1p
A héten először szédítő magasságba, 266 dollárra is felszökött a bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz árfolyama, szerda este azonban a MtGox nevű kereskedési plattform túlterheltsége miatt pánik tört ki és 65 dollárra is lezuhant az ára.

„Nem betöréses támadás (Ddos) áldozatai lettünk, hanem a saját sikerünké” – állítja a MtGox nevű bitcoin-kereskedési rendszer, a furcsa számítógépes deviza kereskedésének állítólag legforgalmasabb központja, egyfajta tőzsdéje. A közlemény szerint a rengeteg újonnan regisztrált résztvevő, új kereskedési számla túlterhelte a rendszert, amely nagyon lelassult, ez pedig pánikot váltott ki. A pánikeladások azután teljesen lefagyasztották a kereskedést. (A bitcoin mibenlétéről, keletkezéséről itt írtunk részletesen.)

Tokiói keltezésű méretes zakó

A tokiói keltezésű írás szerint 24 óra alatt háromszorosára nőtt a forgalom. Egész márciusban még „csak” hatvanezer új számlát nyitottak, áprilisban azonban csak a legelején 75 ezret, az utóbbi napokban már napi 20 ezer új regisztráció történt. A cég állítása szerint megfeszített erőkkel dolgozik a rendszer bővítésén.

Hallgassa a pénz zenéjét

A világban zajló bitcoin-tranzakciók nyilvánosak, csak a mögöttük álló személyek kiléte ismeretlen, – éppen fordítva, mint a bankrendszerben. Nyomon követésük egy vicces módja, ha buborékokként és hangokként ábrázolják őket (képünkön lejjebb), mint a Listentobitcoin.com. A nagyobb buborékok és mélyebb hangok nagyobb tranzakciókat jelentenek, az eredmény egy furcsa zene.

Az árfolyam április 10-én 266 dolláron érte el csúcspontját a MtGox grafikonja szerint, majd néhány óra leforgása alatt 105 dollár környékére zuhant, ami mintegy 60 százalékos visszaesés. (Kérdés persze, hogy honnét, hiszen március közepén még 47,5 dollár, az év elején 13 dollár, egy évvel ezelőtt pedig dollár körül járt az árfolyam – a lufi, ha ez lufi, tehát ereszt, de még nem pukkant ki teljesen.)

Lelkesek, szkeptikusok és összeesküvéselmélet-hívők

Ezután az ár kissé magához tért, de később újra csökkenni kezdett. Egy 12 órás kereskedési szünet után újra csúnyán zuhanni kezdett, pénteken a reggeli órákban 65 dollár is volt, délben 80 dollár körül járt. (Frissítés: délután háromra ismét 67-68 dollárra esett, aktuális árfolyamok itt vagy itt.)

(Forrás: Bitcoincharts.com)

Ilyenkor persze a szkeptikusok ujjonganak, hogy „na ugye megmondtuk”, a lelkesek pedig próbálják tartani a lelket a többiekben. Ennek a furcsa, hackervalutának, cyberpénznek és még sok mindennek nevezett, titkosítható, ellenőrizhetetlen, decentralizált fizetőeszköznek a szakirodalma hetek alatt óriásira duzzadt, naponta tucatjával születnek róla cikkek a világsajtóban, de már magyarul is 3-4 írás jelenik meg naponta. (Két érdekesebb közülük az Alapblogon itt>>> és itt>>>, további cikkek és technikai információk a Bitcoin.hu-n.)

Ez lesz az új arany?

 

Lelkes hívei a világ hibás pénzügyi rendszerétől való függetlenedés eszközét látják benne. „A bitcoin az lesz a bankoknak, mint a hagyományos postának az e-mail” – írták.  Mások pedig úgy vélik, hogy konstrukciójánál fogva – kínálata nagyon korlátozott, fizetési módnak pedig gyors, olcsó – emelkedésre van ítélve. Így ellentétben a hagyományos papírpénzzel, amelyek vége eddig még mindig az elinflálódás volt, a bitcoint „hiperdefláció fenyegeti”.

Sokak a válság elleni védelemként, egyfajta modern aranybefektetésként is tekintenek rá. Főleg a ciprusi válság kitörése óta tartja magát ez a vélemény, mert az egybeesett a bitcoin-árrobbanással. Az összeesküvés-elméletekre hajlamosak is megjelentek, és „vajon kinek állhatott érdekében megtámadni a bitcoin-rendszert?” – teszik fel a kérdést.---- Mégis, hogyan lehet megvenni? ----

Ellenzői szerint viszont teljesen értéktelen, nincsen mögötte semmilyen biztosíték, garancia, csak az emberek mohósága élteti. Pilótajáték, lufi, amely bármikor kipukkadhat.

De hogyan vegyünk?

A bitcoin megszerzésének alapvetően három módja van, meg lehet vásárolni, drága számítógépes hardverekkel költségesen és kis mennyiségben elő lehet állítani, vagy árukért, szolgáltatásokért el lehet fogadni.(Illetve, egy negyedik mód az ajándékozás lehet. Nemrég egy internetes oldalon valaki több ezer dollár értékben ingyen elosztogatott belőle, a „bitcoinmilliomos” kilétét azóta is találgatják.)

Magyarországról azonban nem olyan egyszerű csatlakoznia a külföldi bitcoin-kereskedelmi portálokhoz. Amint nemrég írtuk, bankkártyát, Paypal-es fizetést nem fogadnak el, a legjellemzőbb fizetési mód a banki átutalás, mert az nem vonható vissza. Ahogyan a bitcoin-küldés is visszavonhatatlan, letilthatatlan művelet. Annak érdekében, hogy ne vállaljon kockázatot sem a vevő, sem az eladó, a kereskedési platformokon (bitcoin-tőzsdéken) az eladó bitcoinjait letétbe kell helyezni a platform működtetőjénél. Ha az üzlet létrejött, és a vevő fizetett, amit az eladó vissza is igazolt, csak akkor utalják át a bitcoint a vevő számlájára.

Tudod már, mi az a SEPA?

Így mindkét fél viszonylag magas fokú védelmet élvez – igaz, futja a kereskedési platform csődjének, meghibásodásának, esetleg működtetői becstelenségének kockázatát. Ezen letétek, ügyfélszámlák miatt a kereskedési platformok kiemelt célpontjai a hackertámadásoknak, betörési kísérleteknek is, amire már volt példa. (Épp egy ilyen okozott nagy áresést 2011-ben.)

Nemzetközi átutalásokat Magyarországról jobb az EU-n belül kezdeményezni, mint kívülre, különösen mióta létezik a SEPA nevű EU-s szabvány, aminek lebonyolítására minden hazai banknak képes kell lennie. A nem túl drága, 10 euró körüli minimális díjú és viszonylag gyors, 1-2 naposnak mondott átutalási formát széles körben elfogadják Európában. Például a Bitcoin.de nevű három nyelvű német platform is, az összes SEPA-tagországból. (Amely a maga részéről saját közleményei szerint szintén túlterheltséggel küzd.)

Beszéljük meg kávé mellett

A személyes vétel is járható út, ilyenkor általában fórumokon (például Bitcoin.hu) vagy más információs oldalakon (Localbitcoins.com) jönnek össze eladók és vevők, majd megbeszélik a részleteket. A biztonságra, a garanciákra persze ekkor is nagyon kell ügyelni, mint a bitcoinnal kapcsolatban mindenütt (például a számlánkhoz való hozzáférést lehetővé tevő titkos kulcs kezelésénél.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG