Hirdetés
Hirdetés

Oroszország újabb sikert könyvelhet el, ezúttal gazdaságit

Fellegi Tamás, 2016. december 30., 18:01

A régi fényét visszanyert nagyhatalom jó évet zár: nagyot alakított Szíriában, összehozta az OPEC megállapodást, ezzel egyúttal lekötelezve a Közel-Kelet apraját-nagyját, túljutott az olajáresés okozta válságon, és most végül még a hab a tortán: a 25 éves önálló Oroszország történetének legalacsonyabb inflációját érte el.

A Szovjetunió felbomlása után a tagállamok nagy részében óriási infláció keletkezett, miután az addigi áruhiány, vagyis a kereslet és kínálat közti széles rés kiegyenlítődése így volt a legegyszerűbb. Sok posztszovjet valuta később cserére került, vagy sok nullát vágta le belőlük, miután teljesen elértéktelenedtek (most épp a fehérorosz rubelt készülnek három nullával megkurtítani). Ezen az orosz rubel is túlesett, a hiperinfláció megszűnt, de a pénzromlás mértéke 25 éven át viszonylag magas maradt Oroszországban, többnyire kétszámjegyű.

Legjobb érték

Most ezt sikerült 5,6 százalékra leszorítani, ami a 25 év legalacsonyabb értéke, mindezt úgy, hogy egy évvel korábban még 10 százalék fölött volt. A jövő évre ráadásul 4 százalékos szintet tűzött ki a jegybank (ez már csak 1 százalékponttal a több az MNB bűvös céljánál, amit mi alulról szeretnénk elérni). Az orosz jegybank szigorú politikát folytatott, az utolsó negyedévben ellenállt a minden oldalról ránehezedő kamatvágási nyomásnak, és az egész év folyamán is csak kétszer nyúltak a monetáris könnyítés eszközéhez.

Hirdetés

Bizalom

Ezzel az orosz jegybank komoly bizalmat vívott ki, miután a hosszúra nyúlt recesszió alatt sokat bírálták szigorú monetáris politikája miatt, de most belátják, hogy a jegybanknak volt igaza. A jegybankelnök továbbra is óvatos, jövőre sem tervezi elkapkodni a monetáris könnyítést, mivel az infláció maga már visszaesett, de az inflációs várakozások még magasan vannak. Kell egy kis idő, amíg az ország elhiszi, hogy 25 év után tényleg véget ért az inflációs korszak.

A rubel erősödése sokat segített idén az infláció letörésében, miután év eleje óta 20 százalékot erősödött a dollárral szemben. Hozzá kell tenni viszont, hogy az előző két évben 100 százalékos leértékelődésen esett át a rubel, köszönhetően a korábbi túlértékeltségnek, és a meredek olajáresésnek. A recesszió alatt a bérek reálértéke, így a vásárlóerő csökkent, ugyanakkor a magas kamatok a megtakarítási hajlandóságot is ösztönözték, így a kereslet csökkenése is segítette az infláció mérséklődését.

Előrejelzések

A 2017-2019-es jegybanki kitekintés szerint a kamatok egyensúlyi szintje 2-3 százalékkal az infláció fölött lesz középtávon. Eleinte azonban az orosz jegybank ennél magasabb szintet tervez, amíg le nem csökkennek az inflációs várakozások (sokáig nálunk is így volt, magas reálkamatokat élvezhettünk). A Bloomberg az ING Bank orosz leányvállalatának elemzőjét idézi, aki szerint a külföldi befektetők bizalma az orosz jegybank inflációcsökkentő politikája iránt még sosem volt ilyen magas. A piac egyre inkább bízik abban, hogy az inflációs cél teljesülni fog.

25 év infláció után nehéz visszaállni a normál szintre, pláne, hogy normális állapot előtte sem létezett, miután a stabil árszínvonal mellett a szovjet rubellel szemben nem állt megfelelő árukészlet. Az infláció leküzdése nálunk is sokáig tartott, hihetetlenek tűnt, hogy egyszer az lesz a gond, hogy egész 0-ig esik, és akkor azon fog erőlködni a jegybank, hogy feltornássza egy kicsit. Persze Oroszország gazdaságának más a szerkezete, túlnyomórészt az energiahordozók exportjára épül, melyek ára erősen ingadozik, ezért ott valószínűleg sosem fog deflációs veszély fenyegetni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megjött a katalánok válasza - ennek senki sem fog örülni

Megjött a katalánok válasza - ennek senki sem fog örülni

Carles Puigdemont, a katalán elnök válaszolt Mariano Rajoy spanyol elnök ultimátumára, de a válasz alapján tovább tarthat a feszültség a felek között. A spanyolok rendkívüli kormányülést hívtak össze, és meg akarják vonni az eddigi autonómiát is. A feszültség eszkalálódik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?