BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. június 4. 18:17

Miután az MNB nem kötelező érvényű, de erős nyomásgyakorlásnak tűnő ajánlással szabályozta újra az ingatlanalapok piacát, két héttel ezelőtt megállt, majd csökkenésbe fordult az alapok növekedése. Elvileg új sorozatokat hozhatnak majd létre, ezek már várhatóan nem lesznek olyan népszerűek. A legnagyobb alapok jelenleg nem fogadnak új befektetéseket.

Bő két hét telt el azóta, hogy az MNB “ajánlása” – az alapkezelők vicce szerint inkább “melegen ajánlása” – életbe lépett az ingatlanalapokról, május 16-án (a grafikonon nyíllal jelölve). Ennek lényege az, hogy az ingatlanalapok korábban kibocsátott sorozatainak maximális méretet kell szabni. Ezen túl pedig csak olyan befektetési jegyek adhatók el a befektetőnek, amelyek vagy ezen határ alatt vannak, vagy pedig visszaváltásuk késleltetett.

Az új sorozatoknál hat hónapos visszaváltási időt kell majd kikötni, ami merőben szokatlan lesz számos kisbefektető számára. Bár a 2008-as válság után egy darabig voltak hasonló korlátozások, alapvetően azt szokhatták meg, hogy az ingatlanalapok jegyeit is szinte azonnal vissza lehet váltani.

Mi van emögött? Hozam, kockázat, likviditás (eladhatóság, forgathatóság). Általában, jó esetben ezt a három dolgot szokták mérlegelni egy befektetésnél. Az ingatlanalapok nagy dilemmája azonban – legalábbis Magyarországon – az szokott lenni, hogy a likviditás terén nagy ellentmondás feszül a forrás és a befektetés között.

Nem könnyen adható el

Az ingatlan ugyanis, főleg, ha nagy, sok száz vagy sok ezer négyzetméteres irodákról, plázákról van szó, nem adható el egykönnyen. Legalább hónapokig, de sokszor pár évig is tart, míg túl lehet adni rajta. Legalábbis reális áron és megfelelő biztosítékokkal, szabályozott jogi, felelősségi keretek között, biztonságos fizetési feltételekkel.

Az ingatlanalapok – és más alapok, más lakossági befektetések – kisbefektetői tulajdonosai viszont szívesen látják a pénzüket azonnal, vagy legalább pár napon belül. Ennek most, az ingatlanalapoknál részben vége szakad.

Nem kell nekünk válság

Az intézkedés fő oka az lehetett, hogy meg akarják akadályozni a 2008-as likviditási válság megismétlődését. Abban az esetben, ha megint pénzügyi válság törne ki. Bő tíz éve az összes hazai ingatlanalap visszaváltását felfüggesztették néhány hónapra. Ugyanis egyes alapoknál elfogyott a készpénz, és nem tudták kifizetni a kisbefektetőket. Rossz nyelvek szerint azonban ez arra is jó, hogy még inkább az állampapírokat vegyék a kisbektetők.

Mi a helyzet most a nagyobb alapokkal? Az Erste Alapkezelő közleménye szerint az Erste Ingatlan Alap korábban forgalomban lévő befektetési jegyeinek forgalomba hozatala május 15-től szünetel.

Legyen ötmilliárddal kevesebb

“Vételi megbízás adására abban az esetben van lehetőség, amennyiben a forgalomba hozott befektetési jegyek darabszáma a forgalmazási maximumként megállapított befektetési jegy darabszámhoz mérten 2.000.000.000 (azaz kettőmilliárd)” darabbal csökken. Mivel egy befektetési jegy értéke most 2,4 forint körül van, ez azt jelenti, hogy akkor adnak majd el újra belőle, ha 4,8 milliárd forintnyit visszaváltanak. Május 15-én egyébként 548 milliárd volt az alap tőkéje.

Hasonló a helyzet az Erste Euro Ingatlannál, annak négymillió darabbal kell csökkennie, mielőtt újra lehet venni a régi típusú jegyekből. Ez mintegy 5,4 millió euró.

Tíz százalékért beléphet

Az eddig kibocsátott befektetési jegyek tulajdonosait ezek a rendelkezések nem érintik, ők a régi rend szerint válthatnak vissza. Új, hat hónap határidővel visszaváltható befektetésijegy-sorozatról a kezelési szabályzatban egyelőre nem találtunk rendelkezést.

Az OTP Ingatlan Alapnál is szünetel a forgalomba hozatal, a megállapított plafon a május 15-i tőke, mintegy 448 milliárd forint. A Raiffeisen Ingatlan Alapnál azonban más utat választottak, ott egy vezérigazgatói határozattal május 15-től szeptember 30-ig három százalékról tíz százalékra emelték a befektetési jegyek eladási (belépési) jutalékát. Ez az alap egyébként kisebb, csak mintegy 34-36 milliárd forintos.

Ez volt a motor

Az utóbbi években a hazai befektetési alapok piaca szinte csak az ingatlanalapoknak köszönhetően nőtt. Az alapokat sújtja a lakossági állampapírok konkurenciája, az intézmények által vásárolható állampapírok nyomott hozama, és talán már a tőkepiaci turbulenciák is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
Befalap Megfertőzi-e a koronavírus a fenntartható befektetési alapokat?
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 13:19
A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?
Befalap Mindig legyen néhány hónapnyi tartalékod
Eidenpenz József | 2020. április 24. 06:08
Egyik lejtmenet sem tart örökké, lesz itt még tőzsdei fellendülés. Azt lehetetlen megjósolni, mikor végződik a válság vagy mikor kezdődik a komolyabb emelkedés. Jó taktika lehet apránként, kis csomagokban részvényeket vásárolni, de mindig hagyjunk elegendő készpénztartalékot. Interjú Vízkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Kell-e részvényt vásárolni koronavírus-összeomlás idején?
Eidenpenz József | 2020. április 20. 06:06
A következő években az infláció fokozatosan emelkedik majd és a legjobb befektetések a reáleszközök lehetnek a Hold Alapkezelő szerint, mint a nemesfém és a részvény. A Columbus Alap kontrariánus befektető, növelte részvénykitettségét március második felében, amikor a többség eladott. Az európai részvényeket találják a legvonzóbbnak. Interjú.
hírlevél