1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az eredetileg tervezett 17 helyett "csupán" 4 százalékponttal nő a béren kívüli juttatások terhelése jövő év elejétől. Az még nem világos, hogy a munkáltatóra vagy a munkavállalóra hárul-e majd az eho nagyobb mértékben, de a cégek többségénél ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akárkire hárul, a cafeteria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd. Az Erzsébet utalvány keretösszege pedig emelkedik és időkorlát nélkül lehet majd felhasználni.

Négy százalékpont – végül „csak” ennyivel nő a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke jövő év elejétől, az eredeti tervekben még 17 százalékpontos tehernövekedés szerepelt. A kifizető tehát a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összege után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet, ezzel a módosítással a béren kívüli juttatások után fizetendő adóteher 30,94-ről 35,7 százalékra nő - írja Hegedűs Sándor, az RSM DTM adóüzletágának vezetője elemzésében.

A béren kívüli juttatások terhelésének változásával így alakul a bérköltség:

Béren kívüli juttatás jelenleg Korábbi tervezet szerinti cafeteria terhelés Béren kívüli juttatás 2013-tól Bérköltség 2013-ban, valamint 2 millió 424 ezer forint éves jövedelem alatt 2012-ben Bérköltség 2 millió 424 ezer forint éves jövedelem felett 2012-ben
Adóteher 30,94 51,17 35,7 96,18 110,4
Összes munkáltatói teher 130,94 151,17 135,7 196,18 210,04


Ez azonban még mindig a kisebbik rossz, legalábbis ha megnézzük az adócsomag eredeti, ősz közepén benyújtott változatát. Ebben ugyanis még 27 százalékos eho szerepelt a béren kívüli juttatások vonatkozásában, vagyis a jogalkotó ugyanakkora járulékteherrel illette volna a cafeteriát is, mint a „sima” bruttó béreket.

A szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy ilyen nagy mértékű tehernövekedés veszélybe sodorhatta volna a béren kívüli juttatások egész rendszerét, holott a kormány nagy figyelmet fordított annak átalakítására az utóbbi két évben. A 17 százalékpontos növekedés esetén azt pedig borítékolni lehetett volna, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a munkáltatók nem vállalták volna magukra a nagyobb terhelést - állítja Hegedűs Sándor.

Ez után olyan híreket lehetett hallani, hogy a cafeteria ehójának emelése úgy, ahogy van elmarad. Végül az Országgyűlés által elfogadott módosítások a 4 százalékpontos növekedést emelték törvényerőre.

Azt, hogy a munkáltatók a 4 százalékpontos emelkedésből mekkora részt vállalnak magukra, egyelőre a jövő zenéje. Összességében azonban a cégek többségénél ez nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafeteria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd - véli a szakértő. Ráadásul 2013-tól az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani, és jövőre már havi 8 ezer forint értékben lesz adható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG