<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Hamarosan megkapják értesítőiket az autósok a biztosítóktól, amiben a baleset adó nem, de érvényes bónuszfokozatnak szerepelnie kell. Az ár mellett egyre fontosabb a bizalom is: ebben az Allianz és az Aegon igen jól áll, míg az újrakötések negyedét bezsebelő Uniqa kevésbé

A mai napig kellett postára adnia a biztosítóknak a január 1-jén váltó autósok számára az értesítőt - ez nagyjából 3,3 millió embert érint. Korábban gyakran előfordult, hogy az értesítő késve vagy egyáltalán nem érkezett meg, az új szabályozás szerint azonban az évfordulót megelőző 50. napig a biztosítóknak küldeniük kell a levelet.

El ne feledkezzen a baleseti adóról!

A személyautókra nem vonatkozik a plafon
30 ezer forintban maximalizálná az a  törvényjavaslat a baleseti adót, melyet a Költségvetési Bizottság benyújtott be a Parlamentnek. A felső korlát 64 ezer teherautót, vontatót és buszt érint, akiknek ezen módosítás nélkül 30-120 ezer forint között nőtt volna kötelező biztosítási díja. Ez a teher számos fuvarozónak okozott volna elviselhetetlen többletterhet, ami könnyen az alapvető élelmiszerek árára is kihathatott volna.

Az adóplafon bevezetése nem érinti a személygépjármű tulajdonosokat, akik átlag 6 ezer forint adót kell majd fizessenek januártól, kötelező biztosítási díjukon felül.

Az értesítés a jövő évi bónuszfokozatot igen, de a januártól fizetendő baleseti adót még nem fogja tartalmazni, ezért az adó várható 30 százalékos díjnövelő hatására külön oda kell figyelniük a gépjármű tulajdonosoknak. A Biztositas.hu számításai szerint nagyjából 6000 forintot fizet majd az átlag autós adó címén - figyelem, a különböző alkuszportálokon kalkulált díjak sem tartalmazzák az adót (úgy néz ki, azt véglegesen majd csak november végén vagy decemberben fogadhatja el a Parlament). 

Évközi váltók: most is léphetnek, de nem biztos, hogy jó ötlet

Van további 800 ezer autós, aki nem kap most levelet, hiszen a váltás határideje náluk január elseje utánra esik. Tévedés, hogy ők nem válthatnak most, ez a lehetőség számukra is nyitva áll. Sőt, így akár jobban járhatnak mint azok, akiknek még mindig az év első napja az évfordulójuk. A biztosítók év közben ugyanis rendre magasabb díjakat határoznak meg, mint a kampányban, amikor az árverseny sokkal jobban érvényesül.

Az alkuszok nagy része ugyanakkor ennek ellenére sem ajánlja az évközi váltóknak, hogy most lépjenek - hiszen egy év alatt annyi életkörülmény változhat meg, hogy akár jelentősebb kedvezménytől is eleshetnek így.
Fontos megemlíteni, hogy az évközi váltók saját határidejükre sem igen figyelnek, vagyis, amikor épp aktuális lenne számukra, hogy megnézzék, érdemes-e váltani, kampány híján inkább automatikusan hosszabbítanak, pedig kedvezményeket így is elérhetnének.

Ettől függetlenül sokan lehetnek, akik így is az ár miatt döntenek majd a váltás mellett, egyszerűen a gazdasági kilátások romlása és a megszorítások miatt. Óvatos becslések 700 ezer váltóról szólnak, de a baleseti adó réme akár 1 millió fölé is hajthatja a váltók számát. A kampány előtti reálisnak tartott 5-7%-os csökkenés ugyanis valójában 25-30%-os, vagyis sokan megspórolhatják akár a balaseti adót is.

Kezd felértékelődni a bizalmi tőke

A Netrisk szerint is egyértelműen az ár dominál a mostani kampányban. A piacvezető hazai online alkusz ügyfeleinek 70% vált rendre évenként kötelezőt. De úgy tűnik, a biztosítók neve is kezd fontos szempont lenni: annál kötünk kgfb-t, akiben megbízunk.

Az autósok választásából évről évre jól lemérhető, mennyire tartanak vonzónak egy biztosítót az autósok, a népszerű társaságokra ugyanis jóval nagyobb arányban esik a választás, mint ahányszor első helyen végeznek a díjversenyben. Idén a Netrisk.hu-n az ügyfelek 60 százaléka választja a legolcsóbb ajánlatot, tízből négy autós tehát az ár mellett a biztosítót is értékeli.

A listavezető Allianzot például ötször annyian választják, mint ahányszor első helyen áll a díj alapján, de a Netrisk.hu kimutatása szerint a márkák versenyében jól teljesít idén az Aegon is. A cégnév itt három és félszer annyi új biztosítást hoz, mint amennyi csupán a díjszint alapján indokolt lenne. A lista harmadik helyezettje a K&H Biztosító, a legjobb árajánlathoz mérten dupla annyi szerződéssel.

Az autósok emellett a Posta Biztosítót és a Groupama Garanciát is díjazzák, bár jóval kisebb különbséggel, míg a KÖBE, a Wabard, valamint az Astra Biztosító alulteljesít a kisebb fogyasztói bizalom nyomán.

Az Uniqa az árral tarol

Jól látható a Netrisk.hu statisztikáiból az is, hogy a kevésbé ismert biztosítótársaságok általában alulteljesítenek az általuk kínált árakhoz mérten. Így az Uniqa multinacionális háttere ellenére kevesebb biztosítást köt, mint ahányszor a legjobb árat adja. Igaz, ez is bőven elég ahhoz, hogy a társaság az átszerződők negyedét elvigye az idei kampányban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos