TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elméletben az alacsony kamatszint miatt az ügyfél, aki számottevő reálkamatot szeretne elérni, a kockázatosabb befektetések felé kellene, hogy forduljon. A befektetési alapok statisztikái alapján ilyen folyamat zajlik ugyan, de nagyon lassú. Inkább a betétnél valamivel, de nem sokkal kockázatosabb eszközöket keresik.

Óvatos duhaj a magyar polgár, ha a megtakarításairól van szó, így volt ez eddig is, és a minimálisra süllyedt kamatok sem sokat változtattak még ezen a képen. Elvileg az alacsony kamatok és az egyre alacsonyabb fix állampapír-hozamok miatt a befektetők tömegeinek kéne nagyobb kockázatú befektetéseket választaniuk, hogy tőkéjük hozzon is valamit. A magasabb kockázathoz ugyanis a tankönyvek szerint magasabb hozam tartozik, igaz, általában minél magasabb kockázatról van szó, annál hosszabb távon valószínű ez. (És csupán valószínű, nem biztos.)

Szavazzon Ön is! Melyik volt tavaly a legjobb alapkezelő?

A Privátbankár idén is kiosztja a Privátbankár Klasszis díjakat számos kategóriában a tavalyi év, illetve az elmúlt három év legjobb befektetési alapjai számára. Kiderül majd az is, ki az év alapkezelője és portfólió-menedzsere. A díjazásnál a közönség-szavazatokat is számításba vesszük. A díjkiosztó március 5-én lesz, a közönségszavazás már elindult és február 23-án zárul. Kérjük, itt szavazzon! (A tavalyi díjakról szóló tudósításunk pedig itt olvasható.)

Sokaknak az alapokhoz is bátorság kell

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nullához közeli banki kamatok miatt sokak számára logikus lenne kötvényekbe, részvényekbe, kötvényalapokba, részvényalapokba stb. fektetnie a pénzét. Sokan az első lépést már meg is tették, hiszen tavaly, tavalyelőtt sok százmilliárd forintot vettek ki bankbetétekből, és helyeztek el befektetési alapokban, állampapírokban. (Lásd korábbi cikkünk grafikonjait.)

De az alapokon belül is ésszerű az átrendeződés a legminimálisabb kockázatú likviditási és pénzpiaci alapok felől, amelyek a korábbi években a legnagyobb szeletet hasították ki az alappiacból, a kötvényeket, részvényeket előnyben részesítő konstrukciók felé. Ha az adatokat megnézzük, végül is zajlanak ilyen folyamatok, de csak nagyon lassan. A kockázatkeresés változatlanul fékezett habzású, tompított a lakosság körében. Valamint nem igazán a részvények felé megy, hanem a kötvények felé, és ott is a rövid futamidejű, kis kockázatú formák felé.

Ha három csoportba soroljuk az alapokat, alacsony, közepes és magas kockázatú kategóriákba, akkor azt látjuk, hogy az alacsony kockázatú formák (likviditási, pénzpiaci, tőkegarantált és rövid kötvényalapok) részesedése egy év alatt 61 százalékról 55 százalékra süllyedt az alapokon belül. (Első grafikon.) Ez körülbelül 300 milliárd forintnyi tőkekivonást jelent. A magas kockázatú formáké (főleg részvényalap, abszolút hozamú alap) 16,4-ről 18,2 százalékra nőtt, igaz, néhány hónappal korábban volt 19 százalék is.

A részvényt utáljuk, kivéve kötvénnyel keverve

A közepes kockázatúnak mondható formák, mint a vegyes alapok, hosszú kötvényalapok, ingatlanalapok 22,4 százalékról 26,8 százalékra növelték részesedésüket, elsősorban a vegyes – részvényeket, kötvényeket valamilyen arányban tartó – konstrukciók 4,4 százalékpontos térnyerése miatt.

Érdekes módon a vegyes alapokon belül nem az alacsonyabb kockázatú óvatos vegyes, hanem a kiegyensúlyozott vegyes típus a legkelendőbb, mintegy 438 milliárd forintos vagyonuk duplája az óvatosakénak. Eközben pedig a részvényalapokat hanyagolják. Pedig a vegyes alapokban is van részvény, kérdés, ez mennyire tudatosul az ügyfelekben.

Verseny az állampapírokkal

Az alapok említett hármas felosztása kockázati szempontból azonban némileg vitatható, második ábránkon részletesebben is bemutatjuk, hogyan változtak az arányok 2014 januárja és 2015 januárja között.

Kérdés az is, hogyan hat majd az állampapírok konkurenciája a befektetési alapokra. Miközben a rövid futamidejű intézményi befektetőknek szóló állampapírok (diszkont kincstárjegyek) hozama alacsony szinten stagnált az utóbbi hetekben, és a három éves referenciahozam is csak minimális mértékben emelkedett, az állam a lakossági állampapír-kamatok emelését jelentette be.

Az inflációkövető PMÁK-nál például 3-ról 4 százalékpontra emelik a kamatprémiumot, amely rendszerint egyben a minimális éves kamatot is jelenti, az egy éves Kamatozó Kincstárjegynél 2,5-ről 3 százalékra emelik a fix kamatot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél