4p
Szomszédunkban már sorozatosan likvidálják autóba rejtett pokolgépekkel a magasrangú ukrán kémeket. Budapesten egy betörés során ellopták a letelepedési kötvényesek személyes adatait. A behatolás külföldi titkosszolgálati műveletre utal - ha a dokumentumok rossz kezekbe kerülnek, a külföldi milliárdosok és egy magyar miniszter is zsarolhatóvá válhat.

A geopolitikai hőmérséklet 2008 óta exponenciálisan emelkedik a világban és botorság lenne feltételezni, hogy térségünk ebből kimaradhat. Az utóbbi hónapokban egyre több jel utal arra, hogy újabb szintre lépett a biztonságpolitikai feszültség környezetünkben. Erre csalhatatlan jelzés volt a tavaly októberi puccskísérlet Montenegróban, amelynek szálai Moszkváig nyúltak és amelynek célja a NATO-barát miniszterelnök likvidálása volt.

Merénylet-sorozat Kijevben

Kedden egy újabb hír rázta meg térségünket, amikor fényes nappal egy pokolgép végzett az ukrán katonai hírszerzés egy ezredesével Kijevben. Nem, nem Bejrútban, hanem egy szomszédos ország fővárosában! Az amerikai sajtó által megszólaltatott szakértő, Mark Galeotti szerint az orosz állam még az alvilágtól vette át ezt a módszert. Így végeztek például 2004-ben Katarban Jandarbijev csecsen vezetővel is.

Az ukrán ezredes likvidálása már a második autóba rejtett pokolgépes merénylet az elmúlt három hónapban Ukrajnában. Március végén az ukrán hírszerzés (SBU) alezredesével végzett a bomba Mariupolban. Múlt évben pedig egy belarusz származású oknyomozó újságíróval végzett egy pokolgép Kijevben.

Kik telepedtek le nálunk valójában?

Hazánk a keleti nyitás stratégiával olyan országokkal is szorosabbra fűzte gazdasági és politikai kapcsolatait, ahol nem a civilizált világ mércéi uralkodnak. Átláthatatlan hátterű szaúdi és jordán oligarchák tűntek fel egyik napról a másikra a miniszterelnök és családjának környezetében. Ezek után 2013-ban óriási nemzetbiztonsági kockázatot felvállalva Budapest megnyitotta kapuit a Közel-Kelet és egyéb térségek gazdag polgárai előtt az úgynevezett letelepedési kötvényprogrammal. Más országokban - ahol egyáltalán létezik hasonló konstrukció - állami intézmény végzi a kötvények árusítását, nem pedig horribilis jutalékokat felszámító offshore cégek.

A program indulása óta közel száz milliárd forintot tettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett offshore közvetítőcégek csupán e program révén. Az Országgyűlés Rogán Antal vezette gazdasági bizottsága nem hirdetett pályázatot ezeknek a cégeknek a kiválasztásakor, azokat meghívás alapján választották ki.

Rogán a központban

Káncz Csaba

A program nemzetbiztonsági veszélyeit már jól előrejelezte az a tavaly őszi eset, amelynek során kiderült: egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár.

A Magyar Nemzet akkor arról is beszámolt, hogy az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina az egyetemi társa volt Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen – Balogh ezzel kapcsolatban később az Indexnek azt mondta: hétszázan voltak az évfolyamban, már az egyetemen sem ismerték egymást, és azóta egyáltalán nem voltak kapcsolatban.

Nos, mint a héten kiderült, egy áprilisi betörés során az Arton Capital irodájából valakik 1,9 millió euró készpénz mellett eltulajdonították a letelepedési kötvények dokumentációját is tartalmazó szervert. Nem tekinthető véletlennek, hogy politikai nyomásra a rendőrség szokatlanul hatalmas erővel mozdult rá az ügyre, több mint ezer tanút hallgattak meg az ügyben, mindenkit behívtak, aki a betörés időpontjában a cellainformációk szerint a környéken tartózkodott.

A betörés körülményei arra utalnak, hogy itt egy külföldi titkosszolgálati behatolás történt, ahol a valódi cél a dokumentumok megszerzése volt – miközben a pénz eltulajdonítása csak fedőtörténetnek kellett. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a közel-keleti milliomosok és Rogán Antal miniszter konkrétan zsarolhatóvá váltak. Mindez nem megnyugtató hír éppen most, a hazai választási kampány megindulásakor.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG