Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van élet a körúton túl is ma már, ha belvárosi lakást akar vásárolni az ember. Jócskán meg kell fizetni az V. és VI. kerületi lakások árát, de a szakértő szerint mostantól stagnálás jöhet, az újlakások átadásával pedig akár korrekcióra is számíthatunk. Persze nem a családok az elsőszámú érdeklődők a bulinegyed környékén.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Míg az elmúlt két évre a lendületes áremelkedés volt jellemző a belváros ingatlanpiacán, ez mára megtorpant. A szakemberek szerint érezhetően mérséklődött a kereslet. Kismértékben gyengült ugyanis a vevői érdeklődés a belvárosi ingatlanpiacon a használt lakások iránt, ami azzal jár, hogy az árakat tekintve stagnálásba váltottunk - hívja fel a Privátbankár.hu olvasóinak figyelmet Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák V. és VI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az ingatlantulajdonosok egyre inkább kezdik belátni, hogy “nem lehet olyan eszeveszett áron eladni a lakásaikat, ahogy ők azt elképzelik”. Mint mondta, az eladók egyre “rugalmasabban” kezelik az árazás kérdését, és persze kicsit jobban hallgatnak az ingatlanosra az ár meghatározásánál.

Visszakacsint 2008?

Az árak az elmúlt két évben jellemző jelentős mértékű emelkedés után most már a legjobb esetben is csak stagnálnak, de semmiképpen nem emelkednek tovább a belvárosban. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy konkrétan akad most olyan ingatlan is a piacon, melynek hirdetési ára a tavalyi értékesítési árhoz képest közel a duplájára nőtt. Ami viszont a jelenlegi helyzetet tekintve már nem tekinthető reálisnak - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Mint mondta, ezen is látszik, hogy kialakult egy ingatlanpiaci lufi. Azért lufi, mert nincs mögötte semmi, ami indokolná az árak ilyen mértékű emelkedését. Véleménye szerint rengeteg olyan ingatlan van most a piacon, mely hihetetlenül túl van árazva. “Sokszor ugyanazt érzem, mint ami lezajlott 2008-ban” - fogalmazott Schneider Zoltán. Ráadásul a bankok meg is hitelezik azokat az ingatlanokat, melyek egy-két éve még harmadával kevesebbe kerültek.

Belváros, csak befektetőknek

Miközben újra növekszik a hitelezés mértéke, a belvárosban a hitelre történő lakásvásárlás nem igazán jellemző. Itt továbbra is a készpénzes vevők uralják a piacot, akik befektetésre vásárolnak. Egy részük külföldi, de a többség magyar, akik próbálnak olcsón vásárolni és drágán eladni - miután felújították a lakást -, de sokan ráálltak a bérbeadásra is. Az nagyon ritka, amikor megjelenik egy öttagú család a belvárosi irodában, és azt mondják, hogy szeretnének egy szép, tágas lakásba költözni.

Ha nem befektetőről van szó, akkor is sokkal jellemzőbb, hogy családok helyett fiatalok, szinglik vásárolnak maguknak kisméretű ingatlant az V. és VI. kerületekben, illetve a VII. kerület belső részén. Ők persze elsősorban a kisebb, 20 és 40 négyzetméter közötti alapterületeket keresik - főleg nyár végén, ősszel -, míg a felújítással foglalkozó befektetők akár a nagyobb lakásokat is megveszik áron alul, hogy aztán több, kisebb lakást alakítsanak ki belőlük. A kis méretekből ugyanis még mindig nincs elég a belvárosi kerületekben.

Nincs olyan, amit ne vennének

A vevők továbbra is szeretik az első emeleti, világos, utcára néző lakásokat a liftes házakban, de szinte mindent el lehet most adni a belvárosban, legyen szó akár udvari lakásról, akár lift nélküli házakban a felső szintekről. Bérbeadásnál ugyanis majdhogynem mindegy a befektetőnek, hogy milyen adottságú az ingatlan. Sőt egy földszinti lakás rövid távú kiadásra akár még jobb megoldás is lehet, hiszen kevésbé zavarják a ház nyugalmát a turisták.

A kedvelt városrészeket tekintve is komoly változás történt az elmúlt egy-két évben a belvárosi ingatlanpiacon. Míg korábban nagyon sokszor csak a körúton belüli lakásokat voltak hajlandók megvenni a vásárlók, és erre a paraméterre figyelve keresték az eladó ingatlanokat, addig most a Teréz körút, mint határ kezd elmosódni. Ma már a kívül eső utcákban is ugyanolyan könnyű eladni egy lakást.

Nagyon kevés az olyan érdeklődő a belvárosban, aki csak meghatározott utcákban hajlandó vásárolni. Vannak persze kedvelt utcák, mint amilyen a Podmaniczky utca körúton belüli, rövid szakasza - ahol sok a fa, rendezettek a földszinti üzletek, jó a közlekedés -, vagy az Andrássy út. De ezeknek az ára is más.

A közelmúltban az alábbi kerületek ingatlanpiacait mutattuk be részletesebben:

VII., VIII. és IX. kerület >>
X., XIX. és XX. kerület >>
XI. és XXII. kerület >>
V. és a XV. kerület >>
XIII. kerület  >>
III. kerület, Belbuda >>
XIV. kerület >>
XVI. kerület >>

XVII. és XVIII. kerület >>


Mennyit fizetünk?

A négyzetméterárak a belvárosban 400 ezer forintnál indulnak, de a felkapottabb utcákban magasabbak. A korábban említett Podmaniczky utcában például 600 ezer forint a kezdő ár, de egy szép lakás esetén eléri a 800 ezer forintot is. Mivel az árak jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt két évben, így már nincs olyan, hogy valaki “vesz a gyerekének egy kis lakást 8 millióért” - fogalmazott az ingatlanközvetítő. Különösen azért, mert a kisméretű lakások fajlagosan drágábbak a nagyoknál, azaz magasabbak a négyzetméteráraik. Ezek ma már inkább 12 millió forintba kerülnek.

Ugyanakkor további áremelkedés a közeljövőben már nem várható. Várhatóan stagnálnak az árak, sőt korrekcióra is sor kerülhet, különösen abban az esetben, ha az újépítésű lakások nagyobb számban megjelennek a piacon. Még a belvárosban is akad példa olyan újépítésű lakásra, melyet 700 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Ez gyakorlatilag azonos a környék használt lakás áraival. Így pedig a vevők inkább az új lakást fogják megvenni.

Schneider Zoltán szerint a beruházók nem fogják már emelni az áraikat, mert szeretnék eladni a lakásokat, így ezekhez fog igazodni a használt ingatlanok ára. Ez pedig bizonyos környékeken - ahol van a közelben új fejlesztés - akár árcsökkenést is eredményezhet a használt lakásoknál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Ingatlan A szenvedő plázák helyett földszintes bevásárló parkokra vadásznak a befektetők
Mester Nándor | 2020. december 8. 05:34
Továbbra is élénken érdeklődnek az intézményi befektetők a magyarországi földszintes bevásárló parkok (strip mallok) iránt. Ez a speciális üzletközpont-forma a koronavírus-járvány idején is erősen tartja magát a vidéki nagyvárosokban és a főváros környékén. A befektetői koncentráció a hazai likviditásbőség miatt ezen a területen is folytatódik. Magyar vevők is sorakoznak a partvonalon. Közben a plázáktól lassanként sok befektető elfordul, miközben az ottani bérlők egyre súlyosabb helyzetük miatt azonnal kormányzati segítséget kértek.
Ingatlan A nagyvárosok panelárai a külső pestiekkel közel azonosak
Privátbankár.hu | 2020. december 6. 17:35
A vidéki nagyvárosaink lakótelepein körülbelül olyan átlagárakon lehet panel lakást venni, mint a külső pesti kerületekben. Ha az épület átesett a panel programon és jó a lokációja, akkor értéktartó és még mindig jó befektetésnek számít.
Friss
hírlevél