TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Úgy tűnik, egy darabig még az export lesz a magyar gazdaság motorja - a Nemzeti Külgazdasági Hivatal külföldi befektetőket keres és magyar cégeket "közvetít ki".

Magyarország GDP-hez viszonyított külkereskedelmi többlete Európában a második legnagyobb; alapvetően az a konszenzus, hogy a növekedés forrása még évekig az export lehet Magyarországon (a konferencia korábbi előadója, Koren Miklós ettől eltérő lehetőséget is felvázolt).

Ennek megfelelően felmerül, hogy az államnak támogatnia kellene az exportot - nem egyszerű azonban, hogy az államnak pontosan hol kellene beavatkoznia - mondta el a Privátbankár.hu Növekedés 2013 konferenciáján Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnökhelyettese.

Javul a versenyképesség - olcsó és hatékony a magyar munka

A magyar export 81 százalékát multinacionális cégek adják, a hazai kkv-k adják a maradék 19 százalékot, ebből 6 százalékpont az indirekt export.

A HITA tevékenysége két részből áll: egyrészt olyan befektetőket igyekszik Magyarországra vonzani, amelyek termelnek, ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak, export fókuszúak; másrészt pedig olyan magyar cégeknek segít a külpiacon, amelyek versenyképes termékkel és szolgáltatással képesek megjelenni az EU-ban vagy harmadik országokban.

A kormány kifejezetten a termelő, ipari beruházásokat igyekszik előnyben részesíteni. A versenyképesség ennek köszönhetően 2012 második felétől törékeny, de érezhető javulás megy végbe.

Ennek okai között az is szerepel, hogy a távol-keleti bérek elszabadultak, így a magyar bérek csábítóbbak; a magyarországi termelés hatékonysága pedig sokszor jelentősen meghaladja a távol-keleti országokét.

Kerekes György

 

3 milliárd euró a kalapban

Idén 22 projektet zárt le a HITA, 121 folyamatban van – ha ez mind lezárulna, nagyjából 3 milliárd euró érkezne közvetlen tőkebefektetés formájában, és 15-17 ezer új munkahely jönne létre. Új küldő országok jelentek meg: Malajziát, Mexikót, Egyiptomot említette Kerekes György. Új szektorokba is érkeznek befektetők  - az autóipar és az elektronika a vezető, de az élelmiszeripari befektetések is egyre nagyobb összegben érkeznek.

Vannak gondok az exportra készülő kkv-knál

A további növekedés egyik korlátja a megfelelő munkaerő hiánya: van olyan cég, ami 80 kilométeres körzetből, buszokkal szállítja a munkásokat gyárába. Az oktatás és a szakképzés területén komoly fejlődésre van szükség, emellett infrastrukturális fejlesztésekre, ipari parkokra is. A KKV-k exportjának bővülését akadályozza az exportképes cégek alacsony aránya, a megfelelő árualap hiánya is.

Ami a cégek belső folyamatait illeti: a HITA felmérése szerint gondot okoz a menedzsment-ismeretek hiánya, a piaci ismeretek hiánya, a forráshiány, a nyelvtudás hiánya, a technológiai lemaradás és a HR területén meglévő hiányosságok. Sok cég nem is tűz ki célként a növekedést,  illetve nem képes saját cégét profi menedzsmentre bízni.

Mi kell a kkv-knek?

A HITA elnökhelyettese szerint Magyarországon képzéseket, tréningeket kell szervezni, segíteni kell a vállalkozóvá válást. Oktatásfejlesztésre, erős középiskolákra van szükség, valamint  külpiaci marketingre. Kerekes György szerint az fontos, hogy exporthoz értő szakemberek is dolgozzanak a vállalkozásoknál, ne pedig a vezető „nyakába varrják” a külkapcsolatok ápolását is.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél