TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az év első háromnegyedében 2398-ra bővült azon cégek listája, amelyek adóhiánya legalább 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Ezen cégeknél a hiányt az adóellenőrök tárják fel (szemben az adótartozással, amikor az adózó bevallja ugyan, ám nem fizeti be az adót) – közölte a feketelista.hu.

Az adóhatóság által az idén megállapított adóhiányok összege meghaladta a 61,5 milliárd forintot, miközben a különböző jogkövetkezmények miatt további 51,4 milliárd forint bírság sújtotta a vétkes cégeket - ha mindez befolyt volna a költségvetésbe, akkor a bankadót minden további nélkül ki lehetett volna vezetni.

Az adóhiány azonban csak egy része a teljes hátralékállománynak, annak nagysága ugyanis 2268 milliárd forintra rúg - csak hogy érzékeltessük a nagyságrendeket, ez a jelenlegi magyar államadósság 10,8%-ának megfelelő összeg.

A behajtásra azonban kevés az esély, hiszen a hátralékosok között mindössze 26 százalék a működő cégek aránya. Ezektől pedig a legoptimálisabb becslések szerint is legfeljebb 582 milliárd forint beszedését lehet remélni.

Forrás: FeketelistaHússzor a szégyentáblán

Az adóhatóság 1996 óta minden negyedévben nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a tárgynegyedévben százmillió forintnál több adóhiányt halmoztak fel. Emiatt vannak olyan cégek, amelyek e listára már több mint hússzor kerültek fel.

Az idei lista első tíz „helyezettje” beiratkozhatna a „milliárdos” adósok klubjába is. Félmilliárd forintos vagy annál nagyobb hiányt pedig összesen 27 cégnél tártak fel az adóellenőrök, de a századik „helyre” sorolt társaság hiánya is meghaladja a 200 millió forintot.

A száz közül 96 cég kft., mindössze kettő részvénytársaság és ugyanennyi a betéti társaság. Egy évvel ezelőtt a részvénytársaságok még 13 százalékos, a betéti társaságok pedig 17 százalékos aránnyal szerepeltek az első száz között. Az elmarasztalt cégek mintegy kétharmada továbbra is a kereskedelmi és szolgáltató ágazatból kerül ki, ezt követően a legtöbben (kilencen) vagyonvédelemmel foglalkoznak.

Vidékiek a „dobogón”

Budapest gazdasági súlyánál jóval nagyobb arányban képviselteti magát a tabellán; a tavalyi ötvennel szemben most 55 fővárosi társaság található a száz legnagyobb adóhiányos cég között. A nagyvárosok közül Győr neve szerepel a legtöbbször, ötször. Az viszont feltűnő, hogy az első tíz helyre sorolt adóhiányos társaságot három vidéki cég „vezeti”.

Nehéz megmagyarázni, hogyan számolhatta el magát több mint 1,891 milliárd forint adóval a kecskeméti Extra-Busines Kereskedelmi Kft. (nem beszélve a megállapított 1,737 milliárd forint jogkövetkezményekről). Csaknem hasonló nagyságú hiányt (1,852 milliárd forint) állapítottak meg az adóellenőrök a nagykátai Vargesz'80 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, megtoldva a megközelítően 1,680 milliárd forint jogkövetkezményekből adódó elmarasztalásokkal. Lőrinciben van bejegyezve a Freedom 2005 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; itt 1,482 milliárd forint adóhiányt tártak fel.

A kétes dicsőségű rangsor további „pontszerző” helyein hét fővárosi társaság következik. A Szerencs utca 172. szám alatt szereplő Csibe Trans Kft.-nél 1,371 milliárd forint, a Központi út 18. számon bejegyzett Agria Meat Húskereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 1,319 milliárd forint hiányt tártak fel az ellenőrök. A Százszorszép utca 47. szám alatt található Can-Am Euro Nemzetközi Kereskedelmi Kft.-nél 1,284 milliárd forint adó befizetéséről feledkeztek meg. A Mészáros József utca 1. szám alatt bejegyzett Gamma Food Élelmiszerforgalmazó Kft. pénzügyi ügyintézői 1,2 milliárd forint adó bevallásával „tévedtek”. A Hamvas utca 7–9. számú címen van bejegyezve a Trend-Web Kiadó és Szolgáltató Kft.; itt 1,041 milliárd forint adóhiányt mutattak ki a hatóság emberei.

Kis cégek nagy adóhiányai

Megdöbbentő az az összesítés is, amelyet az elmúlt tíz év adóhiányos cégeiről állított össze a feketelista.hu. A „rekordot” évek óta a miskolci DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tartja, ahol egy évtized alatt 6,743 milliárd forintra duzzadt a megállapított adóhiány és 5, 923 milliárd forint a jogkövetkezmények miatti bírságok összege. Nem sokkal marad el a budapesti Szinyei Merse Pál utca 21. szám alatt bejegyzett ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. (5,985 milliárd hiány és 3,876 milliárd jogkövetkezmények), valamint az ugyancsak a fővárosban, az Akácfa utca 30. számú címen szereplő SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sem, 4,918 milliárd forint hiány és 4,615 milliárd forintot kitevő jogkövetkezményekkel.

Felvetődhet a kérdés annak kapcsán is, hogyan leplezhettek le az adóellenőrök több százmilliós hiányokat kis betéti társaságoknál. Az idei százas toplistára került például a budapesti (Alkotmány utca 10.) Studio Seven Számítástechnikai és Szolgáltató Bt., ahol júliusban több mint 461 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és az összeg még 408 millió forint jogkövetkezményi bírságokkal is párosul. Ugyancsak a „százasok” között olvasható a nagykőrösi (Pöcök dűlő 3.) KUN TRANS FUVAR Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. neve, itt áprilisban jártak az ellenőrök, és 325 millió forint adóhiányt tártak fel. A kis cég befizetési kötelezettségeit további 235 millió forintot kitevő jogkövetkezményi bírságok növelik.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél