TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közzétette idei munkavédelmi kutatásának eredményét az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M.: a védőeszközök használata szoros összefüggést mutat a földrajzi elhelyezkedéssel, a GDP-vel és a szokásokkal is.

Három kontinens, Amerika, Ázsia és Európa 10 országában, 298 szakember bevonásával, több szektort lefedve végzett kutatása alapján az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M megállapította, hogy a hagyományosan veszélyesnek tartott ágazatok: az építőipar, az olaj- és gázipar, a szállítmányozás és a bányászat.

A leggyakoribb 10 egyéni munkavédelmi védőfelszerelés sorrendben:
1.    munkavédelmi kesztyű
2.    munkavédelmi lábbeli
3.    füldugó
4.    zárt szemüveg
5.    sisak
6.    védőszemüveg
7.    arcvédő
8.    légzésvédő (porálarc)
9.    fültok
10.  hegesztőpajzs

A legtöbb védőfelszerelést Norvégiában alkalmazzák, amelyet szorosan az Egyesült Államok követ. A 10 leggyakrabban használt védőeszközből hét esetében a világon a legnagyobb ipari termelést folytató Kína használja a legkevesebbet. Ugyanakkor az utóbbi időben ott is kezd hangsúlyt kapni a munkavédelem, ezért Kína az egyéni védőeszközök (EVE) piacának egyik legnagyobb lehetősége is.

Nemcsak a tényleges használati szokások, de az előírások is különbözőek, Norvégiában például a válaszadók mindegyikének kötelező volt a fültok használata, míg Kínában ez az arány azonos jellegű tevékenység esetén csupán 15 százalék. A kommunikációs headset használatát Franciaországban az esetek 67 százalékában tették kötelezővé, Olaszországban viszont ez az arány csak 10%.

Szigorú a magyar szabályozás, de sokan nem tartják be

Bár a felmérés Magyarországra nem terjedt ki, tapasztalat van bőven. Ez alapján itthon a helyzet leginkább vegyes − mondta Várallyai István, a 3M hazai leányvállalatának üzleti divízióvezetője. Jogszabályaink európai összehasonlításban a szigorúbbak közé tartoznak.

Az előírások betartásánál azonban még vannak fejlesztendő területek, különösen a kis cégeknél, vagy a jelentős alvállalkozói rendszerrel és feketemunkával dolgozó építőiparban, ahol kétszer annyi a hiányosság és a baleset. A követelmények betartását a védelmi képesség mellett a védőeszközök ergonómiája, kényelme is befolyásolja, ezért a 3M termékei fejlesztésénél erre különösen nagy gondot fordít.

Magyarországon a munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. A halálos balesetek száma például az elmúlt években 21 és 28 között volt, míg 2012 ugyanezen időszakában, tehát az első negyedévben mindössze 7 ilyen történt. Az összes balesetek száma nem ekkora mértékben, de szintén csökkent, az elmúlt öt évben most a legalacsonyabb, az első negyedévben 3169 volt.

Ugyanakkor ez még mindig magas szám. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A javulás ennek ellenére érezhető, és bár Norvégiához képest nem állunk jól, az olaszokkal szemben például nincs szégyellnivalónk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél