1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Örvendetes, hogy 10 centit emelkedett a télen a Balaton vízszintje - a gond az, hogy ez nem old meg semmit. A Balaton gazdasági ereje óriási, mégsem hallani arról, hogy a strandolást és hajózást egyaránt ellehetetlenítő, aggasztóan alacsony vízszint problémáját ki és hogyan fogja záros határidőn belül megoldani.

Csak az számít, hogy inni lehessen belőle?

Hosszú idő óta kedden először foglalkozott a média a Balaton vízszintjének örvendetes emelkedésével. Sajnos azonban a híradások ezúttal sem foglalkoztak a lényeggel. Egy esetleges május végi várható 80 cm-es átlagos vízmélység nem old meg semmit: egy meleg, szeles, kevésbé csapadékos nyár végére ismét 50 cm alatt lehet a Balaton vízszintje.

A Balaton vízszintjének problémájáról tartalmas értekezésnek, a lehetséges megoldási irányok felvázolásának, egy kibontakozó szakmai vita bemutatásának azonban nyoma sincs a médiában, híre-hamva sincsen egy hosszú távú megoldás keresésének. Az a kevés szakmai nyilatkozat, ami a témában napvilágot látott, kizárólag a vízminőséggel foglalkozik.

Az aggasztóan alacsony vízszint - ahogy ezt a legutóbbi híradások leírták - nem probléma, hiszen a vízminőség remek. Az pedig, hogy a víz szintje egyébként igen alacsony, legfeljebb "csak" a fürdőzőket, strandokat és a hajósokat zavarta / zavarja. Vajon mikor jutunk el oda, hogy a Balaton vízszintjét nem abból a szempontból vizsgáljuk, hogy ihatóan tiszta-e a víz vagy sem, vagy a vízben élő halpopulációk hogyan ívnak?

Hiába tiszta, ha bokáig ér

A Balaton gazdasági ereje óriási, a magyar turizmus meghatározóan függ a Balatontól. A balatoni ingatlanok értékének megőrzése, a Balatonhoz mint turisztikai célponthoz köthető közvetlen munkahelyek, vagy - a 4 érintett megyén túl - a régióban keletkező munkahelyek megőrzése, fejlesztése mikor válhat fontos céllá? Mire megyünk a vízminőséggel, ha a strandokon nem lehet fürdeni, az embereknek nincs kedve balatoni nyaralást tervezni?

A Balaton-átfutás nem lesz jó móka...

 

A globális felmelegedés kapcsán rendszeresen arról írnak a tudósok, hogy a Kárpát-medence csapadékellátottsága jelentősen romlani fog. Persze ezt is meg lehet vitatni, de talán életszerűbb lenne a Balaton gazdasági erejének, élvezeti értékének, ennek az igazi hungarikumnak a tényleges megőrzésével, a probléma hosszú távú rendezésével tartalmilag is foglalkozni.

Ha csak leereszteni lehet belőle, az nem szabályozás

Vajon mire megyünk azzal, ha más európai tavak lényegesen nagyobb vízjárást vesszük példaként? A Balaton-part és a kapcsolódó létesítmények nem így lettek kialakítva. A Balaton vízszintjének jelentős emelése sem lehet megoldás, hiszen víz alá kerülnének partszakaszok. Lehet értekezni arról, hogy miért épültek be régi árterületek, de valószínűleg megoldás nem születik belőle majd.

Miért nem hallunk, olvasunk szakmai értekezéseket arról, hogy a Zala folyó miért nem jelent elegendő vízpótlást május és október között, ami természetesen lassíthatná a vízszint drámai csökkenését a nyári hónapokban? Miért nem halljuk a balatoni önkormányzatok segélykérését a probléma hosszú távú rendezésére? Miért nem hallunk, olvasunk semmit arról, hogy a Zala folyó mellett milyen más mesterséges vízpótlást lehetne beterelni a Balatonba?

A megoldás valószínűleg nem a vízszint drámai megemelése, hanem a Balaton éves vízjárásának minimalizálása. Az ugyanis nem szabályozás, hogy csak leereszteni tudunk belőle. A Balaton körüli vasútvonalak, az úthálózat kialakítása és működtetése érdekében elődeink szabályozták a maximális vízszintet. Azóta azonban jelentős beruházás a Balaton érdekében nem történt - legalábbis a vízminőség megőrzésén felül.

Félreértés ne essék - a vízminőség megőrzése rettenően fontos feladat. De vajon a vízminőség elsődlegessége és az erre történő hivatkozás milyen alacsony vízszint mellett fogja döntéshozókat cselekvésre bírni, hogy a Balaton vízpótlása is elsődleges cél lehessen?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG