<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bőven talált hibákat a NAV a 2012. évi szja-bevallásokban: akadt, akinél a bevallott jövedelem sem stimmelt, mások jogosulatlanul akartak kedvezményt igénybe venni, sőt fiktív adóbevallással is találkoztak a revizorok.

Az adóvisszaigénylést tartalmazó személyijövedelemadó-bevallások úgynevezett kiutalás előtti ellenőrzése az idén is kiemelt feladata volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - közölte a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Elfelejtett jövedelmek

Ezzel még nem úszta meg senki

Az adóellenőrök a közlemény szerint nemcsak kiutalás előtti ellenőrzéseket végeznek, hanem az elévülési időn belül utólagos adóellenőrzéssel folyamatosan vizsgálják az szja-bevallások hitelességét.

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba még mindig a bevallott, illetve a valójában megszerzett jövedelem közötti eltérés volt. Ez akkor fordult elő, amikor a magánszemély több forrásból, vagy különböző jogcímeken szerzett jövedelmet.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztáraktól származó egyéb jövedelmeket és az egyéb jövedelemhez kapcsolódó eho kötelezettséget is sokszor mulasztották el bevallani.

Továbbra is gyakori hiba, hogy az élet-, illetve nyugdíjbiztosítás feletti rendelkezési jog gyakorlása esetén nem szerepeltették a 2009. évi adóbevallásban érvényesített biztosítási kedvezménnyel növelt összeget.

A családi kedvezménnyel sem volt minden rendben

Mi van, ha kopogtat az adóellenőr?
Így választja ki a cégedet a NAV

Elmúlt az az idő, amikor véletlenül szúrták ki az adócsalókat az ellenőrök: a NAV revizorai ma már céltudatosan választják ki az ellenőrizendő cégeket. Aki már botlott a múltban vagy áfát igényel vissza, az már készülhet is - ráadásul épp indul a nyári ellenőrzési hullám is. Részletek >>

Az érvényesíthető adó-, illetve adóalap kedvezmények esetében a leggyakrabban a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét, valamint a családi kedvezményt szerepeltették jogosulatlanul, illetve kisebb arányban a halasztott tandíjkedvezményt.

A családi kedvezmény érvényesítésekor többször találkoztak az adóellenőrök olyan házastársakkal, élettársakkal, akik ugyanazon gyermek után érvényesítették külön-külön a kedvezményt, illetve megosztás esetén többször nem feleltek meg a feltételeknek, például a szülők nem közös háztartásban élnek, az egyik fél lakcímmel nem rendelkezik, a családi pótlékot a szülő egyedülállóként veszi igénybe.

Külföldi munkavállalásnál többen a külföldön megfizetett adóelőleget tévesen, a kifizetők által levont adóelőleg sorban tüntették fel, így a NAV adókülönbözetet állapított meg.

Persze van, aki szándékosan trükközött

Az idén is találkoztak a revizorok olyanokkal, akik úgynevezett fiktív adóbevallás benyújtásával kívántak illegális jövedelemre szert tenni. Az érintettek az adóbírság mellett büntetőjogi eljárásra is számíthatnak - közölte a NAV.

Te is hibáztál?Idén az adóhatóság tájékoztatása szerint 585 ezer magánszemély rontotta el idén az adóbevallását. A kisebb elírások kivételével a bevallások javításához szükséges a jövedelmeiről számot adó magánszemély közreműködése is, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adózónak be kell mennie, vagy be kell telefonálnia az adóhivatalba. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos