6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lakást keresel? Akkor talán van egy jó hírünk. Miközben egyre több az eladó használt lakás a dél-budai ingatlanpiacon, addig a vevők száma nem emelkedik. Ez rossz hír az eladók számára, ahogy az is, hogy a rövidesen megjelenő újlakás-kínálat visszavetheti az egyelőre stabil árakat, hiszen a keresletet az új lakások felé tereli a vevőket.
MTVA Fotó: Váli Miklós

Miközben az irányárak teljesen indokolatlanul egyre feljebb kúsznak Dél-Buda ingatlanpiacán, addig a tényleges eladási árak nem mozdultak az elmúlt három hónapban - közölte Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának szakmai vezetője.  Mint mondta, a kereslet változatlanul erős, így egyelőre az árcsökkenés jelei sem észlelhetők.

Több eladó lakás, kevesebb eladás

Mint a Balla Ingatlanirodák helyi irodájának statisztikáit ismertetve jelezte: a tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 20 százalékkal több az eladó lakóingatlan a dél-budai ingatlanpiacon, miközben a tranzakciószámokat tekintve nem mutatkozik növekedés. Ez tehát azt jelenti, hogy nagyobb a kínálat, nagyobb a választék, de nincs több vevő, mint tavaly ilyenkor.

Azt is megjegyezte, hogy mivel az irányárak magasabbak lettek, viszont a vevők nem hajlandóak megvenni a túlárazott lakásokat, az alku mértéke mintha egy picit nőtt volna. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 18 milliós panellakás esetében körülbelül 400-500 ezer forintot lehet alkudni, de csak abban az esetben, ha valóban motivált az eladó, azaz komolyan gondolja a lakása eladását.

A csok beleszólhat

A csok hatása egyelőre ugyan nem befolyásolja az ingatlanpiacot a két kerületben, de Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy ez csak egyelőre igaz. A szakember az elkövetkező hónapokban jelentősebb hatással számol, és ennek már látszanak az előjelei. Jelenleg még csak a tájékozódás, érdeklődés fázisánál tartanak a vevők, de változás várható.

Az újépítésű lakásokra felvehető csok hatása egyelőre azért nem érzékelhető komolyabban, mert nagyon kevés az újépítésű ingatlan a piacon. Néhány hónap múlva viszont - amikor a nagyobb projektekből végre kikerülnek az első elkészült lakások -, már egyértelműen érzékelhetővé válik majd az árcsökkentő hatás, elsősorban a 20 millió felett ingatlanoknál.

A telkek piacán már tapasztalható egy jelentősebb kínálatbővülés - feltehetően a csok és az emelkedő árakról szóló hírek miatt -, illetve az árak is mintegy 10-15 százalékkal növekedtek mind a kisebb, mind a nagyobb befektetők által keresett telkek esetében. Bizonyos esetekben persze itt is túlárazottságról beszélhetünk, így lesznek telkek melyek a piacon fognak maradni, és csak jelentős árcsökkenéssel lehet majd eladni őket.

Beindulnak a magánépítkezések is

Ami viszont az építkezéseket illeti, még csak a társasházakat építő beruházók aktívak, a családi házak építésénél, tehát az önálló építkezéseknél nem látja egyelőre azt az eszeveszett kapkodást az ingatlanközvetítő, mint amit a támogatás esetleg indokolhatna.

Ebben a tekintetben változás jöhet, és pár hónapon belül beindulnak majd a magánépítkezések is a csok hatására. Ezt elsősorban a jelentős mértékű érdeklődésre alapozza, mely ugyanakkor megfontoltsággal párosul most az embereknél, ami azt jelenti, hogy nem vágnak bele fejvesztve a vásárlásba és az építkezésbe, de idővel beindul ez a folyamat is.

Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt pár hónapban csökkent az érdeklődés a drágább, elsősorban az 50 millió forint feletti ingatlanok iránt. Ez a folyamat valamikor januárban kezdődött, tehát a csok megjelenése idézhette elő, és a tavalyi év azonos időszakához képest kétharmadával kisebb érdeklődést tapasztalnak ebben a kategóriában. Úgy tűnik tehát, hogy többen használt ingatlan vásárlása helyett az építkezést vették tervbe. Ez azonban csak feltételezés - tette hozzá Nagy Csaba, aki szerint azt lehet biztosan kijelenteni, hogy az 50-60 milliós ingatlanok piaca erősen redukálódott.

Jöhet az áresés 20 millió felett

Ugyanez a jelenség megfigyelhető a drágább lakásoknál is: az 50 millió forintnál értékesebb ingatlanoknál jelentős visszaesés következett be a keresletben. Ráadásul, az ingatlanközvetítő várakozásai szerint hamarosan a 20 millió forint feletti téglalakásoknál is hasonló jelenség várható. Ha megjelennek az újépítésű lakások a piacon, nagyon valószínű, hogy ebben az árszegmensben is csökken majd a kereslet a használt lakások iránt, így beindul az árcsökkenés.

Egy konkrét példát is említett ennek kapcsán Nagy Csaba: az Allee üzletközpont környékén átlagban 450-500 ezer forint/nm áras kínálattal találkozunk jelenleg. Ugyanakkor egy új építésű lakás ára - korrekt árazás esetében - mintegy 450-550 ezer forint körül alakul majd ebben a kerületben. Ez esetben értelemszerűen az újépítésűt fogja választani a vásárló, nem pedig a használtat, így a feltorlódott túlkínálat a használt lakások piacán árcsökkenéshez vezet.

Egyelőre még magasak az árak

A használt lakások árai viszont most még nem alacsonyak: Dél-Budán a panelárak is 300 ezer forintnál kezdődnek négyzetméterenként, de Gazdagréten vagy a Bikás park környékén nem szokatlan 400 ezer forintos négyzetméterárnál drágábban eladott panellakás sem. A vevők ugyanis kedvelik ezeket a környékeket, ahogy Budafokon a Városház tér környékét vagy a Leányka utcát, családi házak tekintetében pedig Rózsavölgy a legkeresettebb. Az említett magasabb négyzetméterárak persze a felújított és a panelprogramban részt vett lakásokra érvényesek.

Téglalakásoknál 400 ezer forintos négyzetméterár környékén indulnak az árak a XI. kerületben.  Lakásoknál a XXII. kerületben a kereslet 20-25 millió forint árszintig érzékelhető, ennél nem hajlandóak többet adni a vevők használt lakásokért. A nagyobb kereslet így is inkább csak 20 millió forintig jellemző, családi házaknál pedig 40 millió forintig merészkednek el a vevők, „de ott már szívják a fogukat”.

Ezek az árak azonban csak addig maradnak, amíg ennyiért lesz kereslet ezekre az ingatlanokra. Amint a befejeződő építkezések az új lakások felé terelik a vevőket, változni fog a használt lakások piacán is a helyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG