<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Javult a vállalkozói környezet Magyarországon: egyre nagyobb az esélye, hogy kifizetik a számlákat egymásnak a partnerek. Lassan javul a morál, persze pezsgőt bontani még korai lenne - a szállítói hitelezés kockázata ha lassabban is, de tovább nőtt.

Javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat valamint a vitatott követelések megítélése, és a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is javuló trendet mutatnak a Credit Manager Index (CMI) 2013. második negyedévének eredményei alapján. A magyar credit managerek a kockázati szint csökkenését jelzik előre a magyar gazdaságban.

 

 

Van remény

A szakemberek véleménye pozitív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz. Az index értéke (53,3) legutóbb egy évvel korábban mutatott ilyen magas értéket, míg a megelőző három negyedévben 42,3-50,5-ös sávban mozgott, mindez csökkenő kockázati szintről árulkodik. Az 50 feletti érték gazdasági növekedést jelez előre.

Jelentős javulás látható a vevőállomány forgási idejében, a fizetési határidőben és a behajtások számában. Ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket most még nem szabad levonnunk, de ha a trend tartós marad, az a fizetési morál lassú javulására utalhat. Ez a közelmúltban itthon is adaptált Uniós Késedelmes Fizetés Direktíva egyik legfontosabb célja – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Nem mindegy, kifizetnek-e 90 nap múlva

A CMI, mint gazdasági teljesítmény-előrejelzési eszköz alapját az adja, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei nagymértékben befolyásolják a gazdasági kilátásokat - legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. A credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket, mindig szeretnék tudni mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk.

Vannak még gondok

A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélésében (49,5) szintén pozitív változás állt be, az utolsó negyedév az elmúlt két év legkedvezőbb végeredménye, de még így is a kockázatok emelkedését vetíti előre. A negatív faktorok közül a vitatott követelések megítélése mutatja a legnagyobb javulást (59,3), de a vevőállomány forgásideje (53,7) és a fizetésképtelenségi eljárások (53,7) is javuló trendről árulkodnak. Minden más faktor végeredménye 50 alatti, tehát a kockázatok emelkedését vetíti előre.

 

 

Az üzleti volumenre adott értékítéletek jellemzően kedvezőek, míg a kockázatok megítélése kedvezőtlen irányban módosította az indexet az összes vizsgált időszakban. A CMI összességében javuló trendet mutat és egy nagyobb visszaesés után az egy évvel korábbi szintet is elérte, ami csökkenő kockázatokat és javuló kilátást jelent.

 

Az összeurópai mutató, a FECMA CMI-Europe 2013. második negyedévi végeredménye (53,9) a legmagasabb érték az elmúlt egy évben, amely az európai credit managerek javuló értékítéletét tükrözte. Az olasz és holland szakemberek pesszimistábbak a közeljövő gazdasági teljesítményének megítélésében, míg Málta, Magyarország, Svédország, Anglia és Németország viszonylag optimista a gazdasági trendek tekintetében 50 feletti értékkel.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG