<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
A görög lakossági ügyfelek újabb legalább félmilliárd eurót vettek ki a bankokból az utóbbi pár napban. A görögországi vállalatok tőkekimenekítése azonban már hónapok óta erősödik, illegálisan és legálisan egyaránt, tőkeleszállítással, fantomcégekkel vagy egyszerűen csak bőröndben.

Görögországban sem túl stabil a bankrendszer állapota a vasárnapi, sorsdöntőnek tartott választások előtt. Az Ekathimerini.com hírei szerint az utóbbi napokban a nagyobb görög bankokból újabb 500-800, a kisebbekből 10-30 millió eurót vettek ki az ügyfelek. A pénzkivonás erősödni látszik, kedden különösen élénk volt.

Az oldal egy másik híre szerint a vállalati tőkekiáramlás úgy a legális, mint az illegális csatornákon fokozódott az utóbbi két hónapban. A cégek részben adót próbálnak meg elkerülni, másrészt védekezni próbálnak az eurozónából való esetleges kilépés ellen. (Sokan arra számítanak, hogy ha majd drachmában kell adót fizetniük, az jóval kevesebbe fog kerülni.)

A görög hatóságok szerint három fő módja van a tőkemenekítésnek. Az egyik, hogy a külföldi vállalatok osztalékfizetés helyett inkább az alaptőkét szállítják le és a tőke egy részét visszaviszik külföldre. Hasonlóan cselekedtek az utóbbi időben a Coca Cola, a Jumbo játék-kiskereskedelmi cég, a Motor Oil és az S&B Industrial Minerals.

A másik módszer az úgynevezett kísértet- vagy fantomcégek (ghost company) létrehozása, amelyek rendszerint Észak-Európában vannak bejegyezve, de tényleges gazdasági tevékenységet nem végeznek, csak a tőkét csoportosítják át hozzájuk.

A harmadik a jó öreg bőröndös módszer, amely főleg a kis- és középvállalatok tulajdonosaira jellemző. Ők egyszerűen külföldre utaznak a pénzzel, majd bankszámlát nyitnak, leginkább a szomszédos Bulgáriában. Annak ellenére, hogy minden, a bankrendszeren kívüli tőkemozgás pénzmosásnak minősül.

Az első módszerhez tartozik, hogy a vállalatcsoportokon belüli tőkemozgások ellenőrzésére létrehoztak egy törvényt néhány évvel ezelőtt, ám annak alkalmazása azóta is várat magára, azóta sem születtek meg a törvényt kiegészíteni hivatott végrehajtási rendeletek – írja az Ekathimerini.com.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG