Hirdetés
Hirdetés

Bepánikoltak a globalizáció urai – jöhet az erőszak örvénye

Káncz Csaba, 2018. január 22., 14:30

Davosban a globalizáció urai a megoldás részeként akarják beállítani magukat széteső világunkban. Washington elhagyja azt a nemzetközi rendet, amelyet ő maga hozott létre a második világháború végén. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felváltja az erőszak.

A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)
A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

Holnap kezdődik a svájci síparadicsomban a Davosi Világgazdasági Fórum, ahol 2500 világpolitikai vezető és multinacionális vezérigazgató próbálja meggyőzni a világot, hogy a globalizáció uraiként ők nem a probléma részei, hanem a megoldásé. Ez nem lesz egyszerű PR-feladvány, hiszen a többségük aktívan vett részt a világ jelenlegi geopolitikai és ökológiai fejreállásában. 70 állam- és kormányfő is jelen lesz, köztük a hindu nacionalista Narendra Modi indiai miniszterelnök és a Rothschild-bankárból átbucskázott centrista politikus, Emmanuel Macron.

Washington kivonulása

Csütörtökön maga Trump elnök fog beszélni a fórumon, aki előzetes beszámolók szerint az „Amerika Mindenekelőtt” jelige alatt fogja kifejteni, miért is hagyja ott Washington azt a nemzetközi rendet, amelyet ő maga hozott létre a második világháború végén. Kormányzásának első éve alatt Trump kivonult a Transz-Pacifikus (TPP) egyezményből és faképnél hagyta a Párizsi Klímamegállapodást. Jelenleg pedig egyoldalúan újratárgyalná az iráni nukleáris megállapodást, a szabadkereskedelmi egyezményt Dél-Koreával és az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).

Hirdetés

Tavaly a globális világrend fejesei ezen a fórumon a globalizáció elleni, egyre szélesebb körű elégedetlenségi hullámot tárgyalták meg. Addigra nyilvánvaló lett ugyanis, hogy a fennálló nemzetközi status quo ellen erősödik az utazóközönség ellenállása, ahogy azt a Brexit és Trump megválasztása is világosan jelezte. Hszi Csin-ping elnök a globalizáció reformjáról beszélt és figyelmeztetett, hogy a populista válaszok „háborúhoz és szegénységhez vezethetnek”.

A szétesett világrend

A fórum idei fő témája „A közös jövő létrehozása a széttöredezett világban” címet viseli. A „széttöredezett világ” helyett természetesen korrektebb lett volna „szétesett világrendről” beszélni, de az urak nyilván nem akarnak pánikot kelteni. Mindazonáltal aki veszi a fáradtságot és magát a jelentést is elolvassa, az egy meglepően világos gondolkodású és őszinte beszámolót talál.

A jelentés négy fő aggodalmat tárgyal ki:
(a) tartós társadalmi különbségek és igazságtalanságok
(b) belföldi és nemzetközi politikai feszültségek
(c) környezeti veszélyek és
(d) kiber sérülékenységek.

A jelentés levonja a politikai következtetést: „A gazdasági-, kulturális- és technológiai szétszakadás már komoly feszültséget kelt a demokráciákban. De sokkal mélyebb sérülés is benne van a pakliban: a társadalmi és politikai rend ugyanis összeomolhat. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felválthatja a szeparatizmus vagy a fizikai konfrontáció.”

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Csillagos ötös

A jelentés így folytatja: „Ilyen körülmények között elérhetjük a billenési pontot. Elindulhat az erőszak örvénye, különösen, ha a hatóságok elvesztik az ellenőrzést és egyoldalúan avatkoznak be aránytalan erővel. Egyes országokban – ahol sok fegyver van közkézen vagy a politikai erőszaknak hagyománya van – fegyveres polgári konfliktus törhet ki. Más országokban az állam a hatalmát erőszakkal kényszerítheti ki, messze ható következményekkel: szükségállapottal, a polgári szabadságjogok korlátozásával, sőt közrend érdekében a választások elhalasztásával.”

Nos, a jelentésre kétségtelenül meg kell adnunk a jelest. Annak ellenére, hogy nem vesézi ki kellően a jelenlegi elit felelősségét a 2008-as globális pénzügyi válsághoz vezető úton és az azt követő fedezetlen pénznyomás-cunamiban (QE). De azt legalább feltárja, hogy az elitek mértéktelensége és szűklátókörűsége milyen kísérteties pályára kényszerítette a világot.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

Szörnyszülöttek a laborokban: ezzel menthetik meg milliók életét?

A tudomány ismét új szakaszba léptette az emberiséget: technikailag képesek lennénk ugyanis szervátültetésre alkalmas, hibrid szerveket növeszteni különböző állatokban. Korábban disznó-ember embriókat hoztak létre laboratóriumi körülmények között, most birka-ember hibriddel bővült a sor. A procedúra rengeteg etikai kérdést vet fel, noha ha rábólintanak, milliók életét mentheti meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)