4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kedden Amerikában az időközi választásokon a törvényhozás mindkét házában többséget szereztek az ellenzéki konzervatív republikánusok. A szenátus elhódítása a demokratáktól drámai politikai fordulatot jelenti Washingtonban. Mit jelent ez ránk nézve? Lehet, hogy így rendeződik a feszült viszony Amerikával?

A keddi amerikai félidős választásokon a törvényhozás mindkét házában többséget szereztek az ellenzéki konzervatív republikánusok. Nyolc év után visszaszerezték a Szenátust és növelték többségüket a képviselőházban is. A szenátus elhódítása a demokratáktól drámai politikai fordulatot jelenti Washingtonban. A republikánusok ugyanis minden eddiginél nagyobb engedményekre kényszeríthetik az elnököt, akinek a mozgástere kormányzása utolsó két évében jelentősen leszűkül.

A Demokrata Párt a kampány finisében már igyekezett elhatárolódni saját elnökétől, akinek a vezetői képességeit egyre nagyon néprétegek kérdőjelezik meg. Összességében a választók közel 60% negatív érzelmeket táplált az Obama adminisztráció irányába. Mindazonáltal a mostani eredmény elemzésekor figyelembe kell venni, hogy az ilyen időközi választások szavazóinál a fehérek, férfiak és az idősebb korosztály felülreprezentált, akik nagy része konzervatív. Idén még az Ebola is kampánytéma volt. A lakosság 50 százaléka érezte úgy, hogy a kormány nem tesz eleget a járvány megfékezéséért. A média hisztérikus pánikkeltése pedig Obama ellen hangolta a lakosságot. 

Mi jön most?

A konzervatívok ellenzik a minimálbér emelését – amely számos szövetségi államban napirenden van -, mert szerintük az munkahelyeket sodor veszélybe, míg a demokraták szerint az segíthetne a szegénység elleni harcban. Érdekesség, hogy a választók öt szövetségi államban és San Fransisco-ban megszavazták kedden az emelést egy párhuzamos kérdőíven (ballot tallies). Alaszkában például a választók kétharmada megszavazta a minimálbér emelését 2016-tól a jelenlegi óránkénti 7,25-ről 9,75 dollárra.

A konzervatívok szerint az Obamacare drága és nem nyújt jobb minőségű egészségügyi szolgáltatást. A demokraták szerint a szegényeknek és alsó-középosztálynak szükséges szolgáltatást nyújtani. Két-párti támogatása van az Obamacare egy részének.

Bizonyos szintű megállapodás van a két tábor közt a társasági adó megreformálásában. Az egyes szövetségi államokban akár 35 százalékot elérő társasági adó a fejlett világban a legmagasabb ráta.

A konzervatívok ellenzik a 2008-as válság után bevezetett Dodd-Frank törvényt, amely alapjaiban érinti a bankok és „nem bank” pénzügyi intézmények tevékenységének rendszerkockázati jellegét. Elkaszálni mégsem tudják adott esetben, mert azt Obama megvétózná.

Aggódnak az amerikaiak

A választók többsége fásult és rezignált. A véleményformáló elit és média zászlóshajói által világgá kürtölt gazdasági optimizmust az amerikai polgár nem osztja: az Edison Research előzetes exit poll felmérése szerint a választók többsége a nemzetgazdaság állapotát negatív jelzőkkel illette és a többségük szerint az USA gazdasági rendszere a gazdagoknak kedvez. Ugye, emlékszünk még a Fed elnök PR-beszédére két hete a társadalmi egyenlőtlenség káros hatásairól?!

A választók 70 százaléka a gazdasági helyzetet ’nem jó’ vagy ’rossz’ kategóriába sorolta. 80 százalékuk aggodalmának adott hangot a jövő évi kilátásokat illetően. Általános az elégedetlenség a washingtoni politikai diszfunkcionalitással és az eltűnt, külföldre kitelepített kékgalléros állásokkal kapcsolatban. Ennek a kiábrándultságnak is köszönhető többek között, hogy a választásra jogosultak alig egyharmada ment el szavazni a legnépesebb államban, Kaliforniában. Detroit-ban ez az arány 31% volt. A fiatal választók (18-29 éves) részvétele meredeken esett a korábbi választásokhoz képest, csupán 13 százalékuk ment el szavazni, holott 2012-ben még 19% volt ez az arány.

USA és Magyarország viszonya

Egy hazai konzervatív megfigyelő szerint kedvezhet az Orbán-kormánynak a republikánus győzelem, többek között a kitiltási botrányban is, „mert a Magyarország elleni leghevesebb támadások a demokratákhoz kötődő politikai erőktől származnak”. Ez általában igaz is lehetne, de nem a jelenlegi, kiélezett geopolitikai rivalizálás napjaiban: a republikánusok ugyanis élesen elítélik az Obama adminisztráció passzivitását a külpolitikában általában, a katonapolitikában pedig különösen. Belső köreik követelik az oroszokkal szembeni keményebb fellépést és az ezzel járó erősebb NATO katonai jelenlétet Kelet-Európában. 

Ezek után mindenki ítélje meg maga, hogy a republikánus előretörés tényleg annyira szívderítő fejlemény-e a keleti nyitás és elköteleződés hazai prófétái számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG