1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Olyan stadiont építünk 70-90 milliárdból, amilyet még senki. A tetején futópálya lesz, a kilátás gyönyörű.
Sajtótájékoztató a Puskásban: Vígh László és Giró-Szász András



"Ez a pénz sokszorosan megtérül"


A kormány a sportra, mint "stratégiai ágazatra" tekint, mondta el mai, Puskás Ferenc Stadionban tartott sajtótájékoztatóján Giró-Szász András, kormányszóvivő. A kormány ugyanis az évtized végéig tartó létesítményfejlesztési programot indít, így létrejön a Nemzeti Olimpiai Központ. 110-130 milliárdos költséggel nagyjából 14 létesítményt újítanak fel vagy építenek a mostani Puskás Ferenc Stadionban és környékén. Giró-Szász András szerint a sportba fektetett pénz sokszorosan megtérül, mert a sport társadalmi integrációnak és az egészségmegőrzésnek is fontos eszköze.

Stadion a stadionban

A projekt legnagyobb szabású része a "stadion a stadionban" elképzelés megvalósítása, ezek alapján egy új, 65 ezer férőhelyes futball-arénát húznak fel a mostani stadionban. A jelenlegi lelátóktól 30 méterre, a mostani futópályán épülnek majd fel az új stadion meredek, négy méter magas tribünjei. A Puskás-stadionba épített új aréna a "foci szentélye" lesz, a válogatott is itt játssza majd mérkőzéseit, de a cél az, hogy nemzetközi eseményeket, például rangos kupadöntőket is rendezhessenek itt.

Ez nemcsak labdarúgás szentélye lesz, hanem számtalan más sportág fellegvára is - mondta a leendő olimpiai centrumról a kormányszóvivő. A stadion körül ugyanis sok létesítményt újítanak majd fel, sokat műemlékvédelmi szempontoknak megfelelően, de épülnek majd új sportközpontok is. Vígh László, a területért felelős kormánybiztos szerint a felújításokban 30 éves elmaradásunk van. A 6 év alatt közel 110-130 milliárd forintból azonban sokat bepótolunk. Nemcsak az olimpiai sportágakat látja majd otthonul a város közepén az új központ, hanem a szabadidő-sportok kedvelőit is.

A stadion ára "reális"

"A stadion 60-80 milliárdos ára reális"

A "stadion a stadionban" elgondolás már korábban megszületett. Vígh erről azt mondta, több koncepció is született, de végül ezt választották, "ilyet még sehol se építettek". A két stadion közti részt is kitöltik majd, ide kerülnek a különböző kiszolgáló egységek és az edzőtermek. A sportolók itt a jövőben majd kétszer akkora területen tudnak edzeni, mint eddig - ígérte Vígh.

A stadion 70-90 milliárd forintba kerülhet, ez egy "reális ár", mondta a nemzetközi példákra hivatkozva Víg. Ez azt jelenti, hogy 3000-4000 eurós lehet egy-egy szék bekerülési ára - a stadionok "árfolyamát" általában ebben szabják meg. A 65 ezres aréna érdekessége, hogy a tetején, kihasználva minden helyet, egy 1 km-es futópálya is lesz majd, ahonnan belátni az egész várost.

Hova kerülnek az atléták?

Ezen kívül megújul és másik helyre kerül a tornacsarnok, a jégkorongozók új helyet kapnak majd itt, de felújítják a vivók csarnokát is. Az olimpiai központban helyet kapnak a vizes sportágak is, ők eddig itt csak maximum száraz edzéseket végezhettek. A műemlékvédelmi szempontokat kiemelten kezelve újítják fel a Millenáris Velodromot is, és megújul a futópálya is. A régi Puskásból a stadion kiszorítja az atlétákat, ők a KSI sporttelepén edzhetnek, amit beforgatnak és fel is újítanak. Víg azt mondta, hogy leginkább multifunkciós csarnokokban gondolkodnak, vagyis hogy minél több fajta sporteseményt meg lehessen rendezni egy-egy helyen (példaként a Tüskecsarnokot említette, ahol majd jégkorong- és kézilabda meccs is rendezhető lesz majd).

A korábbi városépítészeti ötletpályázat egyik nyertes koncepciója. Stadion - a stadion mellett.



Most és jövőre még nincs jelentős költsége a projektnek

A projektben a régi Puskás-stadion hozzáépítése az újhoz újabb 10 milliárdot emészt majd fel, míg a többi létesítmény felhúzása újabb 30-40 milliárddal terhelheti majd meg az államkasszát - de nem most. Legkorábban a 2015-ös büdzsében jelenhetnek meg ezek a költségek, addig marad a pályáztatás, a kivitelezők kiválasztása, a közbeszerzések elindítása. A kiviteli tervek egy éven belül elkészülhetnek, Víg szerint nagyjából 3 év, mire a központi új stadion felépül, ezt 2017 végén már szeretnék átadni. A teljes projekt 6 év alatt készülhet el. Beruházások tehát még nem indulnak, bár Vígh annyit elmondott, hogy az már most látszik, hogy egy parkolót gyorsan ki kellene alakítani, mert az itt most megforduló 1000 autó sem tud hová parkolni, a meccsek alatt a forgalom pedig még nagyobb gond lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG