<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Még totálkár esetén sem fizet a casco, ha lejárt a kocsi forgalmija, vagy ha „területi hatályon kívüli” országban történik baleset. Nincs kártérítés arra sem ha rágcsálók rongálják meg a járművet, vagy ha télen a nyári ablakmosó szétfagy a vezetékben. Egy biztosítási alkusz csokorba szedte azokat a leggyakrabban figyelmetlenségből adódó okokat, amelyek miatt a kockázatviselők megtagadják a casco kártérítést.

Annak ellenére, hogy a biztosítók alap szándéka szerint lehetőleg minden casco-szerződésre fizetnek, egy sor olyan eset van, amire egyetlen fillér kártérítés sem jár – figyelmeztet Németh Péter, a 25 biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője. Az alkusz a cascós kártérítések áttekintése kapcsán összeszedte a leggyakoribb ilyen, többnyire figyelmetlenségből adódó eseteket.

A gondatlanság gondot okoz

A gondatlanság miatt bekövetkezett megrongálódásra akkor sem jár kártérítés, ha tetemes a helyreállítási költség. Vagyis, ha télen szétfagy a nyári folyadék az ablakmosóban, esetleg rágcsáló költözik a hosszabb időre leállított járműbe és szétrágja a vezetéket, vagy sártengerbe hajtva „széttúráztatja” a vezető a motort.

Melyik országra is vonatkozik a casconk?

Kizárja magát a cascós kártérítésből például az, akinek „területi hatályon kívüli” országban keletkezik kár a kocsijában, vagy ha demonstráció, tüntetés, netán polgárháborús övezetben törik össze a járművét – figyelmeztet a szakértő.

A rakománnyal vigyázzunk!

Hasonlóan költséges ostobaság és önhibás tételnek minősül, ha a csomagtartóra rosszul rögzített rakomány letépi a tetőt, vagy el sem jut odáig a súlyos csomag, mert már a felpakoláskor rázuhan a kocsira és összetöri. Akkor sem jobb a helyzet, ha túlbecsülve a saját autó erejét valaki egy aránytalanul nehezebb járművet vontat, s leszakítja a kocsija hátulját.

Ne hagyjuk a kocsiban kulcsot


Nem jár kártérítés akkor sem, ha a tulajdonos gyakorlatilag felkínálja a kocsit arra, hogy feltörjék, mert nyitva hagyta, esetleg benne hagyta a törzskönyvet, a kulcsot, vagy a forgalmit. De a lejárt forgalmira sincs mentség, pontosabban kártérítés, mert a casco egyik fontos alap feltétele az érvényes okmány. De casco-kártérítés szempontjából kifejezetten rossz pozíció, ha valaki jogosítvány nélkül, esetleg ittasan, vagy bedrogozva töri össze a kocsit. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha rendőrök elől menekülve vagy esetleg illegális gyorsulási versenyen esik kár az autóban

A házi tuning is kizáró ok lehet


Olyan is van – igaz, ritkán -, hogy minden klappol ahhoz , hogy egy adott kárt kifizessen a biztosító, ám az utolsó pillanatban kiderül: házi barkácsolással megnövelték a motor teljesítményét,  és ezt „elfelejtették” bejelenteni a hatóságoknak – sorolja a kizáró okokat Németh Péter.

Nem mindegy, hogy ki vezet

A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy akkor sem fizet a biztosító, ha valaki egy hirtelen fékezéskor fejjel töri ki a szélvédőt, mert nem volt bekötve. És azt sem árt tudni, hogy csak korlátozott kártérítés várható akkor, ha a jármű tulajdonosa azt vállalta, hogy 40 év felettiek vezetik a kocsit, de közben a 16 éves gyerek törte össze.

A szakértő azonban leszögezte: a károk nagy többsége nem ezekből a kirívóan szélsőséges, hanem a normál üzemmóddal járó, hétköznapi esetekből adódik, a biztosítók pedig egyre több szolgáltatást építenek be a casco díjakba. Ennek köszönhetően jelenleg ez a biztosítás nyújtja a legátfogóbb védelmet az autókra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG