13p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a sok éves részvénypiaci fellendülés kifulladóban van, de az év végére még vár egy szelektív részvénypiaci ralit az Equilor Befektetési Zrt. A forintra és a magyar gazdaságra rövidebb távon még várhat fellendülés, de hosszabb távon gyengülést várnak. A részvényeink közül a Richter a nagy kedvenc. Interjú Kiss Mónika vezető elemzővel.

Privátbankár (P): Meddig tart, tart-e még vajon az alapvető trend, a 2009-ben kezdődött tőzsdei fellendülés?

Kiss Mónika (K. M.): Volt az idén egy orosz sztorink, egy kínai sztorink, egy görög sztorink, egy Volkswagen-sztorink… ezek a válságok gyorsan megszelídültek. Régebben egy ilyen típusú hír akár 3-4 hónapig is negatívan befolyásolta a tőzsdei mozgásokat, ezzel szemben most viszonylag gyorsan kiheveri a piac, mint például az augusztusi kínai indíttatású zuhanást. Ebből én arra következtetek, hogy hamarosan vége lehet a ralinak, akkor szoktak ilyen gyorsan reagálni mind a devizák, mind a részvények.

P.: Idén lehet az év végén Mikulás-rally?

K. M.: Az amerikai kamatemelés eltolódott 2016 tavaszára, amit elsősorban a nemzetközi piaci kockázatokkal és a kínai lassulással indokoltak. Korábban arra gondoltunk, hogy a belső gazdasági folyamatok lesznek hangsúlyosak, de ez úgy látszik, ismét háttérbe került.

A részvénypiacoknak a kamatemelés eltolódása jó hír, van még egy kis „kegyelmi időszak”, amikor nem nőnek a finanszírozási költségek, vásárolhatunk részvényeket. A jelenlegi helyzetben nem indexbefektetést ajánlunk, sőt nem is szektorokat, inkább egyedi részvénytippjeink vannak. A piacnak ebben a túlérett korszakában olyan ez, mint az érett gyümölcs: ehető még, de gyümölcssalátába jobb lesz, mintha nyers gyümölcsként fogyasztanánk…

Érdemes olyan részvényeket választani, amelyekben még van valamilyen fundamentális érték, „sztori”. Jobb kerülni azokat, amelyek dollárerősödés esetén rosszul teljesítenek. A napokban láttuk a Wal-Mart számait, amely éppen ezzel járta meg, és a következő két évre is kedvezőtlen prognózist adott emiatt. Érdemes kerülni az amerikai pénzintézeti szektort is, mivel az alacsony kamatok várhatóan velünk maradnak és az amerikai elnökválasztási kampányban a jelöltek kedvenc témájává válhat a nagy bankok megadóztatása és a szektor szabályozása.

P.: Akkor jön a Mikulás-rally?

K. M.: Pont a napokban néztük meg, hogyan teljesítettek 1945 óta az amerikai, a hetvenes évektől az európai, a kilencvenes évektől a kelet-európai indexek. A feltételezésre, hogy szeptember és december között jobban erősödnek-e a részvényindexek, mint az év átlagában, egyértelműen igen a válasz. Ha csak a historikus tapasztalatokat nézzük, akkor ebben az időszakban érdemes lehet részvényt vásárolni, a decemberi időszak pedig kiemelten jól teljesít. Múltbeli teljesítményre kizárólag azonban nem szabad döntéseket alapozni, inkább az időzítés szempontjából fontosak ezek az adatok.

P.: A vizsgált időszak elején vagyunk. Milyen szektorokat, részvényeket érdemes megvizsgálni vásárlás szempontjából?

Az Egyesült Államokban az online kereskedelmi szektorra koncentrálunk. a jelenlegi árazás mellett az Amazont javasoljuk vételre. Rövidesen itt a karácsonyi szezon, ilyenkor jelentősen nő a kereslet a tartós fogyasztási cikkek iránt. A tengerentúlon az online kereskedelem meghatározó része az Amazon.com-on zajlik. Szerepel a listánkon még a brit United Utilities közszolgáltató, amely kedvező eladósodottsági számokkal és magas osztalékhozammal büszkélkedhet.

Az Erste Bankot és a Raiffeisent is érdemesnek tartjuk vételre, miután túladták őket, és javul értékeltségük, és a hírek szerint sikerül konszolidálni helyzetüket Ukrajnában és Lengyelországban. A Fiat-Chrysler pedig a mostani nagy sztori, a General Motors mellett ez a cég is nyerhet azon, ha a Volkswagen szerepe visszaszorul.

P.: Az autóiparra hogyan hat a Volkswagen-ügy?

K. M.: Ez a botrány még nagyon sokáig nem fog véget érni, lesz sok negatív hír, például perek sorozata, ahogy azt annak idején a BP környezetszennyezési ügyénél is láttuk. De azok már specifikusan a VW-t fogják érinteni, nem az egész ágazatot. Természetesen az iparágon belül drámai változások indulnak meg, de a szektor szerepe továbbra sem fog csökkenni.

Az Equilor fejlett piaci részvénykosara

A kínai gazdaság lassulásával, valamint az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások mozgatták a tőzsdéket – írja az Equilor új, 2015/25-ös fejlett piaci részvénykosara. Ebben a Pepsi helyét a Daimler vette át. A prémium autógyártók közül a Daimler újabb forgalmi rekordokat döntött meg, több piacon is megelőzte az élen álló BMW-t.

A Goldman Sachsot az Infineon váltotta, amely egy rivális cég felvásárlásával stratégiai piacain válhat vezetővé. Kedvencük továbbra is a Fiat Chrysler, a United Utilities és az Erste részvénye. A mostani kiadványban bevezették a célárfolyamok használatát, amivel volatilis piaci környezetben is javítható a hatékonyság.

(A teljes elemzés itt olvasható.)

P.: Más cégekre nem terjed át ez az ügy, nem fognak csontvázak potyogni a szekrényekből? Láttam adatokat, amelyek szerint más járművek is legalább annyira környezetszennyezők, mint a VW autói.

K. M.: Igen, ez lehetséges, de bizonyítékokat nem láttunk. A VW talán egy kicsit erősebben rálépett az amerikai konkurenseinek a tyúkszemére. További szenzációs leleplezésekre már nem számítok, mostanra jó mélyre eltették a csontvázakat a szekrényekbe… A Volkswagen részvényeit, kötvényeit mindenesetre továbbra sem ajánljuk vételre, mivel úgy látjuk, hogy a strukturális átalakítás elkerülhetetlen, amit már be is jelentettek. De lesznek nyertesek is: elsősorban az amerikai konkurensek törhetnek előre.

P.: Ha már autó, mi várható az olaj áránál? Eléggé egy sávban ingadozik mostanában.

K. M.: Az olaj valóban sávban ingadozik, úgy tűnik, talált egy új egyensúlyi helyzetet, amely azonban most inkább politikai alkuk eredménye lehet. A nyersolaj világpiaci ára 2014 közepe óta csökkenő tendenciát mutat, az átmeneti felpattanások ellenére továbbra sem látszanak tisztán a trendfordító jelek. A piac már beárazta, hogy a kereslet és a kínálat közötti rés körülbelül napi 2-2,5 millió hordó körül ingadozik.

Az OPEC jóval az irányadó kvótaszintje felett hozza felszínre a fekete aranyat, az Egyesült Államok pedig soha nem látott mennyiségű olajat önt a piacokra. A szíriai konfliktus mintha belezavart volna ebbe a képbe, bár Szíria nem meghatározó olajpiaci szereplő. Az OPEC olajkitermelésének módosítására leghamarabb a december 4-i OPEC ülésen kerülhet sor, de erre egyelőre kevés esély mutatkozik.---- Bajban vannak-e a törökök, oroszok? ----

P.: A török eszközökre milyen hatással lehet a határaik mellett folyó háború, a belső feszültségek, merényletek?

K. M.: A török líra erősödik, annak ellenére is, hogy november elsején választások lesznek, és nagy a politikai bizonytalanság. A líra Európa egyik legrosszabbul teljesítő devizája volt, most azonban az EU tárgyalásokat folytat a törökökkel, felmerülnek egyszeri támogatások és akár az uniós csatlakozás lehetősége is.

A török líra erősödésében a globális feltörekvő kockázati étvágy növekedése is szerepet játszik: a kereskedők azokat a devizákat részesítik előnyben, amelyek nem “olaj-függők” és profitálnak az elcsúszó amerikai kamatemelésből. A 7,5 százalékos török kamat vonzó lehetőség, erősíti a devizát.

Egy másik devizapár-favoritunk az euró/zloty. Ez szerintünk azért vár most a partvonalon, s nem kezdett erősödni, mint a forint vagy a török líra, mert október 25-én választások lesznek, és nem tudni, ki lesz a befutó, milyen koalíció alakul majd.

P.: Mit gondol az orosz gazdaságról, az embargó hatásáról? Az orosz gazdaság sokkal kisebb, mint az európai, vélhetően hosszú távon jobban bírja…

K. M.: Európának is nagy gondot okoz az embargó, de Oroszország számára egyre nehezebb a helyzet. Kulcskérdés még a rubel árfolyama is. A jegybanki politikusok nemrég nyilatkoztak arról, hogy nincs szándékukban korlátozni a rubel erősödését. Az ilyen nyilatkozatok mögött általában hír vagy pletyka szokott állni. A gyenge rubel Oroszország számára is előnyt jelent.

Van még két ország Európában, ahonnét hasonló érdekes nyilatkozatok jönnek, Svájc és Csehország, érdemes odafigyelni rájuk. A svájci jegybank elnöke például, aki január óta nem beszélt, most még alacsonyabb negatív kamatokat helyezett kilátásba. A koronánál is megváltozott a kommunikáció, nincs kizárva, hogy sáveltolás jöhet. Ezek természetesen spekulatív tippek.

P.: Hogyan vélekednek külföldön a forintról és a magyar eszközökről?

K. M.: Magyarországgal kapcsolatban sokan elismerik, hogy óriási lépéseket tettünk a stabilitás érdekében, a külső egyensúlyunk javult, mindenképpen attraktívabb az ország. Ehhez hozzájárult például a hitelek devizakockázatainak átalakítása kamatkockázattá, a devizaadósság mérséklése, a kamatok csökkentése és a költségvetési hiány kordában tartása.

A másik oldalon viszont FDI-nk (foreign direct investment – külföldi működőtőke áramlások) vagyis a tőkevonzó képességünk egyelőre nem túlságosan erős. A GDP szerkezete nem a belső, organikus növekedésre fókuszál, hiszen nagyrészt autó-összeszerelésből, illetve európai uniós támogatásokból érkezik a fellendülést biztosító rész.

Hosszú távon tehát még mindig nem látni azokat a tényezőket, amelyek fenntartható konvergenciát jelentenének az Európai Unió felé. Sem a termelékenységünk, sem az oktatásunk, sem az egészségügyünk hosszú távon nem néz ki jól. Arra is számítani kell, hogy 2017-től jelentősen csökkennek az európai uniós vissza nem térítendő források. A piaci szereplők általában pesszimisták öt éves horizonton, de relatíve optimisták 1-2 éves időtávra. Az MNB a belső fogyasztás felpörgésétől várja, hogy majd legalább 2-3 százalékos éves növekedés körül tart bennünket a következő években.---- Mi lesz veled, forint? ----

P.: Mit gondolnak a forint árfolyamáról?

K. M.: A forint 307 és 316 forint közötti sávban mozog az elmúlt hetekben, aminek mostanában éppen az erős oldalát teszteltük, főleg a globális kockázati étvágy növekedése következtében. De hosszú távon mindenképpen gyengülő pályán látjuk a forintot, elsősorban gazdasági okokból. Az erősödés mellett szólhat az európai konvergencia és az EU-támogatások, a külső és belső egyensúlyunk, a növekvő GDP, de a közeljövőben a támogatások csökkenni fognak, a GDP növekedése lassul.

Ehhez képest a forintgyengülés mellett sokkal több érvem van. A strukturális változások hiánya, az, hogy exportorientált, kis, nyitott gazdaság vagyunk, és a forint gyengülése nem áll ellentétben a gazdasági, finanszírozási tervekkel. A kormányzat arra rendezkedett be, hogy alacsonyan marad az alapkamat, az adósságunkat a saját lakossági megtakarításainkból és a banki kötvényvásárlásokból finanszírozzuk. Ezért a lehető legtovább érdemes az alacsony kamatszintet fenntartani.

Az Egyesült Államok monetáris szigorítása azonban elkerülhetetlen, ennek hatásai csak a másik csatornán, a forintárfolyamon keresztül csapódhatnak le. Így a következő években 320 feletti euróárfolyamot várunk.

Szép lassan, fokozatosan szokunk majd hozzá a gyengébb forinthoz, ami a fogyasztók várakozásaiba, gondolkodásába is beépül, ez egyfajta „implicit csúszó leértékelés”.

A forint fundamentumai

Támogatja a forintot:

- Folyó fizetési mérleg többlete

- Beáramló EU-támogatások

- Nemzetközi alacsony kamatkörnyezet

- Magas GDP növekedés

- Felminősítési spekulációk

Gyengíti a forintot:

- Alacsony kamatszint

- Kockázati étvágy váltakozása

- Exportorientált gazdaság

- Magas GDP-arányos eladósodottság

- Strukturális reformok hiánya

(Forrás: Equilor Befektetési Zrt.)

P.: Európa nagy része a defláció rémével küzd, nálunk is volt több negatív mutató nemrég, itthon veszély ez?

K. M.: Az inflációs kockázatok ismét lefelé mutatnak. Szeptemberben a várt 0,1 százalék helyett átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Nagy kérdés ebben a helyzetben a bérek, a nyugdíjak alakulása.

Nyugdíjba mennek az úgynevezett Ratkó-gyerekek, emiatt körülbelül 2020-tól egyre nehezebb lesz a nyugdíjrendszert finanszírozni. Nagyon fontos lesz az öngondoskodás, a nyugdíjra való előtakarékosság. Ezért fontos a TBSZ (tartós befektetési számla) és a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla), valamint a diverzifikált portfólió-építés, amit minden ügyfelünkben igyekszünk tudatosítani.

P.: Ha az egész lakosságot nézzük, keveseknek van akkora jövedelmük, hogy félre tudjanak tenni.

K. M.: Igen, de ha egy, a húszas-harmincas éveiben járó fiatal most elkezd takarékoskodni, akár kis összegekkel is, akkor meglepően jó hozamot érhet el, igaz, évtizedek alatt.

P.: Mely magyar részvényeket lehet érdemes most vásárolni?

K. M.: A régi kedvencünk a Richter. A vállalat mintegy 10 éve sikeresen váltott stratégiát, két sikerágazatot választott ki, a pszichiátriát és a nőgyógyászatot. A cariprazine-bejelentést követően a komolyabb árfolyam-emelkedést a kedvezőtlen nemzetközi környezet és egy nagy eladó akadályozta, így egyelőre elmaradt az újabb rekord, de az ötezer forint feletti célár szerintem reális lehet a közeljövőben.

Az OTP-vel kapcsolatban semlegesek vagyunk, mivel még nem tudjuk pontosan, hogy a banki hitelezés bővítését milyen módon fogja elérni a kormány, de november közepén várható bejelentés erről is, az NHP-ről is.

A Molnál kiváló eredményekre számítok, a finomítói marzsok miatt. Ennek ellenére nem ajánljuk vételre a részvényt, mert a gyorsjelentéssel együtt jelentős leírásokat hajtanak majd végre az Akri-Bijeel blokkon, amely akár 500 forintot is jelenthet részvényenként.

A Magyar Telekom júliusban kiszállt a lakossági gázszolgáltatásból, az üzleti előfizetőket pedig egy vegyesvállalaton keresztül szolgálja ki. Ezek a lépések majd a következő negyedévben látszanak az eredményben, különösen az energia-kiskereskedelem dinamikus növekedése fog hiányozni a harmadik negyedéves számokból. A gazdálkodás gyenge oldala a macedón és montenegrói bevételek szűkülése, a mínuszba forduló szabad cash-flow, a magas eladósodottsági ráta és a sok más kérdés van az év második felével kapcsolatban.

P.: Készül két új kibocsátás, tőzsdei bevezetés az országban.

K. M.: A Waberer’s valószínűleg az ötödik blue chipünk lesz, Európa harmadik legnagyobb fuvarozója, sikertörténet, amit a kormány is erősen támogat. Jó növekedési számok mellett egy egészséges sztori érkezhet a piacra. Részleteket azonban még nem láttunk, az árazás még kérdéses.

A Duna House is bejelentette tőzsdei bevezetési szándékát, de a részletek itt sem ismeretek. Az ingatlanpiaci trendek azonban mindenképpen támogatják a kibocsátást.

Hogyan kellene egy kisbefektetőnek a különböző tippeket, brókercég-elemzéseket értékelnie, mire kellene kereskednie, és mire nem?

Kiss Mónika: A kisbefektetőknek szerintem az a legfontosabb, hogy ne szálljanak el egy-egy hírtől, gyorsjelentéstől, hanem próbáljanak valódi értékeket keresni a piacon. Ne tegyük a befektetéseink 70 százalékát egy bizonyos részvénybe egy reggeli hírlevél alapján, ami csak egy pillanatnyi lenyomata a piacnak.  Ma már viszonylag könnyű alapos adatokhoz hozzájutni.

Igyekezzünk tiszta fejjel döntéseket hozni, ne hagyjuk, hogy a hírfolyam elvigyen bennünket. Gondoljuk át, melyek azok a fundamentumok, amelyek alapján szerintünk egy részvényben bízni lehet.

Javaslom, hogy fizikailag is különítsük el a befektetési és a spekulatív portfóliónkat. Arra is biztatnék mindenkit, hogy vezessünk kereskedési naplót, és időről időre tekintsük át, milyen tipikus hibákat követünk el. Ha már ötödször követtük el ugyanazt a típusú hibát, változtassunk, írjuk fel nagy piros betűkkel, mit kell másképp csinálni.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG