BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
KKV
2013. szeptember 18. 17:10

Úgy tűnik, egy darabig még az export lesz a magyar gazdaság motorja - a Nemzeti Külgazdasági Hivatal külföldi befektetőket keres és magyar cégeket "közvetít ki".

Magyarország GDP-hez viszonyított külkereskedelmi többlete Európában a második legnagyobb; alapvetően az a konszenzus, hogy a növekedés forrása még évekig az export lehet Magyarországon (a konferencia korábbi előadója, Koren Miklós ettől eltérő lehetőséget is felvázolt).

Ennek megfelelően felmerül, hogy az államnak támogatnia kellene az exportot - nem egyszerű azonban, hogy az államnak pontosan hol kellene beavatkoznia - mondta el a Privátbankár.hu Növekedés 2013 konferenciáján Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnökhelyettese.

Javul a versenyképesség - olcsó és hatékony a magyar munka

A magyar export 81 százalékát multinacionális cégek adják, a hazai kkv-k adják a maradék 19 százalékot, ebből 6 százalékpont az indirekt export.

A HITA tevékenysége két részből áll: egyrészt olyan befektetőket igyekszik Magyarországra vonzani, amelyek termelnek, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, export fókuszúak; másrészt pedig olyan magyar cégeknek segít a külpiacon, amelyek versenyképes termékkel és szolgáltatással képesek megjelenni az EU-ban vagy harmadik országokban.

A kormány kifejezetten a termelő, ipari beruházásokat igyekszik előnyben részesíteni. A versenyképesség ennek köszönhetően 2012 második felétől törékeny, de érezhető javulás megy végbe.

Ennek okai között az is szerepel, hogy a távol-keleti bérek elszabadultak, így a magyar bérek csábítóbbak; a magyarországi termelés hatékonysága pedig sokszor jelentősen meghaladja a távol-keleti országokét.

Kerekes György

 

3 milliárd euró a kalapban

Idén 22 projektet zárt le a HITA, 121 folyamatban van – ha ez mind lezárulna, nagyjából 3 milliárd euró érkezne közvetlen tőkebefektetés formájában, és 15-17 ezer új munkahely jönne létre. Új küldő országok jelentek meg: Malajziát, Mexikót, Egyiptomot említette Kerekes György. Új szektorokba is érkeznek befektetők  - az autóipar és az elektronika a vezető, de az élelmiszeripari befektetések is egyre nagyobb összegben érkeznek.

Vannak gondok az exportra készülő kkv-knál

A további növekedés egyik korlátja a megfelelő munkaerő hiánya: van olyan cég, ami 80 kilométeres körzetből, buszokkal szállítja a munkásokat gyárába. Az oktatás és a szakképzés területén komoly fejlődésre van szükség, emellett infrastrukturális fejlesztésekre, ipari parkokra is. A KKV-k exportjának bővülését akadályozza az exportképes cégek alacsony aránya, a megfelelő árualap hiánya is.

Ami a cégek belső folyamatait illeti: a HITA felmérése szerint gondot okoz a menedzsment-ismeretek hiánya, a piaci ismeretek hiánya, a forráshiány, a nyelvtudás hiánya, a technológiai lemaradás és a HR területén meglévő hiányosságok. Sok cég nem is tűz ki célként a növekedést,  illetve nem képes saját cégét profi menedzsmentre bízni.

Mi kell a kkv-knek?

A HITA elnökhelyettese szerint Magyarországon képzéseket, tréningeket kell szervezni, segíteni kell a vállalkozóvá válást. Oktatásfejlesztésre, erős középiskolákra van szükség, valamint  külpiaci marketingre. Kerekes György szerint az fontos, hogy exporthoz értő szakemberek is dolgozzanak a vállalkozásoknál, ne pedig a vezető „nyakába varrják” a külkapcsolatok ápolását is.

KKV Új színtér a startupoknak - a következő állomás a tőzsde?
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 15:12
Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását.  
KKV Pénzügyi intézkedéscsomagot javasol a BKIK elnöke
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 10:37
Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. létrehozását javasolta a Kormánynak a kamara szakértőkből álló munkacsoportja által készített anyaga alapján. A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, 6 pontból álló pénzügyi intézkedéscsomagot a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze.
KKV Most lesz vége a tisztességtelen cégeknek – lehet gázszerelőt találni?
Szarvas György | 2020. március 25. 06:04
A katás vállalkozásoknak mindösszesen az egyötödét érintik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, az Iposz azonban tovább bővítené a listát, kiterjesztené az egyéni vállalkozókra is. Mivel a válság az egész szolgáltató szektorra hat, megnéztük, mennyire nehéz víz- vagy gázszerelőt hívni.
KKV Újabb ágazat került bajba a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 15:38
Nyílt levelet írt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete a miniszterelnöknek.
KKV Megrogyaszthatja a home office az irodatakarító cégeket
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 19:10
Bajban vannak a takarítócégek, a home office terjedése komoly kihívást jelent a számukra. Egyre több irodaház mondja vissza a szolgáltatást, a megmaradt megrendelők pedig gyakoribb fertőtlenítést kérnek. Közben a nagykereskedések kifogytak a fertőtlenítőszerekből és ami van, azt néha csillagászati áron kínálják.
KKV Az adók és járulékok azonnali csökkentése menthetné meg a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 14:04
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai ma még nem felmérhetők, de már tisztán látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható. Erre az elsődleges vállalatvezetői reakció a gyors költségcsökkentés, amelynek hatására nem csupán külföldön, de immár Magyarországon is jelentős elbocsátási hullám vette kezdetét.
KKV Egy 5000 forintos befizetéstől már megmenekülhetnek a vállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 13:39
Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.
KKV A kkv-k adózási terhein könnyítene az Adótanácsadók Egyesülete
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 09:19
A mostani helyzet miatt egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítését javasolják.
KKV Sikeres az új csoportos társasági adómegtakarítási lehetőség
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:10
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.
KKV Segítő kéz a kkv-knak: új időszámítás kezdődött
Kollár Dóra | 2020. február 16. 13:33
2019 novemberében új időszámítás kezdődött a vállalkozásfejlesztésben: megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített és a kormány által a közelmúltban elfogadott kkv-stratégia, amely a 2030-ig tartó időszakra meghatározza a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítésének intézményrendszerét és irányait. Ezzel kapcsolatban dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára válaszolt kérdéseinkre.
Friss
hírlevél