Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Míg Budapest XXI. kerületben a tavalyi év óriási lendülete után lassulással szembesültek az ingatlanközvetítők, addig a városhatáron kívül fekvő települések ingatlanpiacát most legnagyobb mértékben a Családok Otthonteremtési Kedvezmény és az újépítésű ingatlanok mozgatják. Pörög a piac, de mi történik egészen pontosan a déli agglomerációban és Csepelen?

A legjelentősebb igény jelenleg az újépítésű ingatlanok iránt mutatkozik Csepelen és Szigetszentmiklós környékén is. Előbbinél ugyan nem nagyon vannak beruházások, tehát kielégíthetetlen a kereslet, az agglomerációban azonban már beindultak az építkezések - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlanirodák XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának vezetője. Mindez a Családok Otthonteremtési Kedvezményére (csok) vezethető vissza, mely iránt rendkívül élénk az érdeklődés a környéken.

Túl nagy volt az igény

Marosvölgyi Gabi felhívta a figyelmet arra, hogy Szigetszentmiklós egy részére már építési tilalom lépett érvénybe, mert annyi építési engedélyt adtak ki az elmúlt negyedévben, hogy ezeknek az ingatlanoknak a megépülése túlzott terhet jelentene a városnak. A nagyszámú új beköltöző ugyanis megterheli majd a város úthálózatát, vízhálózatát, ennyi új lakos számára nincs elég óvoda, iskola. A most zajló építkezéseknél nem lakások kialakítására kerül sor elsősorban, hanem családi házakéra, ikerházakéra, miközben a társasházi lakásokra is komoly kereslet mutatkozna.

A közelmúltban az alábbi kerületek ingatlanpiacait mutattuk be részletesebben:

VII., VIII. és IX. kerület >>
X., XIX. és XX. kerület >>
XI. és XXII. kerület >>
V. és a XV. kerület >>
XIII. kerület  >>
III. kerület, Belbuda >>
XIV. kerület >>
XIV. kerület >>
XVII. és XVIII. kerület >>
V., VI. és VII. kerület >>

Társasházi lakásokra lenne szükség

A társasházépítéseknek a legnagyobb akadálya, hogy nagyon sok embernek nincs megfelelő önereje, a beruházóknak pedig elegendő tőkéje nincs errefelé, ezért csak úgy tudnak belevágni egy-egy építkezésbe, ha a leendő tulajdonosok finanszírozzák az indulást. A bank viszont csak akkor kezdi utalni a csokot, ha már megvan az ingatlanra a használatbavételi engedély, ez azonban azt jelenti, hogy ilyenkor már szinte teljesen készen kell állnia a háznak.

Eddig a pontig kellene tehát finanszíroznia kell a vállalkozónak a munkálatokat, amelyre legtöbbjüknek nincs megfelelő pénzügyi fedezete. Ennek ellenére persze akadnak olyan beruházók, akik már 10 százalékos önerő befizetése után elkezdik a fejlesztést, de a többség ennél nagyobb önerőt vár el.

Másik oldalról ugyanakkor jelen van az a probléma, hogy nagyon sok ember nem felel meg a csok feltételeinek. A legtöbben jellemzően nem vállalják be a három gyermeket a 10 + 10 milliós támogatásért, legfeljebb abban az esetben, ha már van két gyermekük. De az ő számuk nem túl magas - tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Áremelkedés már csak a telkeknél

A használt ingatlanok körében még mindig a kisebb méretű lakások a legkeresettebbek, de a tavalyi óriási lendület még ebben a szegmensben is alábbhagyott az idén. Az árak ennek megfelelően nem emelkednek az ingatlanpiacon, a kivételt egyedül a csok által érintett telkek jelentik a déli agglomerációban. Ezek iránt rendkívül nagy a kereslet, és az árak még a kevésbé frekventált területeken is meglódultak az elmúlt hónapokban. Az ingatlanközvetítő szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a továbbiakban meddig maradhat meg ez a lendületes növekedés.

Hol járnak most az árak?

Csepelen kicsit másként fest az ingatlanpiac, mint az előbb vázolt agglomerációban, hiszen a kerületre egyáltalán nem jellemzők az építési beruházások a beépíthető telkek hiánya miatt. Pedig az ingatlanközvetítő szerint itt is lenne igény újépítésű lakásokra, házakra. A használt ingatlanok esetében is megtorpant a tavalyi lendület - még a paneleket is kevésbé keresik -, és az árak ugyan nem emelkednek, de így is meglehetősen magas szinten ragadtak be.

Aki ingatlant keres, az most elsősorban kisméretű lakást vásárolna. Ez az agglomerációban 8-10 milliós árakat jelent, de legfeljebb a 14 milliós árszintig merészkednek el a vásárolók, míg Csepelen valamivel magasabbak az árak: téglaépítésű használt lakások esetén 13-15 millió forintos árakról, míg felújítandó házaknál 18-22 milliós átlagárakról beszélhetünk. Jellemző egyébként, hogy sok tulajdonos túl magasra tartja lakása árát, így ezekre nem is akad vevő.

Ha valaki a déli agglomerációban nézne körül, akkor érdemes tudnia, hogy a települések közül Halásztelek a legdrágább, míg Szigethalom olcsóbb, és a kettő között helyezkednek el Szigetszentmiklós árai - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi.

Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint az elkövetkező hónapokat továbbra is a csok fogja meghatározni, és úgy néz ki, hogy majd valamikor ősszel csúcsosodhat a folyamat. Ekkora készülnek ugyanis el az első újépítésű lakások, melyeket az állami támogatással vesznek meg az emberek. Akkor fog kiderülni az is, hogy az új lakásra várók valóban megkapják-e a csok-ot, az pontosan hogyan és mikor érkezik meg az építési beruházók számlájára. Ez még akkor is kérdéses, ha a bankok előminősítették az ügyfeleket, és megítélték számukra a hitelt. Úgyhogy ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél