Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az év első háromnegyedében 2398-ra bővült azon cégek listája, amelyek adóhiánya legalább 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Ezen cégeknél a hiányt az adóellenőrök tárják fel (szemben az adótartozással, amikor az adózó bevallja ugyan, ám nem fizeti be az adót) – közölte a feketelista.hu.

Az adóhatóság által az idén megállapított adóhiányok összege meghaladta a 61,5 milliárd forintot, miközben a különböző jogkövetkezmények miatt további 51,4 milliárd forint bírság sújtotta a vétkes cégeket - ha mindez befolyt volna a költségvetésbe, akkor a bankadót minden további nélkül ki lehetett volna vezetni.

Az adóhiány azonban csak egy része a teljes hátralékállománynak, annak nagysága ugyanis 2268 milliárd forintra rúg - csak hogy érzékeltessük a nagyságrendeket, ez a jelenlegi magyar államadósság 10,8%-ának megfelelő összeg.

A behajtásra azonban kevés az esély, hiszen a hátralékosok között mindössze 26 százalék a működő cégek aránya. Ezektől pedig a legoptimálisabb becslések szerint is legfeljebb 582 milliárd forint beszedését lehet remélni.

Forrás: FeketelistaHússzor a szégyentáblán

Az adóhatóság 1996 óta minden negyedévben nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a tárgynegyedévben százmillió forintnál több adóhiányt halmoztak fel. Emiatt vannak olyan cégek, amelyek e listára már több mint hússzor kerültek fel.

Az idei lista első tíz „helyezettje” beiratkozhatna a „milliárdos” adósok klubjába is. Félmilliárd forintos vagy annál nagyobb hiányt pedig összesen 27 cégnél tártak fel az adóellenőrök, de a századik „helyre” sorolt társaság hiánya is meghaladja a 200 millió forintot.

A száz közül 96 cég kft., mindössze kettő részvénytársaság és ugyanennyi a betéti társaság. Egy évvel ezelőtt a részvénytársaságok még 13 százalékos, a betéti társaságok pedig 17 százalékos aránnyal szerepeltek az első száz között. Az elmarasztalt cégek mintegy kétharmada továbbra is a kereskedelmi és szolgáltató ágazatból kerül ki, ezt követően a legtöbben (kilencen) vagyonvédelemmel foglalkoznak.

Vidékiek a „dobogón”

Budapest gazdasági súlyánál jóval nagyobb arányban képviselteti magát a tabellán; a tavalyi ötvennel szemben most 55 fővárosi társaság található a száz legnagyobb adóhiányos cég között. A nagyvárosok közül Győr neve szerepel a legtöbbször, ötször. Az viszont feltűnő, hogy az első tíz helyre sorolt adóhiányos társaságot három vidéki cég „vezeti”.

Nehéz megmagyarázni, hogyan számolhatta el magát több mint 1,891 milliárd forint adóval a kecskeméti Extra-Busines Kereskedelmi Kft. (nem beszélve a megállapított 1,737 milliárd forint jogkövetkezményekről). Csaknem hasonló nagyságú hiányt (1,852 milliárd forint) állapítottak meg az adóellenőrök a nagykátai Vargesz'80 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, megtoldva a megközelítően 1,680 milliárd forint jogkövetkezményekből adódó elmarasztalásokkal. Lőrinciben van bejegyezve a Freedom 2005 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; itt 1,482 milliárd forint adóhiányt tártak fel.

A kétes dicsőségű rangsor további „pontszerző” helyein hét fővárosi társaság következik. A Szerencs utca 172. szám alatt szereplő Csibe Trans Kft.-nél 1,371 milliárd forint, a Központi út 18. számon bejegyzett Agria Meat Húskereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 1,319 milliárd forint hiányt tártak fel az ellenőrök. A Százszorszép utca 47. szám alatt található Can-Am Euro Nemzetközi Kereskedelmi Kft.-nél 1,284 milliárd forint adó befizetéséről feledkeztek meg. A Mészáros József utca 1. szám alatt bejegyzett Gamma Food Élelmiszerforgalmazó Kft. pénzügyi ügyintézői 1,2 milliárd forint adó bevallásával „tévedtek”. A Hamvas utca 7–9. számú címen van bejegyezve a Trend-Web Kiadó és Szolgáltató Kft.; itt 1,041 milliárd forint adóhiányt mutattak ki a hatóság emberei.

Kis cégek nagy adóhiányai

Megdöbbentő az az összesítés is, amelyet az elmúlt tíz év adóhiányos cégeiről állított össze a feketelista.hu. A „rekordot” évek óta a miskolci DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tartja, ahol egy évtized alatt 6,743 milliárd forintra duzzadt a megállapított adóhiány és 5, 923 milliárd forint a jogkövetkezmények miatti bírságok összege. Nem sokkal marad el a budapesti Szinyei Merse Pál utca 21. szám alatt bejegyzett ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. (5,985 milliárd hiány és 3,876 milliárd jogkövetkezmények), valamint az ugyancsak a fővárosban, az Akácfa utca 30. számú címen szereplő SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sem, 4,918 milliárd forint hiány és 4,615 milliárd forintot kitevő jogkövetkezményekkel.

Felvetődhet a kérdés annak kapcsán is, hogyan leplezhettek le az adóellenőrök több százmilliós hiányokat kis betéti társaságoknál. Az idei százas toplistára került például a budapesti (Alkotmány utca 10.) Studio Seven Számítástechnikai és Szolgáltató Bt., ahol júliusban több mint 461 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és az összeg még 408 millió forint jogkövetkezményi bírságokkal is párosul. Ugyancsak a „százasok” között olvasható a nagykőrösi (Pöcök dűlő 3.) KUN TRANS FUVAR Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. neve, itt áprilisban jártak az ellenőrök, és 325 millió forint adóhiányt tártak fel. A kis cég befizetési kötelezettségeit további 235 millió forintot kitevő jogkövetkezményi bírságok növelik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.