Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közzétette idei munkavédelmi kutatásának eredményét az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M.: a védőeszközök használata szoros összefüggést mutat a földrajzi elhelyezkedéssel, a GDP-vel és a szokásokkal is.

Három kontinens, Amerika, Ázsia és Európa 10 országában, 298 szakember bevonásával, több szektort lefedve végzett kutatása alapján az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M megállapította, hogy a hagyományosan veszélyesnek tartott ágazatok: az építőipar, az olaj- és gázipar, a szállítmányozás és a bányászat.

A leggyakoribb 10 egyéni munkavédelmi védőfelszerelés sorrendben:
1.    munkavédelmi kesztyű
2.    munkavédelmi lábbeli
3.    füldugó
4.    zárt szemüveg
5.    sisak
6.    védőszemüveg
7.    arcvédő
8.    légzésvédő (porálarc)
9.    fültok
10.  hegesztőpajzs

A legtöbb védőfelszerelést Norvégiában alkalmazzák, amelyet szorosan az Egyesült Államok követ. A 10 leggyakrabban használt védőeszközből hét esetében a világon a legnagyobb ipari termelést folytató Kína használja a legkevesebbet. Ugyanakkor az utóbbi időben ott is kezd hangsúlyt kapni a munkavédelem, ezért Kína az egyéni védőeszközök (EVE) piacának egyik legnagyobb lehetősége is.

Nemcsak a tényleges használati szokások, de az előírások is különbözőek, Norvégiában például a válaszadók mindegyikének kötelező volt a fültok használata, míg Kínában ez az arány azonos jellegű tevékenység esetén csupán 15 százalék. A kommunikációs headset használatát Franciaországban az esetek 67 százalékában tették kötelezővé, Olaszországban viszont ez az arány csak 10%.

Szigorú a magyar szabályozás, de sokan nem tartják be

Bár a felmérés Magyarországra nem terjedt ki, tapasztalat van bőven. Ez alapján itthon a helyzet leginkább vegyes − mondta Várallyai István, a 3M hazai leányvállalatának üzleti divízióvezetője. Jogszabályaink európai összehasonlításban a szigorúbbak közé tartoznak.

Az előírások betartásánál azonban még vannak fejlesztendő területek, különösen a kis cégeknél, vagy a jelentős alvállalkozói rendszerrel és feketemunkával dolgozó építőiparban, ahol kétszer annyi a hiányosság és a baleset. A követelmények betartását a védelmi képesség mellett a védőeszközök ergonómiája, kényelme is befolyásolja, ezért a 3M termékei fejlesztésénél erre különösen nagy gondot fordít.

Magyarországon a munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. A halálos balesetek száma például az elmúlt években 21 és 28 között volt, míg 2012 ugyanezen időszakában, tehát az első negyedévben mindössze 7 ilyen történt. Az összes balesetek száma nem ekkora mértékben, de szintén csökkent, az elmúlt öt évben most a legalacsonyabb, az első negyedévben 3169 volt.

Ugyanakkor ez még mindig magas szám. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A javulás ennek ellenére érezhető, és bár Norvégiához képest nem állunk jól, az olaszokkal szemben például nincs szégyellnivalónk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.