4p
Néhány napja Azerbajdzsán megtesztelte a helyzetet az általa követelt, örmények lakta Karabah tartománynál. Harcokba bocsátkozott az örményekkel, de hamar tűzszünetet is kötöttek. Feltehetően a nemzetközi reakciókra voltak kíváncsiak, ami azt mutatja, hogy a befagyott posztszovjet konfliktusok bármikor élesedhetnek.
Azeri katonák. Forrás: wikipedia.org

Ex-gyarmati villongások

A Szovjetunió romjain számos konfliktus, határvillongás alakult ki a birodalom felbomlása után, amely teljesen érthető. A Szovjetunión belüli belső határok ugyanis sokszor értelmetlenül, a nemzetiségi viszonyok figyelmen kívül hagyásával lettek meghúzva. Ez nem is véletlen: Lenin, majd Sztálin törekedett is arra, hogy ezáltal nehezítse a birodalom felbomlását, vagy egyes országok kiválását. Ez más gyarmatbirodalmaknál is előfordult, példának ott a sok értelmetlenül meghúzott afrikai határ, vagy akár maga Irak és Szíria.

A posztszovjet helyzet annyiban más, hogy míg a többi gyarmati birodalom anyaországa távol volt a birtokaitól, így a felbomlás után az anyaországnak nemigen voltak területi gondjai (kivéve talán Észak-Írországot), addig Oroszország gyarmatai körülvették az anyaországot, sőt a lakosság néhol úgy összekeveredett, hogy nem is lehet egyértelműen megállapítani, kik vannak többségben. Így a konfliktusok többsége az oroszok és valamely más nemzet között zajlik, ezeket Putyin kezeli is vaskézzel. Az örmény-azeri csörte viszont egy olyan eset, ahol az oroszok nem közvetlenül érintettek.

Már Gorbacsov idején

A dolog jelentőségét növeli, hogy ez volt az első olyan konfliktus, amely Sztálin óta elfojtva szunnyadt, de a diktatúrát leépítő Gorbacsov alatt elsőként tört felszínre, mint éles háborús helyzet. Már a gyengülő szovjet központi hatalom sem tudta elfojtani a dolgot, csak tompítani, aztán a Szovjetunió nagyjából kontrollálatlan felbomlása után nyíltan is egymásnak eshetett a két nép egy olyan területért, melyet többségében örmények laktak, de a szovjet időkben Azerbajdzsánhoz tartozott.

Örmény katonák. Forrás: may9.ru

A harcot akkor az örmények nyerték, de ebben jelentős szerepe lehetett az oroszoknak, akik az örményeket támogatták és támogatják ma is. Nélkülük az örmények gondban lennének, hisz két szomszédjuk is ellenségük: Törökország és Azerbajdzsán. Így aztán az egyetlen lehetőségük, hogy Oroszországgal barátkoznak, az Eurázsiai Unióba is beléptek, és ez így végül jó is nekik, mert úgy élvezik az orosz támogatást, hogy közben függetlenségük, szuverenitásuk kevéssé szenved csorbát.

Török háttér?

A kérdés már csak az, hogy bő 20 év után miért most csaptak fel az indulatok. Előjel már volt: tavaly ősszel az azeri külügyminiszter fenyegetőzött már támadással. Ezért valószínűsítik sokan, hogy most az azeriek indíthatták az akciókat, noha nem tudni még biztosat arról, hogy indult a csetepaté. Logikája viszont van a dolognak. Azerbajdzsán nem eshet csak úgy neki az örményeknek, hisz mögöttük áll Putyin, akivel nem éppen ajánlatos ujjat húzni, különösen, ha valaki a szomszédja, és nem NATO tag.

A vitatott terület

Így az azeriek egyet tehetnek: egy kis csetepatéval, mondjuk úgy, műbalhéval letesztelik, mit lépnek az oroszok, és hogy reagálnak más nagyhatalmi tényezők. Most arra gondolhattak, hogy miután az orosz-török kapcsolatok megromlottak, kaphatnak egy kis török támogatást, ha nem is egy komplett katonai akcióhoz, de egy esetlegesen újratárgyalandó békéhez. A törököknek pedig pont jól jöhet a dolog: ők is tesztelgethetik Moszkvát, azáltal, hogy egy barátját segítenek egy kicsit megszorongatni.

Teszt és kiértékelés

A gyorsan megkötött tűzszünet is arra utal, hogy inkább csak tesztelés volt, megnézik, ki mit szól, ki hogy reagál. És a reagálás érdekes is volt, pontosabban diplomatikus: Putyin a feleket egyaránt a tűzszünet betartására szólította föl. Ezzel nem azt jelezte, hogy nem támogatná az örményeket, de azt esetleg igen, hogy nyugalmat szeretne, egyik fél se provokálja a másikat, illetve csak arányosan reagáljon az atrocitásokra.

Hogy végül az azeri, esetleg a török fél milyen konklúziót vont le a tesztből, azt még nem tudni. Mindenesetre a posztszovjet térségben volt már rosszul elsült teszt: 2008-ban az Amerika által támogatott grúz elnök, Szaakasvili döntött úgy, hogy elfoglalja az országából kiszakadt, és orosz támogatást élvező Dél-Oszétiát. Nem tudni, miben reménykedett, talán abban, hogy az amerikai támogatás elriasztja Putyint, de nem így lett: az oroszok kiűzték a grúz erőket Dél-Oszétiából, sőt néhány grúz városba is bevonultak nyomatékosítás gyanánt, majd pár nap múlva távoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG