2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztók védelme érdekében a közelmúltban két, gyorskölcsönöket nyújtó intézmény általános szerződési feltételeit (ÁSZF) elemezte több kiválasztott téma, így az adósságkezelési díj, késedelmi kamat és az előtörlesztési jog gyakorlása kapcsán. Az érintett piaci szereplők az MNB fellépése nyomán együttműködő módon módosították a vonatkozó, aggályosnak ítélt rendelkezéseiket és egyértelműbbé tették azokat a fogyasztók számára.

Az MNB-nek sokféle eszköze van arra, hogy érvényesítse akaratát
Az MNB-nek sokféle eszköze van arra, hogy érvényesítse akaratát
Fotó: Klubrádió

Az MNB – amely felügyelési stratégiájának egyik alappillére a támogató, együttműködő felügyelés a piac stabilitása és a fogyasztók védelme érdekében –ezt megelőzően is hasonló „puha" felügyelési eszközökkel, vizsgálatok vagy folyamatos felügyelést követő intézkedések nélkül érte el a vonatkozó ÁSZF-ek problémás előírásainak pontosítását hat biztosító lakásbiztosítási termékei esetében is. E lépések több tízezer ügyfél számára jelentenek könnyebbséget a szerződéses feltételek értelmezésében.

Nincs szükség bírósági eljárásra

A jegybanktörvény a fogyasztók érdekében feljogosítja az MNB-t, hogy a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítására közérdekű keresetet terjesszen elő a bíróságon. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanakkor erre nincs szükség, mivel a pénzügyi intézmények együttműködők, s a felügyeleti fellépés nyomán maguk is arra törekszenek, hogy – törlésekkel vagy módosításokkal – a fogyasztók számára egyértelművé, átláthatóvá tegyék az aggályosnak tekinthető ÁSZF-kikötéseket.

A folyamat során az MNB első körben felhívja az érintett intézmény figyelmét, hogy milyen problémás, s emiatt pontosítandó általános szerződési feltételeket azonosított, amelyek egy esetleges bírósági eljárás során tisztességtelennek minősülhetnek. Ennek során pontosan megjelöli, hogy álláspontja szerint az érintett szerződéses feltételek miért tekinthetők aggályosnak. Felvetésére az érintett intézmény az MNB által biztosított határidőn belül megküldi jogi álláspontját és a problémák kiküszöbölésére tervezett módosítások szövegét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem a forint gyengült, hanem az euró erősödött
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:22
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Vajon mit lépnek Matolcsy Györgyék az Európai Központi Bank döntésére rezonálva?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:01
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét csütörtöki ülésén.
Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Megbírságolta az OTP Bankot az MNB
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG