Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kedd este benyújtott törvényjavaslatok szerint vagyonkezelő alapítványokat neveznének ki a felsőoktatási intézmények élére. Állami tulajdonú ingatlanokat is kapnának.

A Budapesti Corvinus Egyetem vagyonkezelői alapítványa után most újabb egyetemi alapítványok létrehozásáról nyújtott be 6 törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedd este a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Eszerint a létrejövő alapítványok:

  • Marek József Alapítvány (Állatorvostudományi Egyetem)
  • Universitas Miskolcinensis Alapítvány (Miskolci Egyetem)
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 
  • Neumann János Egyetemért Alapítvány 
  • Soproni Egyetemért Alapítvány 
  • Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

A törvényjavaslatok szerint az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket az alapítványok közérdekű vagyonkezelő alapítványok formájában történő létrehozására.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Az alapítványok alapítása során az állam képviseletében az innovációért és technológiáért felelős miniszter, azaz Palkovics László járna el, az alapítványok kuratóriumának elnökét és tagjait is a miniszter jelölné ki.

Az alapítványok feladata az oktatási intézmények, kiemelten az adott egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, valamint a vagyon kezelése.

Az alapítványok továbbá „a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében” oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási programot működtetnek, rászorultsági alapú támogatást biztosíthatnak, valamint támogatják a tehetséggondozó programok működését is.

További pontként határozták meg, hogy a nemzeti vagyonról, valamint az állami vagyonról szóló törvények alapján a meghatározott célok megvalósítása érdekében, az alapító okirat szerint az egyetemek fenntartói jogát alapítói vagyoni juttatásként az alapítványok tulajdonába kell adni.

Ingyen kapnak állami ingatlanokat

A törvényjavaslatok szerint

„a felsorolt egyes állami tulajdonban lévő ingatlan, ingatlan tulajdoni hányada ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az Egyetem tulajdonába kerül”.

Az egyetemek tulajdonába adott ingatlanokat a tulajdonátruházási szerződésben meghatározott célokra használhatják fel. Az ingyenes vagyonátadásra vonatkozó megállapodást az intézményekkel pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg.

A törvényjavaslatok kimondják továbbá azt is:

„Ha az Egyetem a tulajdonába adott ingatlanokat értékesíti, akkor az ingatlan átruházásából származó bevételnek az átruházás költségeinek kiegyenlítését követően fennmaradó részét az alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani. Az Egyetem az ingatlanértékesítésből származó bevételt működési költségek finanszírozására nem használhatja fel”.

Az egyes törvényjavaslatok tételesen, helyrajzi szám szerint is felsorolják, mely ingatlanok kerülnek az adott felsőoktatási intézményekhez.

Például:

  • az Állatorvostudományi Egyetemhez 6 budapesti és egy fonyódi ingatlan kerülne.
  • A Miskolci Egyetemhez 32, köztük sporttelep, üdülőépület, beépítetlen terület, közpark és irodaház.
  • A Neumann János Egyetemhez 57 ingatlanhoz jutna, köztük kollégium, „kivett egyetem”, „kivett beépítetlen terület”.
  • A Soproni Egyetemnek 23 állami tulajdonú ingatlant adnának át, köztük irodaházat, középiskolát, óvodát, földalatti garázst, kultúrházat, kávézót, vegyesboltot és lakásokat.

A törvényjavaslatok elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Friss
hírlevél