5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.

A K&H-csoportban rendelkezésre álló rengeteg adatot és információt úgy használjuk ki, hogy az ügyfelek érezzék, a szolgáltatás vagy termék, amit kapnak, megfelel az igényeiknek. Sőt kifejezetten nekik szól – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője abból az alkalomból, hogy a csoport mesterségesintelligencia-alapú (MI) befektetési alapot is kínál Optimum Fund Enhanced Intelligence néven a hazai privátbanki ügyfeleinek.

A mai világban a legfontosabb szó manapság az, hogy én, vagy hogy nekem”, nekem mi a fontos.  Az ügyfeleinknél is azt látjuk, hogy elvárják, az ő igényeikhez, az ő helyzetükhöz pontosan hozzáigazított szolgáltatásokkal jelenjünk meg. A mesterséges intelligenciára épülő alap is egy lépés ebbe az irányba.

Ott használják a mesterséges intelligenciát, ahol az a legjobb. Ahol jobb, mint mi – hangzott el. Ahol azonban kreativitásra, intuícióra, együttműködésre, bizalomra van szükség, ott továbbra is az emberek állnak nyerésre. Így az MI és az emberi intelligencia kombinációja adja ki az ideális módszert, ami a legtöbb értéket teremti az ügyfeleknek, erre törekszünk – mondta a szakember.

Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)
Mi az a KBC Enhanced Intelligence? (K&H)

A háttérben csendesen ketyegő gépek

Az emberi tényező, az emberi kontroll azonban mindig ott van mögötte. Így akik használják a K&H szolgáltatásait, nem is feltétlenül veszik észre, hogy mögötte éppen milyen intelligencia működik. Például ha ma bárki a K&H azonnali számlanyitási applikációját használja, ott többek között szelfivel, arcképpel azonosítják az ügyfelet. Már ez sem lehetséges az MI nélkül, de az ügyfélnek ezt nem feltétlenül kell éreznie, tudnia.

Németh Balázs
Németh Balázs

A Google és a bőrrák

Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management Magyarországi Fióktelepének vezetője az MI-re példaként a Google alkalmazását hozta fel, amely képes a bőrrák felismerésére. A program napi szinten több ezer fotót meg tud vizsgálni különböző anyajegyekről és bőrelváltozásokról, amire egy ember sem képes.

De a végső döntést az előszűrés után mégis az ember hozza meg, ő fogja felírni a kezelést, a gyógyszereket. A mesterséges intelligencia csak a diagnózis felállítását segíti.

Az alap öntanuló algoritmusa

Az alaphoz kapcsolt MI képes nagy mennyiségű adatokat elemezni, gazdasági adatokat, vagy akár a médiában megjelenő híreket. Ezekből tud levonni következtetéseket, előrejelzéseket hoz létre.

Ha ennyi mindent tudunk folyamatosan monitorozni, akkor ez jelentős előnyöket hoz nekünk a befektetési alapok kezelésében. Az Optimum alapnál mi ezeket az előnyöket használjuk ki, fordítjuk az ügyfeleink javára mondta.

Az alap algoritmusa képes arra, hogy öntanuló módon, a korábbi tapasztalatai alapján finomhangolja saját magát, finomítsa az előrejelzéseit. Ezt 2017 óta folyamatosan tesztelik és fejlesztik a szakemberek.

Oraveczné Németh Ildikó
Oraveczné Németh Ildikó

A lényeg a tanuláson van

Az emberi rész sincs kizárva, a kereteket továbbra is a portfóliómenedzserek biztosítják. Az alapot szeptember 15-től kínálják a privátbanki ügyfelek részére.

Eddig is volt tapasztalatunk abban, hogy lehet matematikai modellekkel, algoritmusokkal segíteni egy alap működését, de mostanáig ezek az algoritmusok nem voltak öntanulók. Statikusak voltak, meg volt határozva, hogyan fog az alap reagálni, ha bekövetkezik egy-egy esemény mondta Oraveczné Németh Ildikó.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)
Hogyan működik a mesterséges intelligencia alap? (K&H)

Belga alap, euróban

Az új algoritmus sokkal több adatot vesz figyelembe, és saját maga állítja elő az előrejelzéseit, amelyek alapján allokálni fogja a befektetéseket. (Egy úgynevezett Adam Team segítségével.) Használja például a következő adatokat:

  • Inflációs előrejelzések
  • Nyereségadatok
  • Munkanélküliségi adatok
  • Más nyilvános adatok amiket különböző szolgáltatók (Bloomberg, Reuters) biztosítanak
  • Big Data elemzés
  • A médiákban megjelenő hírek, események
  • Hangulatindex

Végigfuttat naponta száz modellt, amire az emberi agy nem képes. Az alap egyébként a dinamikus vegyes kategóriába tartozik, átlagosan 45 százalék kötvényekbe, 55 százalék pedig részvényekbe kerül. Belgiumban jegyezték be euróban, ahol az alap 2020 november 30-án indult útjára, és szeptember közepéig 9,5 százalékos volt a hozama.

A versenytársakhoz képest egy picit az átlag felett teljesített hangzott el.

Az alap teljesítménye (K&H)
Az alap teljesítménye (K&H)

100 helyett 30 milliós privátbanki határ

A K&H privátbanki üzletága idén ünnepli húsz éves fennállását. Néhány hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a privátbanki szolgáltatást, és a 30 és százmillió forint közötti összeget nálunk tartó ügyfelek számára is elérhetővé tettük – mondta el Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője.

Ábrahám András
Ábrahám András

Ez a csoport ugyanis pénzügyi szokásait és viselkedését tekintve nagyban hasonlít a legalább száz millió forintot tartó kiemelt privátbanki ügyfelekhez. Igénylik a magasabb szakértelmet, a testre szabottabb megoldásokat. Ezt meg is kapják, 40 új privátbankár kollegát vettünk fel – hangzott el.

Az üzletágban ma a csoport 760 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezel, több mint 11 ezer ügyfél számára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17555 17510 17750 -0,06% 17550 17555 3 288 483 580 HUF 2024-06-13 15:47:42
MOL 2850 2844 2882 -0,56% 2850 2852 340 254 718 HUF 2024-06-13 15:46:36
MTELEKOM 1044 1044 1058 -0,95% 1044 1048 307 495 412 HUF 2024-06-13 15:47:16
RICHTER 9295 9245 9340 +0,60% 9295 9300 606 801 360 HUF 2024-06-13 15:47:50
OPUS 428 420 432 +2,03% 428 429 335 919 517 HUF 2024-06-13 15:46:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG