TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Javult a vállalkozói környezet Magyarországon: egyre nagyobb az esélye, hogy kifizetik a számlákat egymásnak a partnerek. Lassan javul a morál, persze pezsgőt bontani még korai lenne - a szállítói hitelezés kockázata ha lassabban is, de tovább nőtt.

Javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat valamint a vitatott követelések megítélése, és a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is javuló trendet mutatnak a Credit Manager Index (CMI) 2013. második negyedévének eredményei alapján. A magyar credit managerek a kockázati szint csökkenését jelzik előre a magyar gazdaságban.

 

 

Van remény

A szakemberek véleménye pozitív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz. Az index értéke (53,3) legutóbb egy évvel korábban mutatott ilyen magas értéket, míg a megelőző három negyedévben 42,3-50,5-ös sávban mozgott, mindez csökkenő kockázati szintről árulkodik. Az 50 feletti érték gazdasági növekedést jelez előre.

Jelentős javulás látható a vevőállomány forgási idejében, a fizetési határidőben és a behajtások számában. Ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket most még nem szabad levonnunk, de ha a trend tartós marad, az a fizetési morál lassú javulására utalhat. Ez a közelmúltban itthon is adaptált Uniós Késedelmes Fizetés Direktíva egyik legfontosabb célja – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Nem mindegy, kifizetnek-e 90 nap múlva

A CMI, mint gazdasági teljesítmény-előrejelzési eszköz alapját az adja, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei nagymértékben befolyásolják a gazdasági kilátásokat - legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. A credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket, mindig szeretnék tudni mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk.

Vannak még gondok

A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélésében (49,5) szintén pozitív változás állt be, az utolsó negyedév az elmúlt két év legkedvezőbb végeredménye, de még így is a kockázatok emelkedését vetíti előre. A negatív faktorok közül a vitatott követelések megítélése mutatja a legnagyobb javulást (59,3), de a vevőállomány forgásideje (53,7) és a fizetésképtelenségi eljárások (53,7) is javuló trendről árulkodnak. Minden más faktor végeredménye 50 alatti, tehát a kockázatok emelkedését vetíti előre.

 

 

Az üzleti volumenre adott értékítéletek jellemzően kedvezőek, míg a kockázatok megítélése kedvezőtlen irányban módosította az indexet az összes vizsgált időszakban. A CMI összességében javuló trendet mutat és egy nagyobb visszaesés után az egy évvel korábbi szintet is elérte, ami csökkenő kockázatokat és javuló kilátást jelent.

 

Az összeurópai mutató, a FECMA CMI-Europe 2013. második negyedévi végeredménye (53,9) a legmagasabb érték az elmúlt egy évben, amely az európai credit managerek javuló értékítéletét tükrözte. Az olasz és holland szakemberek pesszimistábbak a közeljövő gazdasági teljesítményének megítélésében, míg Málta, Magyarország, Svédország, Anglia és Németország viszonylag optimista a gazdasági trendek tekintetében 50 feletti értékkel.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél