4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A viharos gyorsasággal fejlődő másolási technológia lépésre kényszeríti a bankjegyek gyártóit is. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy a jegybankok szinte folyamatosan dolgoznak az éppen forgalomban lévő bankjegyeik megújításán. Ez a megújulás hazánkban elsőként a tízezer forintost érinti, amely december elején bukkan majd fel tömegesen a forgalomban. Dr. Mádi László, a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztikai igazgatója friss cikkében azt mutatja be, miért kell módosítani időről-időre a bankjegyeket - a cikk szerkesztett változatát közöljük.

Egy bankjegy nem csupán fizetőeszköz, nem csak vagyont megtestesítő érték, hanem használati tárgy is. Olyan tárgy, amelynek születése és halála van, amely kopik, elhasználódik, elavul, s logisztikai - azaz szállítási, tárolási, őrzési (biztonsági) - költségei vannak. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a bankjegy is termék, akkor ebből a szempontból ugyanúgy tekint-hetünk rá, mint az autóra vagy éppen a mobiltelefonra. Azaz le kell gyártani ezt a terméket is - írja a szakember.

Amikor még extra volt a színes fénymásoló...

A külső körülmények lényegesen megváltoztak az elmúlt 15-20 év alatt. Azért szerepel itt ez az időtáv, mert a jelenlegi bankjegysorozatunk első címlete – amely ugyancsak a tízezres volt – több év előkészítő munkája után, 1997-ben jelent meg a forgalomban. „Ráncfelvarrásokra” ugyan már többször is sor került, de ennyi idő után a nemzetközi sztenderdek alapján már igencsak indokolt az átfogó fejlesztés.

Mi változott ennyi idő alatt? A ’90-es években alig ismertük a színes fénymásolót, ugyanakkor manapság szinte minden irodában működik egy-egy ilyen készülék, és ez jelentősen megnöveli a bűnügyi kockázatot, hiszen a bank-jegyhamisítások többségét nem nyomdatechnológia felhasználásával, hanem „egyszerű” papíron, fénymásolóval követik el.

A megújított 10 ezer forintos bankjegy. Kép forrása: MNB

Az sem mellékes körülmény, hogy napjainkban – ellentétben a 15-20 évvel ezelőtti helyzettel – már nem kézi feldolgozással kezelik a pénzt, hanem professzionális feldolgozók nagy teljesítményű gépekkel szűrik ki az elhasználódott, esetleg a hamisítás szempontjából gyanús bankjegyeket a forgalomból. Magyarországon is sorra jelennek meg újabb és újabb ATM-ek, jegykiadó automaták, és ezeknek a gépeknek a szoftverei szinte hónapról hónapra megújulnak.

Nem csak az számít, van-e rajta hologram

A bankjegyek – így hazai bankjegyeink is – háromszintű védelemmel rendelkeznek. Az első az „utca emberének” szintje, aki néhány elem segítségével (vízjel, hologram, fémcsík) általában meg tudja állapítani a fizetőeszközről, hogy hamis-e, vagy valódi. A második szint az un. professzionális felhasználóké (ők a pénztárosok), akik alapvetően tapintással, illetve az UV-A és UV-C lámpáik segítséggel azonosítják a valódi bankjegyeket. Mindezek túl pedig létezik egy sokkal komplexebb védelem: a gépi feldolgozás azonosító rendszerének rendkívül alapos vizsgálata.

Nem jó, ha a forint a környék legrégebbi bankjegye

A másik fontos körülmény - ami a 2009-es stratégiai jelentőségű első bankjegyfejlesztési MNB-döntés mögött meghúzódott -, az az ismert szabály, hogy „aki lemarad, az kimarad”. Ha a környező országokban fejlesztik a bankjegyeket (elég csak a közelmúltban Romániában, illetve napjainkban az euroövezetben – azaz a szomszédos Szlovákiában, Ausztriában vagy Szlovéniában –, illetve Lengyelországban zajló fejlesztésekre gondolni), akkor már nem megkerülhető a jegybanki döntéshozók felelőssége, hogy fenntartsák a magyar fizetőeszköz technikai biztonságosságát.

Ahogy a bankjegyek alapanyagául szolgáló biztonsági papír gyártása a papírgyártás legmagasabb szintje, úgy a bankjegy maga is „csúcstermék”, vagyis előállítása különleges technológiával történik, s a tervezésénél évekre előre kell gondolkodni. Vagyis nem akkor kell kapkodni, amikor már nagy a baj.

Nagyon valószínű, hogy a következő bankjegyfejlesztéssel már nem szabad 17 évet várnunk - írja Dr. Mádi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG