Hirdetés
Hirdetés

Sikeres vállalkozást szeretnél? Erről a két dologról ne feledkezz meg!

Balkó Rita, 2017. szeptember 11., 14:10

Felhő-alkalmazás és digitalizáció – ezeket tekinthetjük a jövő kulcsszavainak, ha vállalatfejlesztésről van szó. A komplex informatikai megoldások nem csak abban segítenek, hogy sokkal hatékonyabbá tegyük a cég munkáját, de rengeteg adminisztrációs tehertől is megszabadítják a céget. Hol tart ma Magyarországon a digitalizáció, és mely terület az, ahol a legnagyobb szükség lenne egy átállásra? Az SAP 20. éves jubileumi konferenciáján jártunk.

A digitalizáció a technológiai vállalatok és megoldások hívószava ma, és bár minden vállalkozás egy kicsit mást ért rajta, valójában rendkívül egyszerű dologról van szó: komplex, sokrétű problémák összefogása és egyetlen központi rendszer alá történő integrálása, kezdte előadását Ablonczsy Balázs, az SAP ügyvezető igazgatója. A komplex vállalati rendszereket és –irányítási megoldásokat kínáló cég a folyamat egyik éllovasa ma Magyarországon, meglátásuk szerint pedig még további kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a magyar gazdaságban.

Felhőben a jövő?

A felhő-alkalmazások és adatbázisok használata ma már gyakorlatilag kötelezővé vált egy több száz ügyfélkapcsolattal rendelkező cég életében, fűzte hozzá Ablonczy Balázs. Hozzátette: ezek ma már rendkívül biztonságos alternatívát nyújtanak az adatok – kiváltképp a személyes adatok – kezelésére, a szigorú adatvédelmi szabályozások ma már inkább az ilyen megoldásokat keresik és javasolják a cégeknek. Az SAP is erre helyezte a hangsúlyt, és a várakozások szerint kétszámjegyű növekedést kívánnak elérni a következő néhány évben a szektorban.

Hirdetés

A megoldást egyébként a magyar nagyvállalatok is előszeretettel alkalmazzák, egyebek mellett az elmúlt néhány évben a Mol, a MÁV, a Waberer’s is átállt a felhőadatbázis használatára, de sorban áll az MVM, az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Magyar Posta is. A közműszolgáltatók és a csomagküldést végző cégek számára ráadásul nem csak az adatok tárolásában jelenthet ez segítséget, hanem olyan integrált megoldások bevezetését is lehetővé teszik, mint például az elektronikus számlabefizetés vagy épp a hatékonyabb csomagkövetés és kézbesítés. Ablonczy Balázs hozzátette: örömteli, hogy az állami szféra is érdeklődik a digitális átállás iránt, itt leginkább az egészségügynek lenne égető szüksége a modernizálásra.

Jön a digitális asszisztensek kora

A másik hívószó a mesterséges intelligencia a technológiai fejlesztésben. Ilyen ma már Magyarországon is van, sőt, az SAP maga is fejleszt digitális asszisztenst, amely a vállalásuk szerint rövid időn belül az összes piaci termékükben elérhető lesz majd. A digitális asszisztens igazából egy öntanuló szoftver, amely megtanulja a szokásainkat, és legközelebb már kulcsszavak alapján összeállít például egy jelentést helyettünk.

Ennek egy következő stációja az lesz, hogy egy-egy kirívó változás esetén a program magától szól, vagy akár cselekszik is, például raktárkészletek nyomon követésével és újrarendeléssel, de később akár a HR ügyek kezelését is könnyebbé teheti, például a beküldött önéletrajzok előszűrésével. Ez egy nagyobb hozzáadott értékű, döntéshozást, logikát segítő és beépítő rendszer, így nem meglepő, hogy a világ is efelé halad, mivel könnyen kiválthatja az egyébként költséges emberi munkaerőt, fűzte hozzá Ablonczy.

Komoly jövőbeli tervek

A cég magyarországi leányvállalata 2010 óta a 12-13 milliárd árbevételről évről-évre nőtt, végül 2016-ban 28,5 milliárd forint árbevételt értek el – ez 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KKV-szektor az árbevétel mintegy 20 százalékát adja, a várakozások szerint ezt az arányt a következő néhány évben is tartani fogja a cég. A jövőt illetően Ablonczy Balázs elmondta: további piaci növekedést terveznek, ugyanakkor ezt nem a versenytársak kiszorításával, hanem új, innovatív megoldások bevezetésével tennék. A cél a piaci részesedés 50 százalék fölé növelése, valamint az, hogy a két számjegyű növekedés tartása mellett az SAP Hungary idővel a legjobb 200 magyar vállalat közé kerüljön.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38657.37+0.11%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?