1p
KKV
A görög lakossági ügyfelek újabb legalább félmilliárd eurót vettek ki a bankokból az utóbbi pár napban. A görögországi vállalatok tőkekimenekítése azonban már hónapok óta erősödik, illegálisan és legálisan egyaránt, tőkeleszállítással, fantomcégekkel vagy egyszerűen csak bőröndben.

Görögországban sem túl stabil a bankrendszer állapota a vasárnapi, sorsdöntőnek tartott választások előtt. Az Ekathimerini.com hírei szerint az utóbbi napokban a nagyobb görög bankokból újabb 500-800, a kisebbekből 10-30 millió eurót vettek ki az ügyfelek. A pénzkivonás erősödni látszik, kedden különösen élénk volt.

Az oldal egy másik híre szerint a vállalati tőkekiáramlás úgy a legális, mint az illegális csatornákon fokozódott az utóbbi két hónapban. A cégek részben adót próbálnak meg elkerülni, másrészt védekezni próbálnak az eurozónából való esetleges kilépés ellen. (Sokan arra számítanak, hogy ha majd drachmában kell adót fizetniük, az jóval kevesebbe fog kerülni.)

A görög hatóságok szerint három fő módja van a tőkemenekítésnek. Az egyik, hogy a külföldi vállalatok osztalékfizetés helyett inkább az alaptőkét szállítják le és a tőke egy részét visszaviszik külföldre. Hasonlóan cselekedtek az utóbbi időben a Coca Cola, a Jumbo játék-kiskereskedelmi cég, a Motor Oil és az S&B Industrial Minerals.

A másik módszer az úgynevezett kísértet- vagy fantomcégek (ghost company) létrehozása, amelyek rendszerint Észak-Európában vannak bejegyezve, de tényleges gazdasági tevékenységet nem végeznek, csak a tőkét csoportosítják át hozzájuk.

A harmadik a jó öreg bőröndös módszer, amely főleg a kis- és középvállalatok tulajdonosaira jellemző. Ők egyszerűen külföldre utaznak a pénzzel, majd bankszámlát nyitnak, leginkább a szomszédos Bulgáriában. Annak ellenére, hogy minden, a bankrendszeren kívüli tőkemozgás pénzmosásnak minősül.

Az első módszerhez tartozik, hogy a vállalatcsoportokon belüli tőkemozgások ellenőrzésére létrehoztak egy törvényt néhány évvel ezelőtt, ám annak alkalmazása azóta is várat magára, azóta sem születtek meg a törvényt kiegészíteni hivatott végrehajtási rendeletek – írja az Ekathimerini.com.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG