<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.

A K&H-csoportban rendelkezésre álló rengeteg adatot és információt úgy használjuk ki, hogy az ügyfelek érezzék, a szolgáltatás vagy termék, amit kapnak, megfelel az igényeiknek. Sőt kifejezetten nekik szól – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője abból az alkalomból, hogy a csoport mesterségesintelligencia-alapú (MI) befektetési alapot is kínál Optimum Fund Enhanced Intelligence néven a hazai privátbanki ügyfeleinek.

A mai világban a legfontosabb szó manapság az, hogy én, vagy hogy nekem”, nekem mi a fontos.  Az ügyfeleinknél is azt látjuk, hogy elvárják, az ő igényeikhez, az ő helyzetükhöz pontosan hozzáigazított szolgáltatásokkal jelenjünk meg. A mesterséges intelligenciára épülő alap is egy lépés ebbe az irányba.

Ott használják a mesterséges intelligenciát, ahol az a legjobb. Ahol jobb, mint mi – hangzott el. Ahol azonban kreativitásra, intuícióra, együttműködésre, bizalomra van szükség, ott továbbra is az emberek állnak nyerésre. Így az MI és az emberi intelligencia kombinációja adja ki az ideális módszert, ami a legtöbb értéket teremti az ügyfeleknek, erre törekszünk – mondta a szakember.

Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)

A háttérben csendesen ketyegő gépek

Az emberi tényező, az emberi kontroll azonban mindig ott van mögötte. Így akik használják a K&H szolgáltatásait, nem is feltétlenül veszik észre, hogy mögötte éppen milyen intelligencia működik. Például ha ma bárki a K&H azonnali számlanyitási applikációját használja, ott többek között szelfivel, arcképpel azonosítják az ügyfelet. Már ez sem lehetséges az MI nélkül, de az ügyfélnek ezt nem feltétlenül kell éreznie, tudnia.

Németh BalázsNémeth Balázs

A Google és a bőrrák

Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management Magyarországi Fióktelepének vezetője az MI-re példaként a Google alkalmazását hozta fel, amely képes a bőrrák felismerésére. A program napi szinten több ezer fotót meg tud vizsgálni különböző anyajegyekről és bőrelváltozásokról, amire egy ember sem képes.

De a végső döntést az előszűrés után mégis az ember hozza meg, ő fogja felírni a kezelést, a gyógyszereket. A mesterséges intelligencia csak a diagnózis felállítását segíti.

Az alap öntanuló algoritmusa

Az alaphoz kapcsolt MI képes nagy mennyiségű adatokat elemezni, gazdasági adatokat, vagy akár a médiában megjelenő híreket. Ezekből tud levonni következtetéseket, előrejelzéseket hoz létre.

Ha ennyi mindent tudunk folyamatosan monitorozni, akkor ez jelentős előnyöket hoz nekünk a befektetési alapok kezelésében. Az Optimum alapnál mi ezeket az előnyöket használjuk ki, fordítjuk az ügyfeleink javára mondta.

Az alap algoritmusa képes arra, hogy öntanuló módon, a korábbi tapasztalatai alapján finomhangolja saját magát, finomítsa az előrejelzéseit. Ezt 2017 óta folyamatosan tesztelik és fejlesztik a szakemberek.

Oraveczné Németh IldikóOraveczné Németh Ildikó

A lényeg a tanuláson van

Az emberi rész sincs kizárva, a kereteket továbbra is a portfóliómenedzserek biztosítják. Az alapot szeptember 15-től kínálják a privátbanki ügyfelek részére.

Eddig is volt tapasztalatunk abban, hogy lehet matematikai modellekkel, algoritmusokkal segíteni egy alap működését, de mostanáig ezek az algoritmusok nem voltak öntanulók. Statikusak voltak, meg volt határozva, hogyan fog az alap reagálni, ha bekövetkezik egy-egy esemény mondta Oraveczné Németh Ildikó.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)

Belga alap, euróban

Az új algoritmus sokkal több adatot vesz figyelembe, és saját maga állítja elő az előrejelzéseit, amelyek alapján allokálni fogja a befektetéseket. (Egy úgynevezett Adam Team segítségével.) Használja például a következő adatokat:

  • Inflációs előrejelzések
  • Nyereségadatok
  • Munkanélküliségi adatok
  • Más nyilvános adatok amiket különböző szolgáltatók (Bloomberg, Reuters) biztosítanak
  • Big Data elemzés
  • A médiákban megjelenő hírek, események
  • Hangulatindex

Végigfuttat naponta száz modellt, amire az emberi agy nem képes. Az alap egyébként a dinamikus vegyes kategóriába tartozik, átlagosan 45 százalék kötvényekbe, 55 százalék pedig részvényekbe kerül. Belgiumban jegyezték be euróban, ahol az alap 2020 november 30-án indult útjára, és szeptember közepéig 9,5 százalékos volt a hozama.

A versenytársakhoz képest egy picit az átlag felett teljesített hangzott el.

Az alap teljesítménye (K&H)Az alap teljesítménye (K&H)

100 helyett 30 milliós privátbanki határ

A K&H privátbanki üzletága idén ünnepli húsz éves fennállását. Néhány hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a privátbanki szolgáltatást, és a 30 és százmillió forint közötti összeget nálunk tartó ügyfelek számára is elérhetővé tettük – mondta el Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője.

Ábrahám AndrásÁbrahám András

Ez a csoport ugyanis pénzügyi szokásait és viselkedését tekintve nagyban hasonlít a legalább száz millió forintot tartó kiemelt privátbanki ügyfelekhez. Igénylik a magasabb szakértelmet, a testre szabottabb megoldásokat. Ezt meg is kapják, 40 új privátbankár kollegát vettünk fel – hangzott el.

Az üzletágban ma a csoport 760 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezel, több mint 11 ezer ügyfél számára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10595 10580 10840 -2,71% 0 0 5 428 016 065 Ft 2022-12-02 17:09:26
MOL 2844 2780 2844 +0,28% 0 0 1 379 424 204 Ft 2022-12-02 17:05:37
MTELEKOM 325 325 335 -2,26% 0 0 116 194 508 Ft 2022-12-02 17:05:00
RICHTER 8450 8385 8485 -0,59% 0 0 2 084 981 675 Ft 2022-12-02 17:13:45
OPUS 125 120 127 -0,48% 0 0 60 377 969 Ft 2022-12-02 17:08:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG