<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Továbbra is élénken érdeklődnek az intézményi befektetők a magyarországi földszintes bevásárló parkok (strip mallok) iránt. Ez a speciális üzletközpont-forma a koronavírus-járvány idején is erősen tartja magát a vidéki nagyvárosokban és a főváros környékén. A befektetői koncentráció a hazai likviditásbőség miatt ezen a területen is folytatódik. Magyar vevők is sorakoznak a partvonalon. Közben a plázáktól lassanként sok befektető elfordul, miközben az ottani bérlők egyre súlyosabb helyzetük miatt azonnal kormányzati segítséget kértek.

A koronavírus-járvány egyik pozitív hozadéka, hogy felértékelődtek a biztonságos ingatlanbefektetési eszközök. Az iroda vagy a logisztikai terület mellé erősen felzárkózott a kiskereskedelmi ingatlanpiac egyik speciális szegmense, a strip mall. Annyira sikeres ez az üzletközpont-formátum (földszintes üzletsorok, nyitott parkolók, kapcsolódó alapszolgáltatást nyújtó vállalkozások egységei), hogy mára több hálózat (Stop.Shop, Parkcenter, Zone) is működik Magyarországon és nyereségesek.

„Nem gyakori, hogy piacra dobnak ilyen strip mallokat. Szűkös a kínálat és kevés a tulajdonosként fellépő piaci szereplő. Ám előfordul, hogy üzleti okokból, például portfólió tisztításra törekedve mégis megválnak egy egész hálózattól vagy egyetlen ilyen ingatlantól. Ez utóbbi történt Kecskeméten, ahol a Target Centert egy pénzügyi befektetőnek adta el a magán befektetői tulajdonos” – mondta Losonci György, a VLK Cresa tanácsadó cég kereskedelmi, befektetési szakértője, aki közreműködött a tranzakcióban.

Az intézményi befektetők szeme már jó pár éve megakadt a földszintes üzletsorokból kialakított központokon. A kínálati oldalt jelentősen befolyásolja a jelenleg 2023-ig érvényben lévő plaza-stop szabályozás, amely nagy mértékben lelassította az elöző évek fejlesztési hullámát.

A nem régen gazdát cserélt kecskeméti Target Center (forrás: VLK Cresa)A nem régen gazdát cserélt kecskeméti Target Center (forrás: VLK Cresa)

A strip-mallok bérlői mixe rendkívül stabil, csak kis módosításokra van szükség éveken keresztül. Általában van egy-két mágnesbérlő (többnyire hipermarket/szupermarket és elektronikai vagy barkácsáruház), a többi alapvető szükségleteket kielégítő közepes méretű üzlet.

A szakértő szerint árukínálatuk és árfekvésük a középső kategóriákba tartoznak. S bár érzékelik az online vásárlások előretörését, aggodalomra nincs okuk, mert az alapvető élelmiszereket és szolgáltatásokat kínáló bérlők üzleteit, a járvány beköszönése óta is folyamatosan látogatják a vásárlók. A járvány miatti korlátozások pont ezeket nem, vagy csak kisebb mértékben érintették, s ezt az előnyt ki is használják.

„A befektetők azért is szeretik ezeket, mert a plázákkal ellentétben viszonylag kevés bérlőtől függ a központ sikeressége, általában 10-15 márka van jelen, legtöbbször nagy nemzetközi láncok egységei ezek, ami garanciát jelent a stabil működésre. A befektetés mérete, a kisebb centerektől a nagyobbakig, 10-30 millió euró körül van, ez belátható összeg. A stabilitás és a bizalom jele, hogy válság ide-válság oda, a bérlők, sok centerben több éves opciós hosszabbításokat hívtak le a közelmúltban, arra számítva, hogy a vásárlók továbbra is ugyanolyan tömegben és ugyanolyan költéssel látogatják ezeket az üzleteket, mint korábban. Vásárlói szemmel is biztonságos a strip mall mert a látogatók gyorsan eljutnak autójuktól a kiszemelt üzletekig és vissza, anélkül, hogy túl sok emberrel találkoznának.” – ecsetelte a befektetői szempontokat, Takács Péter a VLK Cresa befektetésekért felelős partnere.

A magyarországi strip mallok hozama az elmúlt években 6,5-8 százalék között mozgott. Ez mostanra körülbelül 7-9 százalék közé kúszott fel, de a VLK Cresa szakemberei úgy látják, hogy a járvány elmúltával tovább fog erősödni ezek vonzereje, s visszasimul az érték a járvány előtti időszakban megtapasztalt tartományba.

A magyar befektetési piac nagyon likvid, a helyét keresi a sok pénz, s folytatódik a tulajdonosi koncentráció és egyre nagyobb részben kerülnek központok magyar tulajdonosi körbe. A strip mallokat ma néhány cég és pénzügyi alap birtokolja, a vásárlási kedv erős és ez a jövőben is fennmarad. Idén már nem valószinű újabb tranzakció, de jövőre nem kizárt. Az is előfordulhat, hogy megint csak egy-két ilyen egység kerül új kézbe, egész strip mall hálózat egyelőre biztos nem kerül eladósorba.

Losonci György elmondta még, hogy a strip mallok üzemeltetői viszonylag kedvező helyzetben vannak a tekintetben, hogy egy plázával szemben sokkal egyszerűbb az üzemeltetési modell. Nincsenek például nagymértékű közös területek, hiszen minden üzlet a parkolók felé nyitott, legfeljebb egymás szomszédai az üzletsorban.

Az üzemeltetői kihívások azonban itt is jelentkeznek a legkorszerűbb technológiák és szolgáltatások kiépítésén, viszont a fejlődés itt is megindult: folyamatosan terjednek például az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások, illetve a kiskereskedelmi vendéglátóegységek diverzifikációja is folyik, kávézók, vagy „dirve-through” gyorséttermek megjelenésével.Közben a plázák helyzete azért is nehezedett ebben az üzletközpontok közötti versenyben, mert a kormányzat láthatóan semmit nem tett a klasszikus bevásárlóközpontok bérlőinek a megmentése érdekében. Igaz, a strip mallokban bérlőkért sem, de ez az előbbieket aligha vigasztalja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
hírlevél
depositphotos