Hirdetés
Hirdetés

Szuper ez a kávézó, nyithatnánk benne egy bankot, vagy legyen fordítva?

2015. november 11., 06:06

Nehéz lenne erre a kérdésre válaszolni még azután is, hogy az ember már járt a MagNet Bank megújult bankfiókjában, amely egyszerre bankfiók, kávézó és közösségi tér, de talán nem is olyan fontos ez a kérdés. A Privátbankár elment megnézni az új bankfiókot, ilyen Magyarországon még nem volt, de talán máshol sem.

A MagNet Bank hétfőn nyitotta meg az V. kerületben, Balassi Bálint utcában újraértelmezett belvárosi fiókját, amely mind funkciójában, mind megjelenésében eltér minden eddigi helyszíntől, amit a pénzügyi szférában megszoktunk: fair trade biokávézó, civileket támogató közösségi pont és bankfiók egyben.

A MagNet Bank új bankfiókja

Újratervezés

Valójában nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a MagNet Bank megújult bankfiókja bank a kávézóban vagy kávézó a bankban és ez a tervező munkáját dicséri. A cél ugyanis ebben a különleges bankfiókban éppen az volt, hogy ne banknak nézzen ki, de ne is csak kávézó legyen, sőt ne is válassza el éles határ a két intézményt.

Az újratervezés egyik alapvetése az volt, hogy szűnjön meg a banki tanácsadó és az ügyfelek között húzódó, őket elválasztó pult, és helyette barátságos környezetben, egyenrangú és fesztelen találkozás jöjjön létre a két fél közt. Ennek megfelelően a Közösségi Pontban a bankárok és az ügyfelek közös képernyőt néznek egy laptopon, így az ügyfelek egyúttal megtanulhatják maguk intézni a internet bankon indítható tranzakciók többségét.

A MagNet Bank új bankfiókja

Régóta terveztük azt, hogy új fajta bankfiókot nyitunk és kivesszük a pultot a bankár és az ügyfél közül. A kollégáimmal olyan helyet álmodtunk meg, ahol valódi élményt jelent nemcsak pénzügyeket intézni, de ahova magunk is szívesen betérnénk, ha üzleti reggelihez keresnénk helyszínt vagy épp a gyerekeinkkel innánk meg egy forró csokit – mondta Pozsonyi Gábor, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettese.

Hogy jön össze a kávé és a pénzügyek?

A MagNet Bank központja az Andrássy úton van, nem messze az első Ecocafétól és gyakran jártunk oda kollégákkal kávézni – mondta Pozsonyi Gábor. Szerettük a kávét is, a hangulatot is és azt a szemléletet is, amit a kávézó képviselt, így merült fel az ötlet, hogy milyen jól illene oda egy MagNet bankos ügyfél sarok. Tovább gondolva az ötletet arra gondoltunk, hogy ennél akár több is lehetne és akkor beszéltünk Polyák Judittal, az egyik tulajdonossal, hogy kellene valamit együtt csinálni – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Odajöttek hozzánk a MagNet bankosok azzal, hogy milyen jó az, amit csinálunk és megkérdezték, hogy nem akarnánk-e velük együttműködve egy új kávézót nyitni. Eleinte nem is vettük komolyan az egészet és nem is történt semmi előrelépés, de pár héttel később bejöttek, megkérdezni, hogy na, mikor ülünk már le megbeszélni a részleteket? Nekünk ekkor esett le, hogy komolyan beszélnek, hát, végül leültünk, most pedig kész a közös üzletünk – mesélte az ő verzióját Polyák Judit.

Közös célok

A finom kávé és a jószomszédság persze nem lett volna elég egy ilyen összefogáshoz. A MagNet Banknak és a velük együtt működő Ecocafénak közös céljai és értékei is vannak, ilyen például a fenntarthatóság, tudatosság mind a pénzügyek, mind a környezet területén és közösség építése.

Az Ecocafé termékeinek 90-97 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik. Nagyon odafigyelünk a környezettudatosságra, kezdve azzal, hogy a kávék, a tejek, a sütik, a gyümölcsök magas minőséget képviseljen és biogazdaságból származnak, egészen addig, hogy a háttérben majdnem minden eszköz környezetbarát. Minden újrahasznosított papírból készült, a vegyszerek, amiket használunk minimálisan terhelik csak a környezetet, még a felmosóvödröt is úgy választottuk, hogy az újrahasznosított műanyag legyen. Szelektíven gyűjtjük a szemetet a mézes, lekváros üvegek visszakerülnek a termelőhöz, tehát minden téren próbálunk környezettudatosan működni - mondta Polyák Judit.

 

Ahogy az Ecocafé a minőséget, a kistermelőket, az ellenőrizhető, bioárukat támogatja kínálatával úgy teszi ugyanezt a MagNet Bank a pénzügyek világában. De mit is jelent ez? A MagNet Bank átláthatóan és közösségi szellemben hitelez; csak olyan projekteket támogatnak, amelyek pozitívan hatnak a környezetre és a társadalomra. Bizonyos tevékenységeket pedig egyáltalán nem támogatnak. Az ügyfelek pénze tehát úgy kamatozik a közösségi betétben, hogy tudják, hogy mi épül a pénzükből. A közösségi bankolásról bővebben itt olvashat >>

A helyiségben egyébként minden a környezettudatosságra és fenntarthatóságra utal. A MagNet Bank részéről fontos kitétel volt a tervezéskor, hogy minél több természetes és újrahasznosított anyagot használjunk - mondta Nikoletti Petra, belsőépítész. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a zöldfal mellett - szokatlan módon - élő fákat is elhelyezünk a kávézóban, ahogy az utcában is ültettünk két magas kőrist a környékbeli közösség számára. A belépők nem is sejtik, hogy az enteriőr több mint 2200 PET palackot rejt: a székek többsége, ugyanis, ebből készült. Arra is külön figyeltünk, hogy a gyerekek számára élhető teret hozzunk létre egy formabontó játéksarok létrehozásával - tette hozzá Nikoletti Petra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?