Hirdetés
Hirdetés

Nő a katonai feszültség Észak-Európában – két óriási hadgyakorlat kezdődik

Káncz Csaba, 2017. szeptember 12., 08:30

A szinte párhuzamosan futó két hadgyakorlat a Baltikum közelében jól illusztrálja a 2014-es ukrán válság után kialakult feszültséget Észak-Európában. Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól. Moszkva már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.

Egy finn, egy amerikai és egy észt katona egy júniusi hadgyakorlaton. Fotó: EPA / valda Kalnina
Egy finn, egy amerikai és egy észt katona egy júniusi hadgyakorlaton. Fotó: EPA / valda Kalnina

A Hidegháború befejezése utáni időszak két legnagyobb hadgyakorlata zajlik le ebben a hónapban Európában. Ezek mindennél jobban érzékeltetik a Nyugat és Oroszország közötti bizalmatlanságot és feszültséget mind diplomáciai, mind katonai téren. A semleges Svédország területén tegnap kezdődött az Auróra 17 nevű hadgyakorlat, amely egy feltételezett orosz támadást modellez és amelyen 20 ezer fő vesz részt kilenc országból, beleértve legalább 1000 amerikai tengerészgyalogost, valamint Norvégia, Finnország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Franciaország katonáit.

Kardcsörtetés mindkét oldalon

A hadgyakorlat a svéd Gotland szigete körül zajlik, amely a 2014-es ukrán események után került újra a katonai tervezők asztalára, tekintve, hogy csupán 345 kilométerre fekszik az orosz kalinyingrádi exklávétól. A 19-ik század elején egy rövid ideig orosz kézen volt a sziget és egy esetleges balti inváziónál a sziget stratégiai szerepet játszhat. Egy évtizedes kihagyás után Stockholm tavaly újra katonákat telepített Gotlandra, attól tartva, hogy orosz deszantosok órák alatt elfoglalhatják és aztán csapaterősítésekkel megakadályozhatják a nyugati haditengerészet mozgását a Balti tengeren. Mike Pence amerikai alelnök július 31-én találkozott a balti elnökökkel Tallinnban és megerősítette Washington elkötelezettségét a NATO tagállamok védelmére, beleértve a baltiakat.

Hirdetés

Holnapután pedig már kezdődik és egy hétig tart a Zapad-17 hadgyakorlat Nyugat-Oroszország és Berarusz területén, több tízezer katona részvételével. A megmozdulás nem új keletű, folytatása az elsőként 1973-ban megrendezett szovjet gyakorlatnak, melyet a Szovjetunió összeomlása után újból felélesztve, 2009 óta fehérorosz-orosz bilaterális együttműködés alapján tartanak négyévente. A Balti államok és Ukrajna biztonsági szervei az elmúlt hetekben arra figyelmeztettek, hogy a hadgyakorlat Trójai falóként funkcionálhat és átcsaphat országaik megszállásába. A Pentagon ezért az elmúlt hetekben pótlólagosan 7 darab F-15C vadászgépet és 600 tengerészgyalogost telepített a Baltikumba.

A szinte párhuzamosan futó két hadgyakorlat a Baltikum közelében jól illusztrálja a 2014-es ukrán válság után kialakult feszültséget Észak-Európában. Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól.

Moszkva figyelmeztetése Stockholm címére

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A svéd politikai életet az utóbbi időszakban több esetben is felborzolták orosz vadászgép-manőverek és állítólagos kibertámadások az ország politikai életébe. A svéd katonai stratégák nem feledkeznek el arról a 2013-as orosz hadgyakorlatról sem, amely a NATO későbbi bevallása szerint egy nukleáris csapást szimulált Stockholmra. Arról sem, hogy négy évvel ezelőtt a Zapad 2013 hadgyakorlat egyes egységei pár hónappal később már Ukrajnában harcoltak.

Mindazonáltal Stockholmban kevesen tartanak közvetlen orosz támadástól. Attól viszont igen, hogy Svédország belesodródhat egy háborúba, ha Moszkva beavatkozna a Baltikumba – amely egyrészt komoly orosz kisebbséggel rendelkezik, másrészt geopolitikailag hosszabb időszakokon keresztül orosz befolyási övezetnek számított. Moszkva mindenesetre már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?