3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Megkezdődött mintegy húsz országból származó 55, köztük három magyar Greenpeace-aktivistának a pere a kelet-franciaországi Colmarban, akik márciusban behatoltak Franciaország legrégebbi atomerőművébe, a fessenheimibe. Az erőművet 2016-ban bezárják, a csak pár évvel fiatalabb paksi társával ellentétben.

A Greenpeace, amely nem először hatolt be valamely francia atomerőmű területére, a márciusi akcióval arra a veszélyre akarta felhívni a figyelmet, amelyet szerintük Európa öregedőben lévő atomerőművei jelentenek. A szervezet azt kéri, hogy Franciaország és Németország a megújuló energiákra való átállást részesítse előnyben.

A fessenheimit azért választotta a környezetvédő szervezet, mert az a legrégebben üzemelő, áramtermelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawatt teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Három évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Francois Hollande államfő azonban azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a fessenheimi létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik. Franciaország egyébként élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 19 atomerőműben 58 atomreaktor termeli meg – írja az MTI.

Amit a paksi atomerőmű honlapjáról kiderül, az első paksi atomerőmű-blokk 1982 decemberében kezdte meg a termelést, majd 1987-ig fokozatosan kapcsolódott be újabb három. „A Paksi Atomerőmű Zrt. vezetése... 20 évvel - 2032-2037-ig - meg kívánja hosszabbítani a blokkok üzemidejét... Az Országos Atomenergia Hivatal az erőmű 1. blokkjára 2012 decemberében kiadta a meghosszabbított üzemeltetésre vonatkozó engedélyt” – írják.

A franciaországi perre visszatérve, a nemzetközi környezetvédő szervezet tagjait birtokháborítással és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolják. A csütörtöki tárgyaláson, amelyen csak a két francia és egy 73 éves német gyanúsított jelent meg, az ügyész három és négy hónap közötti felfüggesztett börtönbüntetést kért rájuk.

"Bizonyos törvényeknek nem kellene létezniük. Például annak, amelyik megtiltja a behatolást egy erőműbe azért, hogy riasszuk honfitársainkat. Időnként muszáj olyat tenni, amit én csinálok. Legitim, még akkor is ha illegális" - mondta a bíróság előtt az egyik francia aktivista, a Rouenban élő 41 éves Eddy Varin.

"Nem szívesen tettük ezt. Sajnos a média számára is érdekes eseményeket kell szervezni annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét. Csak így tudunk nyomást gyakorolni a politikusokra" - fogalmazott a másik francia vádlott, a 43 éves Jean-Michel Vourgere párizsi informatikus.

(Fotó: Greenpeace)

A Greenpeace-aktivisták március 18-án reggel 6 óra előtt kamionnal érkeztek az elzászi létesítményhez, és létrák segítségével másztak át a területet körülvevő kerítésen. Többségüket azonnal őrizetbe vették, néhányan viszont Stop risking Europe (Elég Európa veszélyeztetéséből) feliratot feszítettek ki az egyik reaktor kupolájára. Őket helikopteren közelítette meg a rendőrség. Délután, az akció végén, mind az 55 résztvevőt előállították.

A nukleáris létesítmény a belügyminisztérium szerint egy pillanatig sem volt veszélyben, és a hatóságok azonnal észlelték, hogy környezetvédők médiaakciójáról van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos