<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Közzétette idei munkavédelmi kutatásának eredményét az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M.: a védőeszközök használata szoros összefüggést mutat a földrajzi elhelyezkedéssel, a GDP-vel és a szokásokkal is.

Három kontinens, Amerika, Ázsia és Európa 10 országában, 298 szakember bevonásával, több szektort lefedve végzett kutatása alapján az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M megállapította, hogy a hagyományosan veszélyesnek tartott ágazatok: az építőipar, az olaj- és gázipar, a szállítmányozás és a bányászat.

A leggyakoribb 10 egyéni munkavédelmi védőfelszerelés sorrendben:
1.    munkavédelmi kesztyű
2.    munkavédelmi lábbeli
3.    füldugó
4.    zárt szemüveg
5.    sisak
6.    védőszemüveg
7.    arcvédő
8.    légzésvédő (porálarc)
9.    fültok
10.  hegesztőpajzs

A legtöbb védőfelszerelést Norvégiában alkalmazzák, amelyet szorosan az Egyesült Államok követ. A 10 leggyakrabban használt védőeszközből hét esetében a világon a legnagyobb ipari termelést folytató Kína használja a legkevesebbet. Ugyanakkor az utóbbi időben ott is kezd hangsúlyt kapni a munkavédelem, ezért Kína az egyéni védőeszközök (EVE) piacának egyik legnagyobb lehetősége is.

Nemcsak a tényleges használati szokások, de az előírások is különbözőek, Norvégiában például a válaszadók mindegyikének kötelező volt a fültok használata, míg Kínában ez az arány azonos jellegű tevékenység esetén csupán 15 százalék. A kommunikációs headset használatát Franciaországban az esetek 67 százalékában tették kötelezővé, Olaszországban viszont ez az arány csak 10%.

Szigorú a magyar szabályozás, de sokan nem tartják be

Bár a felmérés Magyarországra nem terjedt ki, tapasztalat van bőven. Ez alapján itthon a helyzet leginkább vegyes − mondta Várallyai István, a 3M hazai leányvállalatának üzleti divízióvezetője. Jogszabályaink európai összehasonlításban a szigorúbbak közé tartoznak.

Az előírások betartásánál azonban még vannak fejlesztendő területek, különösen a kis cégeknél, vagy a jelentős alvállalkozói rendszerrel és feketemunkával dolgozó építőiparban, ahol kétszer annyi a hiányosság és a baleset. A követelmények betartását a védelmi képesség mellett a védőeszközök ergonómiája, kényelme is befolyásolja, ezért a 3M termékei fejlesztésénél erre különösen nagy gondot fordít.

Magyarországon a munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. A halálos balesetek száma például az elmúlt években 21 és 28 között volt, míg 2012 ugyanezen időszakában, tehát az első negyedévben mindössze 7 ilyen történt. Az összes balesetek száma nem ekkora mértékben, de szintén csökkent, az elmúlt öt évben most a legalacsonyabb, az első negyedévben 3169 volt.

Ugyanakkor ez még mindig magas szám. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A javulás ennek ellenére érezhető, és bár Norvégiához képest nem állunk jól, az olaszokkal szemben például nincs szégyellnivalónk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos