<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A közúti balesetek fő okai 2012-ben is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség meg nem adása, valamint a kanyarodás szabályainak megszegése voltak.

Százezres nagyságrendű az átlagos költség, amit a gépjármű-tulajdonosoknak ilyen esetekben a károkozó gépjármű üzembentartójának biztosítója megtérít. A magyarok többsége a kárrendezésben nem gyakorlott, háromnegyedüknél az erre fordított átlagidő meghaladja a 10 napot, de ebbe az időbe a rendezéshez szükséges dokumentumok beszerzési ideje is beleszámít – derült ki a PBA Biztosítási Alkusz felmérésből. A hosszadalmas ügyintézés elkerülhető egy kis odafigyeléssel, amellyel a biztosító munkáját is segíthetjük és a kárrendezési napok száma is csökkenthető.

150 ezer alatt nem ússza meg az átlag

A magyar gépjárművezetők többsége attól tart leginkább, hogy közlekedési balesetben kárt szenved, mivel ilyenkor a balesetet okozónak csupán az adatait kell átadnia, igazolnia a biztosítottságát és kitölteni a kárbejelentőt, minden egyéb, hosszadalmas ügyintézés a károsultra hárul.  Egy tavaly év végén készített felmérés szerint a károsultak közel harmada a saját bőrén tapasztalta már, mennyire megterheli a családi költségvetést a balesetben megsérült járművük helyreállítási költsége. Ennyien mondták ugyanis, hogy volt már részük közúti balesetben, amikor pedig konkrétan a kifizetett összegekről kérdezték őket, a többség rendre 150 és 250 ezer közötti tételeket említett, amelyet a károkozó biztosítója később megtérített, kivéve a saját hibás baleseteket, amelyeknél a felelősség őket terheli.  Ezek a számok továbbra is azt igazolják, hogy a legkisebb veszteséget még mindig azoknak kellett elkönyvelniük, akik rendelkeztek casco-biztosítással, az önrész kifizetése ugyanis jóval kisebb terhet jelentett, mint a tényleges kár fedezése.

Őrizzük meg a nyugalmunkat, ha bekövetkezett a baj

Vass Gábor

„A felmérésünkből az derült kiderül, hogy az elmúlt öt évben közúti balesetben érintett autósok 20 százalékának gondot okoz a kárrendezéssel járó adminisztráció. Pedig egyszerű praktikákkal, illetve kis elővigyázatossággal a nehézségek elháríthatók.” – mondta dr. Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

•    A kárrendezés alapvető követelménye a felelősség megállapítása. Lényeges, hogy a baleset helyszínén azonnal írásos nyilatkozatunk legyen a felelősség elismeréséről, valamint megfelelően kitöltött kárbejelentőt kapjunk.
•    Mind több biztosító kínálja a telefonos, internetes bejelentés lehetőségét, ám fontos megjegyezni, hogy ez az előbb említett dokumentumokat ezzel nem pótolhatjuk. Ha rendelkezünk kamerás vagy úgynevezett okos telefonnal, azt inkább használjuk arra, hogy a helyszínen fényképeket készítsünk.
•    A káreseményt két napon belül jelezni kell a biztosítónak. Egyfelől ezzel meggyorsítjuk az eljárást, és hamarabb juthatunk a javításhoz szükséges pénzhez, másrészt forgalombiztonsági okokból sem célszerű törött gépjárművel közlekedni.
•    Ha alkuszon keresztül kötjük meg biztosításukat, akkor ahhoz tanácsért és segítségért bármikor díjmentesen fordulhatunk. Ezzel rengeteg idő megspórolható, mivel az ügyintézés napokig, hetekig, nemzetközi károknál esetenként akár hónapokig is  elhúzódhat.

Ezek a szükséges dokumentumok
•    "kék-sárga" baleseti bejelentő, ha rendőri intézkedés történt, az erről szóló igazolás, vagy határozat
•    kitöltött kárbejelentő lap
•    a gépjármű forgalmi engedélye
•    a gépjárművet vezető személy jogosítványa (kivéve, ha parkolt)
•    a gépjármű törzskönyve (amennyiben rendelkezésre áll)
•    jogi személyek esetén ÁFA-nyilatkozat, aláírási címpéldány a kárügyben eljáró személytől

Tanácsok külföldön bekövetkezett baleset esetére

•    Fontos, hogy legyen a kocsiban baleseti bejelentő. Az internetről letölthető az adott országban használatos formanyomtatvány, ezek formátuma hasonló, mint a magyaré.
•    Célszerű, hogy legyen nálunk biztosítottság igazolására szolgáló zöldkártya, amely az Európai Unión belül már nem kötelező, de sok esetben ajánlott. A dokumentumot a MABISZ honlapjáról lehet letölteni.
•    Rendőrségi intézkedést lehet kérni, ha a jogalap nem tisztázott vagy a részes fél nem ismeri el a felelősséget, mert a későbbiekben a nemzetközi kárrendezésben illetékes biztosító munkáját megkönnyíti az adatrögzítésre való hivatkozás.
•    Casco biztosítás esetén kérhetünk előzetes kárrendezést, azt követően indítja el a biztosító a behajtást, tehermentesítve ezzel a szerződésünket. Ebben az esetben csak az önrészt kell megelőlegezni, de az is megtérül a többi járulékos igényünkkel együtt. Amennyiben nincs casco biztosításunk, érdemes erre az időre határozott idejű casco biztosítást kötni.
•    Ha a szállodában más parkolja le a gépkocsit a tulajdonos helyett és azt sérülés éri, akkor azonnal készíttessünk cégszerűen aláírt jegyzőkönyvet, amely rögzíti a biztosítótársaság nevét, ahol ilyen balesetekre a hotel biztosítva van. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik a szálloda, kérni kell tőlük kötelezettség vállalásra vonatkozó nyilatkozatot arról, hogy a javítási költséget ők állják.Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG