<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Változik a világ. A tolvajok már nemcsak a fiatal vagy új autókat lopják, sőt. Ezzel összefügghet az is, hogy évek óta öregszik az autók átlagos életkora. Bár a lopástól és a töréstől tartanak az autósok, egyre kevesebben kötnek teljes körű cascót.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint zsugorodott az első félévben a hazai casco-piac. Több mint négy százalékkal, az egy évvel korábbi 831 ezerről 796 ezerre csökkent a szerződések száma, miközben a díjbevétel 12 százalékkal lett alacsonyabb.

A Genertel előrejelzése szerint a tendencia a következő időszakban sem fordul meg, bár a visszaesést lassíthatja az a tény, hogy a casco szerepét egyes részterületeken sikeresen veszik át az egyre nagyobb számban megjelenő kiegészítő termékek. Az okokat és a lehetőségeket ismerteti az alábbi rövid összegzés.

Sokallják a díjat

A Genertel egy közelmúltban végzett felméréséből az derült ki, hogy a casco-szerződéssel nem rendelkező autósok többsége (54 százalék) a pénztárcájához képest túl magasnak ítéli a casco-díjakat. Az éves online casco-átlagdíjak jelenleg 65 ezer forint körül alakulnak, ami jelentősen elmarad a néhány évvel ezelőtti 90-100 ezer forintos szinttől, ám az autósok egyéb, növekvő terhei valóban továbbra is akadályai lehetnek e biztosítás további térnyerésének.

A hazai gépjárműpark átlagéletkora az idei év végére már valószínűleg meghaladja a 13 évet, így válik érthetővé, hogy a válaszadók 37 százaléka az autó magas korát jelöli meg a casco-kötés legnagyobb akadályaként. Azonban az idősebb autók ugyanúgy elszenvedői a töréskároknak.

Ráadásul az ellopott autók átlagéletkora is rohamosan nő: a Genertelhez beérkező lopáskár-bejelentésekben szereplő autók átlagéletkora 2012-ben már meghaladta az 5,4 évet, szemben a két évvel korábbi 3,9 évvel. Emiatt sem lehet véletlen, hogy Genertel által megkérdezett autótulajdonosok fiatalabb és idősebb járművek esetében is ettől a két káreseménytől tartanak leginkább: a töréskár 10-es skálán 6,3 ponttal, míg a töréskár 3,8 ponttal vezeti a leginkább rettegett eseménytípusok listáját.

Egyre népszerűbbek a részbiztosítások

Azok a 6-8 évnél idősebb járművek alkotják ma már a hazai járműpark többségét, amelyekre csak elvétve kötnek cascót a tulajdonosaik. Ezt felismerve az elmúlt néhány évben számtalan olyan részbiztosítást dolgoztak ki a hazai biztosítók, amelyek – bár a casco teljes körű védelmét nem nyújtják – a legfontosabb részkárokra hatékony fedezetet kínálnak – meglepően olcsón - írja a Genertel.

„A töréskárokat néhány százezer forintig önrész nélkül fedező minicasco-szolgáltatások bónuszfokozattól függően már évi 5-15 ezer forint körüli forintért megköthetők, miközben az autó értékétől függően már akár évi 2-4 ezer forintért is lehet lopáscascót találni a hazai piacon. mutatja be a mára jelentősen kibővülő lehetőségeket Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ez azt jelenti, hogy a legfontosabb kockázatok már havi ezer forint alatti összeg megfizetésével is fedezhetők az autó életkorától függetlenül. Egyelőre csak az ilyen jellegű szolgáltatások várható piaci felfutásától remélhető, hogy lefékeződik a casco-piac folyamatos zsugorodása.”

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG