainak komoly kihívást jelent majd, mert párhuzamos folyamatokat kell működtetni és minden esetben figyelni kell arra, hogy egy adott szerződésre milyen szabályokat kell alkalmazni. Az új Ptk. szabályainak implementálása komplex feladatot jelentett, ezért az Allianznál már 2013 márciusában elindult a munka egy önálló projekt keretében.

Miután az elmúlt évben épp fúziós folyamatok zajlottak, ezért a jogi terület csak az utolsó negyedévben tudott aktívan foglalkozni a Ptk. felkészüléssel – mondta Bartók János. A MetLife Biztosító vezérigazgatója szerint a professzionális külső szakmai támogatásnak és a munkatársaik elkötelezettségének, 2014. február végére sikeresen lezárták a számukra legkritikusabb átalakítási feladatot, a biztosítási szerződéseik így megfelelnek az új szabályozásnak. A szakember szerint az átállási folyamat ezzel nem zárult le, az új Ptk. által bevezett és a biztosítók működését érintő számos egyéb szabály elemzése és implementálása  folyamatosan történik.

Bonyolódik a helyzet, ha valaki nem fizet

Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az ügyfelekkel kapcsolatos anyagokat, de a biztosításközvetítői szerződéseket (a biztosításközvetítői tájékoztatókat) is módosítani kell. A biztosítási területen a legkomolyabb kihívást a társaságok értékelése szerint a díjnemfizetés elmaradásához kapcsolódó új szabályozás jelenti. Ahogy azt a CIG Pannónia Életbiztosítónál elmondták, ez az új szabály jelentős terhet rótt a biztosítóra, mivel a díjfizetés elmulasztása önmagában nem szünteti meg a szerződéseket az új Ptk. szerint.

Emiatt nem csak a feltételeket, hanem a folyamatokat is át kellett alakítani. Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója szerint a korábbiaktól eltérő módon kell kezelni a díj-nemfizetés esetén a díjfelszólítókat és a szerződés megszűnésére is új szabályok érvényesek. Bartók János szerint a biztosító részére kötelezettségként előírt 30 napos póthatáridő kitűzésének kivitelezése – jóllehet első látásra rendkívül egyszerű szabálynak tűnik – modellezéseik alapján gyakorlati-technikai problémákat okozhat – annak ellenére is, hogy a szakember szerint a szerződések fenntartása és üzleti eredményeik szempontjából a biztosítók alapvető érdeke.

Czene Árpád, az AXA Biztosító Zrt. életbiztosítási termékstratégiai igazgatója szerint ezen új szabályozás miatt  valószínűleg minden biztosítónak hozzá kellett nyúlnia a saját folyamataihoz, és módosítani a korábbi működésen.További változást hozott a CIG szerint, hogy  megkülönböztetésre kerültek a nem fogyasztói szerződések, amelyeknél a szerződés létrejötte a vagyonbiztosításban eltér a fogyasztói szerződésekétől. A „nem fogyasztói” szerződések több típusánál is kikerült az a kitétel, hogy a szerződés a biztosító hallgatásával jön létre.

Egy eset, két biztosítás

A CIG-nél és a K&H-nál is  problémát látnak a többszörös biztosítás lehetőségével kapcsolatban, mert megítélésük szerint annak szabályozása a Ptk-ban elnagyolt. Többszörös biztosításkor az ügyfél ugyanarra a kockázatra több biztosítóval köt szerződést - a jogalkotó célja az volt a szabáyozással, hogy az ügyfelek számára egyértelmű helyzetet teremtsen és a biztosítók ne egymásra mutogassanak, ha szolgáltatást kell teljesíteni. Ugyanakkor a jogalkotó nem biztosít megfelelő eszközöket a biztosítók számára a visszaélések kiküszöbölésére, amely a biztosítók értékelése szerint komoly gondokat okozhat.

Ez az új szabály a biztosítók között fokozottabb kommunikációt, adatcserét és elszámolási rendszer működtetését feltételezi, amelyhez kapcsolódóan az alapokat a biztosítási törvény (Bit.) módosítása ugyan megteremti, de minden bizonnyal a szabályok további pontosítására is sor kell kerüljön. A K&H szerint a döntően banki oldalon gondot jelentő zálogjog, illetve az engedményezés helyett bevezetendő egyéb eljárások alkalmazásának esetleges nehézségei, a zálognyilvántartás kezelésével kapcsolatos kötelezettségek miatt felmerülő problémák szintén figyelmet érdemelnek, hiszen az ügyletekben a biztosítók is érintettek lehetnek.

Elővehetik a cégvezetőket - örülnek a biztosítók

Persze, üzleti lehetőségeket is hoz az új szabály: a vezető tisztségviselők felelősségének jelentős szigorodása, amely akár üzletet is hozhat a biztosítóknak. Azonban, miként a Metlife-nál felhívták a figyelmet - az új felelősségi szabály a jogszabály szöveg szintjén könnyen érthető ugyan, de annak lehetséges tényállásai tekintetében jelenleg csak spekulálni lehet. Emiatt a társaság szerint itt helye lenne pontosító szabályozásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG