<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.

A 2021-es évben az amerikai piac az egyik legjobban teljesítő régió volt. Mondhatjuk, hogy ilyenkor könnyű helyzetben vannak az alapkezelők?

A piac alánk dolgozott, de ez nem csak az amerikai részvényekre, hanem általánosságban igaz. A tavalyi év mind makrogazdasági szempontból, mind a vállalati fundamentumok oldaláról nézve kedvezően alakult. A 2020-as Covid-járvány utáni kilábalást láthattuk, amit óriási hitelekkel támogattak meg a kormányok, és soha nem látott likviditást biztosítottak a jegybankok is. Nem csak az amerikai jegybank, a Fed, vagy az EKB tartotta 2021 első felében a kamatokat nulla körül, de számos fejlődő piacon is ilyen kondíciók voltak. Ennek köszönhetően pedig vállalati oldalról is nagyon alacsony finanszírozási költségeket láthattunk. Összehasonlítva a 2008-as válság kezelésével a Covid miatt most az akkori összeg többszörösét biztosította a monetáris és a fiskális politika.

Úgy tűnik idén viszont ellentétes folyamatok zajlanak, hiszen mindenhol az elszabaduló infláció került fókuszba, miközben a jegybankok világszerte megkezdték a kamatemelési ciklusokat, és próbálják leépíteni a mérlegeiket és a kötvényvásárlási programokat (quantitative easing – QE). 180 fokos fordulatot látunk a piacokon?

Jelentős változások jöttek, számos szempontból az idei év ellentétet jelent a tavalyival. Az idei évben az tematizálja a befektetői világot, hogy a nagyon magas infláció miatt a jegybankok gyorsított ütemben kezdték el szigorítani a monetáris kondíciókat, kamatemelések várhatóak, főleg a Fed jár ebben élen a fejlett piacokon. Nem csak arról van szó, hogy további kötvényeket nem vásárolnak, hanem szűkíteni szeretné a Fed a mérlegfőösszegét. A pénzcsapok elzárása pedig a vállalatok számára is alacsonyabb likviditást és drágább forrásokat jelent. Ha pedig mindez nem lenne elég az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaival is szembe kell néznünk. Azt látjuk az árupiacokon, hogy a kínálati oldalon már zavarok voltak a kőolaj, a földgáz, az ipari fémek, de akár az agrártermékek tekintetében is, mindez pedig jelentős áremelkedést okozott. Ennek pedig további inflatórikus hatása lehet egy olyan környezetben, amikor a fogyasztói árszínvonal egyébként is megugrott.

Miklós Csaba: soha nem látott likviditást biztosítottak a járvány után a jegybankok. Miklós Csaba: soha nem látott likviditást biztosítottak a járvány után a jegybankok.

Az Egyesült Államokban, ahol az Ön által menedzselt alap befektet milyenek a kilátások?

Az USA-ban a kockázatok ellenére a növekedési kilátások továbbra is kedvezőek. A munkaerőpiac ugyanakkor feszített, ami erős béremelkedéssel jár. Illetve a nyersanyagok oldaláról itt is van egy erős inflációs nyomás. A nagy feladat Amerikában (is), hogy a jegybank úgy fogja vissza a likviditást, hogy közben ez ne okozzon túlságosan nagy növekedési áldozatot. A befektetők megosztottak abban a kérdésben, hogy ez miként fog sikerülni, és ez is hozzájárul a tőzsdéken jelenleg is látható megnövekedett volatilitáshoz.

Az árfolyamok erőteljesebb kilengése és a bizonytalanabb makrogazdasági környezet mellett úgy tűnik egyes vállalatoknál is vannak nehézségek. A technológiai szektorban elindult egy érezhető lejtmenet, és a pandémiás időszak nagy nyertesei (például a Netflix) komoly árfolyamveszteséget szenvedett el. Ezek a folyamatok összességében milyen kihívásokat jelentenek? Milyen stratégiát igényelnek az alapkezelőtől?

Sokkal kockázattudatosabbnak kell lenni, és a portfólió kezelése is aktívabb. A járvány időszakának nyertesei a „stay at home” részvények idén gyengébben teljesítenek, a Netflix csalódást keltő első negyedéves jelentése katalizálta a folyamatokat és „felrobbantotta a szektort”. Azt látni kell, hogy ezekbe a részvényekbe nagy növekedés volt beárazva, miután a befektetők kivetítették az akkori növekedést több évre előre, az emberek élete és a gazdaság viszont közben visszaállt valamilyen szinten a korábbi működésre. A túlzott növekedési várakozás így több tech-részvényből is kiárazódhat a következő időszakban. Ez leginkább azokat a vállalatokat érintheti, ahol nagyon magas értékeltségeken forogtak a részvények, miközben a társaságok sok esetben nem is voltak profitábilisak.

Elég sok szó esett a kihívásokról, kockázatokról, milyen területeken várnak növekedést?

Egy ilyen környezetben, amikor kamatemelés kezdődik, esetleg a Fed által tervezett gyorsított kamatemelést látunk, akkor jellemzően az alacsonyabb kockázatú, úgynevezett „value” majd a defenzív szektorok teljesíthetnek jobban, ilyenek a közszolgáltatók (utility), egészségügyi-, a klasszikus értelemben vett telekommunikációs vállalatok. Járványügyi szempontból ahogy a korábbi korlátozásokat folyamatosan leépítik, úgy lesz a szolgáltató szektorban is egyre kedvezőbbek a kilátások. A fentiek mellett a háború miatt az olajszektor, és a nyersanyagokkal foglalkozó (commodity) szektorban érdekelt vállalatok esetében is az várható, hogy felülteljesítők lesznek. Szintén az ukrajnai háborúhoz kapcsolódik, hogy a világ felismerte: gyorsított ütemben kellene leválni a fosszilis energiahordozókról. A függőség csökkentése, megszüntetése pedig újabb lökést adhat a zöldenergia szektornak, bár itt is problémát jelent, hogy számos vállalat túlárazott. Azt látjuk, hogy egy nagyobb korrekció kedvező lehetőséget adhat arra, hogy minőségi részvényeket vásároljanak a befektetők.

Az elmúlt évek egyik fontos trendje volt a fenntarthatóság és az etikus befektetés. Az ESG (Environment, Social, Governance) szellemével ugyanakkor szöges ellentétben áll a háború által fókuszba került fosszilis energiahordozókkal (olaj, gáz, szén) foglalkozó társaságok, ahogy a katonai, védelmi eszközöket gyártó vállalatok is „tiltólistások”. Félretehetik emiatt a befektetők az ESG szemléletet?

Azt gondolom, hogy míg az ESG egy hosszútávú előremutató trend, addig az olajszektor reneszánsza csak rövid távú. Ebben a helyzetben az olajvállalatoknál a geopolitikai feszültségek mellett azért is látunk látványos növekedést, mert a piac ezt a szektort már kicsit elfelejtette, és a vállalatok nagyon alulértékeltek voltak. Közép és hosszútávú kitekintésben a zöld energia fejlesztése lesz a középpontban, így az ESG továbbra is fókuszban marad. Ami a védelmi iparágat illeti, ott a háború markáns változásokat generál, az a status quo felbomlott, ami korábban volt. Az országok ismét erősíteni kívánják a védelmi képességeiket, többet fordítanak fegyverfejlesztésekre és -beszerzésekre. Számos kormány jelezte, hogy jelentősen növelni kívánja a költségvetésében a védelmi kiadásokat, így itt az olajiparral ellentétben hosszabb bővülés elé nézünk.

Miklós Csaba: a részvénypiacok esése akár jó beszállási lehetőséget is adhatMiklós Csaba: a részvénypiacok esése akár jó beszállási lehetőséget is adhat

Az elmúlt évtizedben a magas részvénykitettség a kisbefektetők számára nyerő stratégiának bizonyult. A bizonytalanság növekedésével most mi lehet a követendő stratégia?

Az látszik, hogy a volatilitás, az árfolyamok hullámzása felerősödött. Így most újra érvényes az a korábban elcsépeltnek tűnt tanács, hogy a kisbefektetők a kockázatvállalási hajlandóságuknak és a képességüknek megfelelő portfóliót válasszanak. Fontos figyelembe venni, hogy a részvénypiaci befektetés több, 5-8 éves elköteleződést jelenthet, ennyi idő alatt a magasabb kockázatvállalás általában megtérül a hozamokban. Egy másik aranyszabályt is újra elő kell venni: diverzifikálni kell a befektetéseket, és ezalatt azt is értem, hogy ne egy instrumentumban, ne csak kockázatos befektetésben gondolkozzanak. Az is eredményes lehet, ha úgy porlasztja egy kisbefektető a kockázatokat, hogy meghatározott időközönként, például havonta egy adott összeget fektet be.

Térjünk át a Budapest USA Részvény Alapra, amelynek Ön az alapkezelője, és amely idén megkapta a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját. Miért volt az alap teljesítménye kiemelkedő, amelynek köszönhetően ezt az elismerést megkapta?

Ahogy említettem korábban egyrészt támogató volt a környezet, hiszen az amerikai részvénypiac az egyik legerőteljesebb növekedést érte el 2021-ben. A teljesítményhez hozzájárult, hogy teljes kitettséggel kezeltük az alapot, ráadásul számos egyedi sikeres részvényügyletet is bonyolítottunk, ami tovább javította a hozamot. A jelentős emelkedés ellenére tavaly is voltak komolyabb korrekciók a piacon, és relatív jól sikerült ezek időzítése is.

Az idei kilátások kapcsán hangsúlyozta, hogy felerősödött a bizonytalanság. Mennyire értékelődik fel az alapkezelő vállalkozás, illetve az alapot irányító szakember személye?

Természetesen ez egy fontos kérdés, volatilis piacon, bizonytalan környezetben a szakmaiság, a múltbeli tapasztalatok, az alapkezelőnél lévő csapat, mind hatással lehet az alap teljesítményére. A múltbeli teljesítmény, egy-egy szakmai elismerés mind egyfajta garanciát jelent arra, hogy a mostani kockázatokat egy alap megfelelően kezelje. Több alapunk esetébe is jól indult az év köszönhetően annak, hogy együttes csapatmunka révén jól láttuk a közeledő trendeket, és megfelelően reagáltunk ezekre.

Miért érdemes egy kisbefektetőnek ebbe az alapba beszállni?

Az elmúlt hónapokban lezajlott egy historikusan sem kicsi korrekció, amelyet követően - egy tudatos kisbefektetői magatartást feltételezve – elérhetővé váltak jól árazott instrumentumok. Az ajánlott 5-8-10 éves időtávon a mostani lehetőségek mellett úgy vélem mindenképpen megéri részvényeket is tartani a portfóliónkban. Ha túllépünk az idei évet jellemző, korábban részletezett bizonytalanságokon, akkor a részvénybefektetés perspektivikus lehet. Most ugyan általában borúsan látja a többség a világot, és hajlamosak akár a profik is ilyen időszakban elbizonytalanodni. Jelenleg (az interjú időpontjában – szerk.) nagyon sok olyan kockázat koncentrálódott (háború, kínai covid lezárások, gazdasági bizonytalanságok, a Fed agresszív szigorító retorikája), ugyanakkor, ha ezekben valami fellazulás, előrelépés történik, akkor az komoly impulzust adhat a piacoknak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG