9p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még akik már ismerik a Bitcoint, azok nagy része sem tudja, hogy mire való az Ethereum. Pedig van egy nagy különbség a kettő között, ami egy teljesen új világot nyit az Ethereum és az azzal kompatibilis blokkláncok felhasználói számára. Lehet, hogy sokkal nagyobbat, mint a Bitcoin világa. Elmagyarázzuk, miért.

Sokan vannak, akik már hallottak a Bitcoinról, és a jelentős részük talán azt is érti, hogy mire szolgál. De még köztük is vannak bőven, akiknek fogalmuk sincs arról, mi az az Ethereum, illetve annak érméje, az ether (éter), mire jó, miben különbözik a másiktól. Ez tükröződik valószínűleg a kétféle kriptovaluta piaci pozíciójában is.

Míg ugyanis az összes, a piacon levő bitcoin összértéke, azaz kapitalizációja jelenleg 1226 milliárd dollár, az ethereké csak ennek töredéke, 380 milliárd. (A Bitcoin, Ethereum a rendszert, a blokkláncot jelenti, a bitcoin, az ether pedig az érmét.) Az ether már évek óta afféle örök második, bár hívei közül sokan abban reménykednek, hogy egyszer átveszi az első helyet (ez a “flippening”).

A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az online pénztől a digitális aranyig

A bitcoint eredetileg afféle digitális fizetőeszköznek szánták, amely kormányoktól és más szervezettől független, mivel senki sem akadályozhatja meg a rendszer működését. Nem kell hozzá engedély (“permissionless”), hogy bárki értéket küldhessen a Föld egyik pontjáról a másikra. Ez a bitcoin eredeti fizetőeszköz-szerepe, amely természetesen ma is él.

Valamivel később aztán elterjedt az a nézet, hogy a bitcoin megvásárlásával és tartásával értékmegőrző, megtakarítási szerepe lehet ennek az érmének. Amit erősen alátámasztott, hogy a trendet tekintve a bitcoin árfolyama nagyon szépen emelkedett. (A trend ma is él, hiszen márciusban új történelmi csúcsra ért a bitcoin árfolyama.) Ezt nevezhetjük “digitálisarany-funkciónak” is.

Kiváló értékmegőrzőnek bizonyultak

De mit tud ezekhez még hozzátenni az Ethereum? Az ether (éter-) érmék is használhatók ugyanarra, mint a bitcoinok, lehet velük a Föld egyik pontjáról a másikra másodperceken belül pénzt vagy értéket küldeni. Ugyanúgy lehet tartogatni hosszú távon, és eddig érdemes is volt, az éter hosszú távú áremelkedése kicsit sem maradt el a bitcoinétól a múltban, sőt. Bár a kriptókra jellemző nagyfokú áringadozást (volatilitást) sok befektető nem bírja jól.

A bitcoin és az ether hét éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether hét éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ám a blokkláncokon nemcsak kriptovalutákat lehet továbbítani, hanem számos másféle adatot is, például szövegeket, linkeket – és ezáltal szoftverkódot. De miért is jó ez?

A betilthatatlan szoftverek

A blokkláncokon tárolt adatok lényegében kitörölhetetlenek. Ezáltal pedig a blokkláncon létrehozott szoftvereket, ugyanúgy, ahogy a múltbeli bitcoin-tranzakciókat sem képes senki “betiltani”. Megmaradnak a blokkláncon, elvileg akár örök időkig, amíg csak lesznek Ethereum-szerverek. Ennek segítségével létre lehet hozni olyan szoftvereket, amelyek működésébe ugyanúgy nem tudnak beleszólni kormányok, vállalatok, hatóságok vagy egyéb szervezetek, ahogy a bitcoin küldésébe sem.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

(Elvileg, mert a gyakorlatban volt már példa arra, hogy például az amerikai pénzmosás elleni vagy bűnüldöző hatóságok ellehetetlenítettek valamilyen, blokkláncon, blokklánccal működő szolgáltatást. Például korábban a Tornado Cash-t, vagy legújabban a Samourai Wallet-et. De a blokkláncról sohasem töröltek.)

Az okosszerződés egyszerű, mint a kólaautomata

Az Ethereum-rendszeren és hasonló blokkláncokon létrehozott szoftverek többnyire az úgynevezett okosszerződéseken alapulnak. Mik is azok? Okosszerződéshez hasonló megoldásokat a hétköznapokban is találhatunk. Ilyen például a különböző automaták rendszere. A feladat például ennyi:

ha a felhasználó bedob egy bizonyos pénzösszeget, és megnyom egy bizonyos gombot, akkor kiadunk neki egy ilyen és ilyen üdítőt.

Egy ehhez hasonló okosszerződés a blokkláncon például így néz ki: ha a felhasználó letétbe helyez 100 dollár értékű étert, beállítja, hogy milyen másik érmére akarta váltani, és megnyomja az átváltás gombot, akkor átváltjuk neki a háttérben és átutaljuk neki a megfelelő összeget.

A Bitcoin és az Ethereum közötti néhány különbség. Forrás: Privátbankár.hu gyűjtés.
A Bitcoin és az Ethereum közötti néhány különbség. Forrás: Privátbankár.hu gyűjtés.

Okosszerződésekből felálló vállalatok

De rengeteg más mindenre is jók az okosszerződések. Egészen bonyolult, vállalathoz hasonló képződményeket (“protokollokat”) építenek belőlük, amelyek nulla vagy minimális emberi beavatkozással, igen hatékonyan képesek tenni a dolgukat. Például:

 • Komplex, tőzsdeszerű kriptovaluta-kereskedelmi szolgáltatásokat lehet belőlük felépíteni. A sima váltáson túl opciós, határidős üzletek, folyamatos kontraktusok (perpetuals”), indexek, befektetésijegy-szerű termékek is gazdát cserélnek.
 • Okosszerződések rendszeréből egész internetes áruházakat, például NFT-adásvételi platformokat készítenek.
 • Vagy olyan blogoló oldalakat, közösségimédia-rendszereket, ahol a felhasználók egymást kriptovalutában adott borravalókkal tudják jutalmazni a létrehozott tartalomért. Vagy a profiljuk adható-vehető.
 • Megint másutt egész kaszinókat építenek fel, szerencsejáték-szolgáltatót hoznak létre a blokkláncon, ami hatékony, olcsó és transzparens megoldásokat tesz lehetővé.
 • Online játékokat és metaverzumokat, amelyek közül sok még fejlesztés alatt áll, de ha befutnak, az az egész kriptovaluta-szektornak hatalmas lökést adhat.

Az Ethereum átveheti a hagyományos tőkepiacokat?

Míg tehát a Bitcoin főleg a pénzküldésről és felhalmozásról szól, addig az Ethereum és leszármazottai az okosszerződés-univerzummal tulajdonképpen szinte az egész online internetes üzleti világot forradalmasítani tervezik. Sőt, egyesek remélik, hogy nemcsak az online világot, hanem a hagyományos befektetésit is. Mégpedig úgy, hogy a való világban forgó különböző értékpapírokat, ingatlanokat, árupiaci termékeket, részvényeket, kötvényeket, stb. a blokkláncra terelik, kriptóérmésítik, "tokenizálják".

A tőkepiaci műveletek blokkláncra terelésétől óriási hatékonyságnövelést remélnek. Ez az üzletág már megkezdte a működését, úgy hívják, hogy való világbeli eszközök (RWA-k, real world, assets). A következő években még nagy karriert futhat be, amiről itt írtunk:

A klónok háborúja

De ha ilyen csodálatos dolog az Ethereum, akkor vajon miért van annyi klónja, versenytársa, illetve az őt kiegészítő, úgynevezett második rétegű blokklánc (L2, layer 2)? Az Ethereum-blokklánc, hasonlóan egyébként a Bitcoinhoz, viszonylag lassú és drága. Szakszóval élve nem jól skálázható, vagyis a rendszer teljesítménye, kapacitása nem növelhető egy bizonyos határon túl.

Ez azonban nem hiba, hanem tulajdonság (“feature”), aminek az a lényege, hogy ez az ára a rendszer robusztus, biztonságos, kiszámítható működésének. Annak, hogy senki se vehesse át a hatalmat felette. (Ez a blokkláncok trilemmája néven is ismert probléma.) A Bitcoinnál is és az Ethereumnál is abban látja sok szakember a továbblépés lehetőségét, hogy mivel ezek az alapblokkláncok, fő hálózatok (“mainnet”-ek) nem skálázhatók, ezért az ehhez szorosan kapcsolódó, erre ráépülő második rétegű blokkláncokkal bonyolítsák le a nagy mennyiségű kisebb, hétköznapi tranzakciókat. Vagyis:

 • A nagy összegű, nagy értékű vagy nagy biztonságot igénylő tranzakciókra használhatjuk az alapblokkláncot.
 • Sok kicsi kifizetés és egyéb tranzakció, különböző okosszerződések használata közben pedig az olcsó és gyors, de kevésbé biztonságos második rétegű blokkláncokat vehetjük igénybe.

Új Ethereum-kompatibilis blokkláncok

Ez a kettősség jellemzi már régóta az okosszerződés-világot, ezért (is) van, hogy újabb és újabb, az Ethereumra épülő blokkláncokat hoznak létre. Ahogy fejlődik a technológia, ezek egyre jobban működnek, tényleg olcsók, gyorsak és viszonylag biztonságosnak látszanak. Ilyenek például az

 • Arbitrum,
 • Optimism,
 • zkSync Era,
 • Linea,
 • Scroll,
 • Base,

hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

Hiányzik egy nagy áttörés?

Egyelőre nehéz felmérni, hogy valóban annyira elterjed-e majd a kriptovaluták használata, mint ahogy azt a kriptósok remélik. Pár milliárd, vagy csak pár százmillió rendszeres felhasználójuk lesz? Széles körben beválik, vagy megmarad egy szűkebb kör játékszeréül? Egy biztos, folyamatosan fejlődik, mozgásban van, a történetnek egyáltalán nincsen vége.

A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Lehet, hogy olyan nagy fejlesztések, felfedezések ugrások várnak még ránk, amelyek alaposan átalakítják ezt a világot, és az átlagember számára is könnyen használhatóvá teszik. Hiányzik még a “Netscape Momentum”, egy-két olyan megoldás, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki könnyen kezelje a blokklánc-alkalmazásokat. Például ne kelljen hardverkulcsokkal, titkos jelszavakkal, hackertámadásokkal és hasonlókkal bajlódniuk. A technikai részletek maradjanak rejtve a háttérben. (Mint a hagyományos internet olyan “láthatatlan” szabványai, mint a HTTP vagy az IMAP.)

Amikor a Bitcoin tör az Ethereum babérjaira

Az okosszerződéseknek köszönhetően az Ethereum jóval sokoldalúbb, változatosabb, sokkal több mindenre használható már jelenlegi formájában is, mint a Bitcoin. Ezért vannak, akik azt feltételezik, hogy hosszabb távon nagyobb értéket fog majd képviselni, mint az első számú kriptovaluta. Ennek ellenére az utóbbi pár évben inkább alulteljesítő volt, árfolyama a bitcoinhoz képest lefelé tartott.

Ráadásul a Bitcoin-rendszert is elkezdték már felruházni az Ethereumhoz hasonló tulajdonságokkal, az okosszerződések és a Bitcoin-hálózaton létrehozott egyéb érmék irányába ment el sok programozói csoport (például Ordinals, BRC20, Stacks, Merlin Network, B2 stb.). Ezek a próbálkozások azonban még “nem hivatalosak”, inkább kiskapukat használnak, így sok szempontból kísérleti jellegűek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18810 18715 18890 -0,40% 18810 18825 3 519 741 100 HUF 2024-07-24 11:47:59
MOL 2854 2834 2864 0,00% 2852 2854 157 129 692 HUF 2024-07-24 11:43:16
MTELEKOM 1072 1056 1090 -1,29% 1070 1072 245 035 518 HUF 2024-07-24 11:41:24
RICHTER 9815 9770 9880 -0,30% 9815 9835 212 259 825 HUF 2024-07-24 11:37:09
OPUS 437 436 439 +0,34% 436 438 7 875 093 HUF 2024-07-24 11:44:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG