3p
A régi fényét visszanyert nagyhatalom jó évet zár: nagyot alakított Szíriában, összehozta az OPEC megállapodást, ezzel egyúttal lekötelezve a Közel-Kelet apraját-nagyját, túljutott az olajáresés okozta válságon, és most végül még a hab a tortán: a 25 éves önálló Oroszország történetének legalacsonyabb inflációját érte el.

A Szovjetunió felbomlása után a tagállamok nagy részében óriási infláció keletkezett, miután az addigi áruhiány, vagyis a kereslet és kínálat közti széles rés kiegyenlítődése így volt a legegyszerűbb. Sok posztszovjet valuta később cserére került, vagy sok nullát vágta le belőlük, miután teljesen elértéktelenedtek (most épp a fehérorosz rubelt készülnek három nullával megkurtítani). Ezen az orosz rubel is túlesett, a hiperinfláció megszűnt, de a pénzromlás mértéke 25 éven át viszonylag magas maradt Oroszországban, többnyire kétszámjegyű.

Legjobb érték

Most ezt sikerült 5,6 százalékra leszorítani, ami a 25 év legalacsonyabb értéke, mindezt úgy, hogy egy évvel korábban még 10 százalék fölött volt. A jövő évre ráadásul 4 százalékos szintet tűzött ki a jegybank (ez már csak 1 százalékponttal a több az MNB bűvös céljánál, amit mi alulról szeretnénk elérni). Az orosz jegybank szigorú politikát folytatott, az utolsó negyedévben ellenállt a minden oldalról ránehezedő kamatvágási nyomásnak, és az egész év folyamán is csak kétszer nyúltak a monetáris könnyítés eszközéhez.

Bizalom

Ezzel az orosz jegybank komoly bizalmat vívott ki, miután a hosszúra nyúlt recesszió alatt sokat bírálták szigorú monetáris politikája miatt, de most belátják, hogy a jegybanknak volt igaza. A jegybankelnök továbbra is óvatos, jövőre sem tervezi elkapkodni a monetáris könnyítést, mivel az infláció maga már visszaesett, de az inflációs várakozások még magasan vannak. Kell egy kis idő, amíg az ország elhiszi, hogy 25 év után tényleg véget ért az inflációs korszak.

A rubel erősödése sokat segített idén az infláció letörésében, miután év eleje óta 20 százalékot erősödött a dollárral szemben. Hozzá kell tenni viszont, hogy az előző két évben 100 százalékos leértékelődésen esett át a rubel, köszönhetően a korábbi túlértékeltségnek, és a meredek olajáresésnek. A recesszió alatt a bérek reálértéke, így a vásárlóerő csökkent, ugyanakkor a magas kamatok a megtakarítási hajlandóságot is ösztönözték, így a kereslet csökkenése is segítette az infláció mérséklődését.

Előrejelzések

A 2017-2019-es jegybanki kitekintés szerint a kamatok egyensúlyi szintje 2-3 százalékkal az infláció fölött lesz középtávon. Eleinte azonban az orosz jegybank ennél magasabb szintet tervez, amíg le nem csökkennek az inflációs várakozások (sokáig nálunk is így volt, magas reálkamatokat élvezhettünk). A Bloomberg az ING Bank orosz leányvállalatának elemzőjét idézi, aki szerint a külföldi befektetők bizalma az orosz jegybank inflációcsökkentő politikája iránt még sosem volt ilyen magas. A piac egyre inkább bízik abban, hogy az inflációs cél teljesülni fog.

25 év infláció után nehéz visszaállni a normál szintre, pláne, hogy normális állapot előtte sem létezett, miután a stabil árszínvonal mellett a szovjet rubellel szemben nem állt megfelelő árukészlet. Az infláció leküzdése nálunk is sokáig tartott, hihetetlenek tűnt, hogy egyszer az lesz a gond, hogy egész 0-ig esik, és akkor azon fog erőlködni a jegybank, hogy feltornássza egy kicsit. Persze Oroszország gazdaságának más a szerkezete, túlnyomórészt az energiahordozók exportjára épül, melyek ára erősen ingadozik, ezért ott valószínűleg sosem fog deflációs veszély fenyegetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG