TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kedd este benyújtott törvényjavaslatok szerint vagyonkezelő alapítványokat neveznének ki a felsőoktatási intézmények élére. Állami tulajdonú ingatlanokat is kapnának.

A Budapesti Corvinus Egyetem vagyonkezelői alapítványa után most újabb egyetemi alapítványok létrehozásáról nyújtott be 6 törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedd este a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Eszerint a létrejövő alapítványok:

  • Marek József Alapítvány (Állatorvostudományi Egyetem)
  • Universitas Miskolcinensis Alapítvány (Miskolci Egyetem)
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 
  • Neumann János Egyetemért Alapítvány 
  • Soproni Egyetemért Alapítvány 
  • Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

A törvényjavaslatok szerint az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket az alapítványok közérdekű vagyonkezelő alapítványok formájában történő létrehozására.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Az alapítványok alapítása során az állam képviseletében az innovációért és technológiáért felelős miniszter, azaz Palkovics László járna el, az alapítványok kuratóriumának elnökét és tagjait is a miniszter jelölné ki.

Az alapítványok feladata az oktatási intézmények, kiemelten az adott egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, valamint a vagyon kezelése.

Az alapítványok továbbá „a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében” oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási programot működtetnek, rászorultsági alapú támogatást biztosíthatnak, valamint támogatják a tehetséggondozó programok működését is.

További pontként határozták meg, hogy a nemzeti vagyonról, valamint az állami vagyonról szóló törvények alapján a meghatározott célok megvalósítása érdekében, az alapító okirat szerint az egyetemek fenntartói jogát alapítói vagyoni juttatásként az alapítványok tulajdonába kell adni.

Ingyen kapnak állami ingatlanokat

A törvényjavaslatok szerint

„a felsorolt egyes állami tulajdonban lévő ingatlan, ingatlan tulajdoni hányada ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az Egyetem tulajdonába kerül”.

Az egyetemek tulajdonába adott ingatlanokat a tulajdonátruházási szerződésben meghatározott célokra használhatják fel. Az ingyenes vagyonátadásra vonatkozó megállapodást az intézményekkel pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg.

A törvényjavaslatok kimondják továbbá azt is:

„Ha az Egyetem a tulajdonába adott ingatlanokat értékesíti, akkor az ingatlan átruházásából származó bevételnek az átruházás költségeinek kiegyenlítését követően fennmaradó részét az alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani. Az Egyetem az ingatlanértékesítésből származó bevételt működési költségek finanszírozására nem használhatja fel”.

Az egyes törvényjavaslatok tételesen, helyrajzi szám szerint is felsorolják, mely ingatlanok kerülnek az adott felsőoktatási intézményekhez.

Például:

  • az Állatorvostudományi Egyetemhez 6 budapesti és egy fonyódi ingatlan kerülne.
  • A Miskolci Egyetemhez 32, köztük sporttelep, üdülőépület, beépítetlen terület, közpark és irodaház.
  • A Neumann János Egyetemhez 57 ingatlanhoz jutna, köztük kollégium, „kivett egyetem”, „kivett beépítetlen terület”.
  • A Soproni Egyetemnek 23 állami tulajdonú ingatlant adnának át, köztük irodaházat, középiskolát, óvodát, földalatti garázst, kultúrházat, kávézót, vegyesboltot és lakásokat.

A törvényjavaslatok elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Friss
hírlevél