1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közzétette idei munkavédelmi kutatásának eredményét az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M.: a védőeszközök használata szoros összefüggést mutat a földrajzi elhelyezkedéssel, a GDP-vel és a szokásokkal is.

Három kontinens, Amerika, Ázsia és Európa 10 országában, 298 szakember bevonásával, több szektort lefedve végzett kutatása alapján az egyéni védőeszközöket gyártó, amerikai 3M megállapította, hogy a hagyományosan veszélyesnek tartott ágazatok: az építőipar, az olaj- és gázipar, a szállítmányozás és a bányászat.

A leggyakoribb 10 egyéni munkavédelmi védőfelszerelés sorrendben:
1.    munkavédelmi kesztyű
2.    munkavédelmi lábbeli
3.    füldugó
4.    zárt szemüveg
5.    sisak
6.    védőszemüveg
7.    arcvédő
8.    légzésvédő (porálarc)
9.    fültok
10.  hegesztőpajzs

A legtöbb védőfelszerelést Norvégiában alkalmazzák, amelyet szorosan az Egyesült Államok követ. A 10 leggyakrabban használt védőeszközből hét esetében a világon a legnagyobb ipari termelést folytató Kína használja a legkevesebbet. Ugyanakkor az utóbbi időben ott is kezd hangsúlyt kapni a munkavédelem, ezért Kína az egyéni védőeszközök (EVE) piacának egyik legnagyobb lehetősége is.

Nemcsak a tényleges használati szokások, de az előírások is különbözőek, Norvégiában például a válaszadók mindegyikének kötelező volt a fültok használata, míg Kínában ez az arány azonos jellegű tevékenység esetén csupán 15 százalék. A kommunikációs headset használatát Franciaországban az esetek 67 százalékában tették kötelezővé, Olaszországban viszont ez az arány csak 10%.

Szigorú a magyar szabályozás, de sokan nem tartják be

Bár a felmérés Magyarországra nem terjedt ki, tapasztalat van bőven. Ez alapján itthon a helyzet leginkább vegyes − mondta Várallyai István, a 3M hazai leányvállalatának üzleti divízióvezetője. Jogszabályaink európai összehasonlításban a szigorúbbak közé tartoznak.

Az előírások betartásánál azonban még vannak fejlesztendő területek, különösen a kis cégeknél, vagy a jelentős alvállalkozói rendszerrel és feketemunkával dolgozó építőiparban, ahol kétszer annyi a hiányosság és a baleset. A követelmények betartását a védelmi képesség mellett a védőeszközök ergonómiája, kényelme is befolyásolja, ezért a 3M termékei fejlesztésénél erre különösen nagy gondot fordít.

Magyarországon a munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. A halálos balesetek száma például az elmúlt években 21 és 28 között volt, míg 2012 ugyanezen időszakában, tehát az első negyedévben mindössze 7 ilyen történt. Az összes balesetek száma nem ekkora mértékben, de szintén csökkent, az elmúlt öt évben most a legalacsonyabb, az első negyedévben 3169 volt.

Ugyanakkor ez még mindig magas szám. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A javulás ennek ellenére érezhető, és bár Norvégiához képest nem állunk jól, az olaszokkal szemben például nincs szégyellnivalónk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG